Lifestyle Trucuri culinare

Cum decantam corect vinul pentru servit?

Cum decantam corect vinul pentru servit?
Procedul de decantare, adica limpezirea vinului prin activitati mecanice, este foarte util inainte de servirea vinului direct din beci, in ultima vreme apelandu-se tot mai des si la alte modalitati utile de filtrare a vinului si mai rar decantandu-se acesta prin metoda traditionala.

Multa lume se plange insa ca vinul parca nu mai are aceeasi calitate ca in trecut, iar filtrarea sa prin metodele moderne se prea poate sa fie cauza acestui lucru. De aceea, daca doriti sa serviti la superlativ vinul, este util sa invatati sa il si decantati corect, urmarind instructiunile din randurile de mai jos.

Decantarea poate fi aplicata atat la vinurile tinere, pentru a le aera in vedere servirii sau depozitarii lor, cat si la vinurile vechi care pot cere la intervale regulate eliminarea unor sedimente. Operatiunea propriu-zisa de decantare poate incuraja dezvoltarea aromelor complexe ale unui vin tanar, daca se face in mod adecvat si fara nici o graba.

Pentru a indeparta sedimentele din vinul imbuteliat in sticle, de multe ori prezente si la vinurile tinere care nu au fost depozitate profesionist procedura cere mai intai asezarea lor in pozitia ridicat pentru cel putin o zi, fapt care sa permita depunerea tuturor sedimentelor pe fundul sticlei. Este bine sa le depunem exact in locul unde vom decanta apoi vinul pentru operativitate.

Pasul urmator este sa pregatim aria mai libera a beciului unde am depus anterior sticlele si sa avem aici la indemana o masa si un scaunel, o sursa buna de lumina (lumanare groasa, lampa), un desfacator bun de sticle si un cutitas precum si un recipient mai incapator, larg la gura, de tipul carafelor din sticla.

Odata pregatite toate acestea, putem trece la treaba, desfacand fiecare sticla cu grija, fie cu desfacatorul de sticle, fie cu un cutit, dupa caz, si apoi pregatind carafa si surs…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro

coolinaria.ro

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu