Animale de companie Lifestyle

Cum administram medicamentele orale unui animal de casa?

Cum administram medicamentele orale unui animal de casa?Sa administrezi medicamentele orale prescrise de veterinar unui animal nu este deloc o sarcina usoara, iar posesorii de animale de companie au invatat de mult si inca pe propria piele acest lucru. In special pisicile, dar si multi dintre catei refuza cu indarjire sa se atinga de orice substanta care nu are nimic de-a face cu mancarea lor preferata si este intotdeauna nevoie sa se apeleze la diverse trucuri pentru a se putea totusi urma tratamentul prescris de doctor.

Unele dintre animalele de companie, mai docile de felul lor, fac toate eforturile pentru a-si multumi stapanii, dar chiar si acestia refuza sa ia un medicament daca instinctul lor ii alerteaza prin gustul amar, de obicei, si mirosul special al substantei de administrat. De aceea, multi posesori de animale apeleaza la formule de compromis prin care sa pacaleasca animalul sa ia medicamentul in cadrul unei gustari delicioase, care sa adoarma pe moment vigilenta patrupedului. Nu intotdeauna totusi asemenea metode sunt de succes, multe animale reusind sa isi insele ei stapanii si evitand sau varsand pastiluta data printr-un colt al casei.

1. Dispozitivele de administrat tablete

Pentru administrarea medicamentelor orale, cea mai buna solutie o reprezinta noile dispozitive de administrat tablete si pastile confectionate din PVC sau alt material sanitar-igienic, pe care veterinarii le ofera sau nu laolalta cu tratamentul de urmat. Daca doctorul uita insa sa va mentioneze despre asemenea dispozitive, este indicat sa vi le procurati chiar dumneavoastra, laolalta cu intructiunile clare de utilizare a lor. Pretul de obicei nu depaseste 15 RON si pot fi refolosite cu conditia sa fie corect sterilizate si pastrate in conditii adecvate.

In general, administrarea medicamentelor presupune si o pregatire prealabila a animalului si nu este acum recomandat ca acesta sa fie cu burta plina sau gata-gata sa isi faca nevoile. Este nevoie de rabdare si de o buna cunoastere a obiceiurilor sale de viata. In momentul in care animalul este pregatit, o buna solutie ar fi si infasurarea animalului intr-un prosop special destinat acestei activitati sau alt material textil moale si curat, pentru a se reusi imobilizarea animalului inainte de a i se deschide gura pentru introducerea unei tablete/pastile.

Pastilele si tabletele se introduc cat mai adanc in gura animalului, dar tot fara graba pentru a nu se rani tesuturile si a se inregistra accidente de tipul muscaturilor si a zgarieturilor. Gura animalului se poate deschide cu degetele, portul manusilor sterilizate fiind dictat de gravitatea bolii si gradul de incredere dintre stapan si animalul sau preferat. Dupa introducerea tabletelor/pastilelor animalul trebuie lasat in pace pentru a inghiti bine medicamentul, diminuandu-se in acest fel si stresul cauzat de tot acest proces suparator, dar si necesar.

2. Trucuri pentru administrarea medicamentelor

In cadrul unei tratatii alimentare speciale cu o mancare preferata de animalul de companie, tabletele pot fi administrate tot acum, dar nu de la bun inceput. Mai intai i se deschide apetitul animalului cu o portie mica de hrana gustoasa, iar apoi tableta/pastila poate fi faramitata si administrata cu restul gustarii fara grija ca animalutul va mai depista medicamentul. Cainii si pisicile pot fi pacaliti in acest mod, dar va fi mai dificil sa se procedeze astfel cu pasarile sau animalele de talie mica.

Dulciurile sau zaharul pot fi o alta cale de ascundere a medicamentului in cadrul unei mici gustari, multe animale domestice si din cele de companie putand fi si acestea pacalite sa urmeze fara probleme un tratament riguros cu medicamente orale. Alteori insa dulcele nu este de ajuns si va fi nevoie sa se apeleze la o seringa (fara ac!) unde sa fie dizolvata pastila in apa impreuna cu un ameliorator natural de gust. Se introduce apoi seringa in coltul gurii animalului si se administreaza tot continutul lichid care de regula nu reprezinta o cantitate prea mare care sa faca animalul sa se inece din acest motiv.

Foarte important este ca persoana care administreaza medicamentul oral sa isi pastreze calmul si sa stie mereu ce are de facut, indiferent cat de agitat poate fi animalul bolnav. Starile de stres ale stapanilor pot fi transmise foarte usor catre animale si este deci de preferat sa se mentina starea de calm, fie si aparenta, pentru a convinge animalul sa primeasca tratamentul prescris. Depinde in buna masura si de priceperea veterinarului si de doza prescrisa pentru a se inregistra apoi succese, animalele fiind mai putin refractare daca asociaza administrarea de medicamente orale cu o stare de bine care urmeaza la scurta vreme dupa ingerarea pastilelor/tabletelor.

Sa ajungi la veterinar cu un animal bolnav si sa trebuiasca apoi sa ii administrezi tu insuti un tratament mai mult sau mai putin de succes nu este de dorit pentru nici unul dintre posesorii de animale, dar daca totusi se mai intampla si acest lucru atunci e bine ca totul sa se desfasoare cu multa rabdare, calm si dupa un algoritm simplu si eficient care sa respecte intocmai si recomandarile specialistului.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu