Animale de companie Lifestyle

Cum ne purtam cu un pui de catel odata adus acasa?

Cum ne purtam cu un pui de catel odata adus acasa?Un lucru deopotriva incitant si aducator de noi responsabilitati, marirea familiei cu inca un membru, de data aceasta provenind din lumea necuvantatoarelor este intotdeauna un motiv de bucurie pentru toata lumea, dar nu va fi la fel si pentru micul patruped daca nu i se vor oferi cu rabdare si mult tact toate conditiile necesare pentru a creste si a se dezvolta multumitor in noul sau mediu.

In special catelusii de varsta frageda sunt foarte vulnerabili la orice schimbare si pot suferi enorm daca nu li se acorda suficienta atentie, hrana potrivita si un spatiu adecvat de joaca. Catelusii se bazeaza foarte mult pe noii lor stapani ca sa isi formeze un comportament echilibrat, invatand in acelasi timp si toate regulile de supravietuire si convietuire laolalta cu oamenii si cu alte patrupede.

Catelusii pot fi astfel relativ usor dresati, adica deprinsi sa rapunda la comenzi diverse si sa atraga atentia stapanului asupra unor aspecte din lumea inconjuratoare, dar acest lucru se va intampla numai atunci cand ei descopera in stapanul lor si un lider, nu doar o persoana care le ofera hrana si adapost.

Este esential de aceea ca puiul de caine sa fie obisnuit cu comenzi ferme si clare pentru a capata astfel deprinderile elementare si a se forma in timp destul de scurt asa-numita legatura afectiva dintre om si animal, bazata pe incredere reciproca, foarte puternica si facand tuturor viata mult mai usoara.

Dresarea catelului necesita timp si chiar si investitii financiare, iar rabdarea, tactul, atentia la detalii si repetarea zilnica a tuturor comenzilor transmise anterior vor ajuta mult catelul sa isi dezvolte un puternic instinct de supravietuire care sa ii fie de mare folos pe viitor. Lucrurile incep de regula cu lesa si mersul la pas, urmand apoi interactiunea cu alti oameni si animale, dezvatarea de obiceiurile rele practicate in casa sau insusirea unor comenzi mai complexe, care adesea necesita prezenta unui dresor calificat.

In prima parte a vietii unui catel, accentul se va pune mai ales pe crearea de obiceiuri bune de viata si structurarea personalitatii echilibrate a animalului de companie, acum mai ales putandu-se apela fie la ghiduri bune pentru cresterea cainilor, fie direct la profesionisti pentru a se corecta astfel orice obicei rau, pentru a se puna la punct dieta cea mai sanatoasa si pentru a se fixa mai bine trasaturile caracteristice rasei din care face parte catelul.

Cateii recunosc usor autoritatea, stiu sa acorde respectul cuvenit si raspund mult mai eficient unui stapan care stie cum sa comunice adecvat cu dansii decat unui stapan foarte iubitor, dar si neglijent cu detaliile legate de mentinerea autoritatii macar la un nivel minim. Dresajul profesionist nici nu poate incepe daca aceasta legatura de incredere si respect nu s-a format inca intre stapan si animalul sau de companie, aici trebuind sa se insiste mult in special pentru binele catelului, dar si pentru linistea stapanului sau.

Cateii pot recunoaste cu usurinta intreaga gama de sentimente si trairi ale stapanului lor si resimt din plin stresul sau nehotararea acestuia. De aceea modul in care alege stapanul sa se manifesteze va avea un impact decisiv si asupra dezvoltarii personalitatii catelului, lucrurile decurgand si aici ca si in cazul copiilor mici, care de asemenea resimt toate starile sufletesti ale parintilor, ale mamei in special.

Diversitatea activitatilor zilnice si mentinerea unui stil activ de viata la catel este obligatorie macar in prima parte a vietii sale, atunci cand curiozitatea si energia sa aflate la cote maxime cer sa fie satisfacute pe deplin. Astfel se previne comportamentul agresiv, lipsa de ascultare si distrugerea lucrurilor din casa, catelul fiind mult mai docil daca i se ofera spatiu suficient de manifestare si atentie suficienta.

O mare binecuvantare pentru toti membrii familiei, prezenta unui catel in spatiul casnic poate schimba adesea in bine viata stapanilor sai, acestia devenind brusc mai placuti prin comportamentul lor, mai atenti la lumea din jur, dar si mai activi, catelul aducand astfel schimbari pozitive pentru toata lumea. Este din acest motiv important sa i se ofere si o crestere responsabila, o alimentatie corecta si de asemenea posibilitatea de a relationa des cu alte animale si de a isi trai viata in acord cu programul sau genetic.

Catelusii nu trebuie cocolositi, nu e deloc bine sa li se ofere des tratatii alimentare pline de substante nocive pentru organismul lor si trebuie sa simta ca fac parte dintr-o colectivitate, dar nu ca stapani ci ca membri de incredere pentru ca altfel cateii vor lua repede "fraiele puterii" in labutele lor si ne vor transforma viata intr-un adevarat calvar, facand doar ce le trece prin cap si neascultand de nimeni si de nimic.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu