Va vine sa credeti sau nu, in Austria, la Viena exista o orchestra unde se folosesc exclusiv intrumente muzicale create din legume, iar membrii acestei orchestre sustin chiar si concerte de mare succes, mult-gustate de catre publicul incantat de un asemenea spectacol inedit.
Poate inspirandu-se din trecut sau poate nu, orchestra de legume din Viena ne atrage totusi atentia asupra unui lucru uitat din istoria intrumentelor muzicale, respectiv faptul ca exista pana in prezent zeci de astfel de instrumente, unul mai ciudat decat altele, dar toate pe deplin functionale si capabile sa ofere experiente artistice deosebite ascultatorilor cu vederi ceva mai largi decat restul.
Dintre aceste intrumente muzicale merita amintite doar cateva in speranta ca si voi le veti gasi la fel de interesante si ca nu veti stramba din nas daca vreodata le veti asculta sunetele lor aparte, parca desprinse din alta lume si totusi parca familiare noua tuturor:
1. Inventata de Benjamin Franklin in 1761, armonica de sticla este un instrument de-a dreptul suprarealist, foarte ciudat ca aspect, dar capabil sa scoata sunete divine in mainile unui muzician cu talent.
2. Kalimba face parte din familia instrumentelor de percutie, este uneori numit si pian de buzunar si functioneaza ca un fel de chitara sau vioara, avand si o cutie de rezonanta care amplifica sunetele produse de niste dinti metalici atinsi usor cu degetele de catre interpret.
3. Baloanele obisnuite cu care se joaca uneori copiii sau pe care le umplem cu aer cald pot fi si sunt utilizate de catre unii interpreti in scop muzical, reiesind o muzica foarte hazlie si galagioasa, dar gustata intotdeauna de catre publicul spectator. Exista chiar si trupe de muzicieni care interpreteaza piese clasice la balon, ei putand fi urmariti la treaba pe canalul de internet YouTube.
4. Ferestraul muzical este reprezentat de un ferestrau portabil obisnuit cu lama curbata in forma de "S" sau "C", la care se poate canta cu ajutorul unui arcus clasic de vioara. Sunetele produse de ferestraul muzical sunt foarte apropiate de cele ale unui instrument muzical profesionist, dar maiestria artistului va fi acum de maxima importanta.
5. Intrumente futuristice de mare efect, pianele tip Pegasus sunt o incantare pentru ochi si forma lor speciala a generat alte si alte modele inedite de pian foarte diferite de pianul traditional. Dotate cu multe gadgeturi, pianele Pegasus sunt foarte rare in prezent, iar aparitia lor pe o scena muzicala este intotdeauna salutata cu mult respect si pretuire.
Cautand mai in profunzime alte si alte intrumente muzicale inedite inventate de-a lungul timpului, poti descoperi cu surprindere unele capabile sa produca un sunet bogat, de mare finete si claritate, si te intrebi de ce oare nu sunt macar acestea mai des prezente in salile de concerte unde se scartaie viorile la nesfarsit, cautandu-se parca sa se sece de-a dreptul filonul interpretativ al muzicii clasice.
Instrumentele poate mai ciudate, dar cu siguranta de nivel profesionist pe care le mai poti inca intalni pe ici, pe colo isi merita si acestea locul in planul vietii artistice, iar maestrii cu pretentii ar fi bine sa puna putin osul la treaba si sa invie o mai veche traditie alternativa a artei interpretative, amintindu-ne tuturor astfel ca muzica este prezenta peste tot in jurul nostru, fie vorba despre o coaja de nuca, un morcov scobit in forma de fluier sau o coasa abandonata pe camp de cine stie ce fiu de taran plecat la studii inalte prin Europa.
Adauga comentariu