Conform opiniei unanime a criticilor de muzica, Ludwig van Beethoven este compozitorul cel mai faimos din toate timpurile, el fiind urmat foarte de aproape de Mozart si Bach, alti doi titani ai muzicii clasice, inca ascultati si iubiti si in zilele noastre. Termenul de muzica nemuritoare capata un inteles foarte clar atunci cand participi la un concert din muzica lui Beethoven, spiritul nostru rezonand cu putere chiar si dupa trecerea unui secol la temele si inflexiunile puternice propuse cu multa vreme in urma de compozitorul si pianistul german.
Un om al orasului prin definitie, Ludwig van Beethoven s-a nascut in Bonn, capitala faimoasei provincii Cologne, pe atunci inca parte a Sfantului Imperiu Roman. Dupa o copilarie marcata de studiul constant al muzicii sub directa indrumare a tatalui sau, Johann van Beethoven, tanarul Ludwig va pleca la Viena, unde visa sa studieze muzica cu Mozart, dar nu a avut din pacate aceasta sansa.
Moartea mamei sale si depresia grava a tatalui, care a urmat imediat dupa aceea, il vor face pe talentatul muzician sa se reintoarca in Bonn, unde era nevoie de dansul pentru a avea grija de fratii sai, acestia fiind complet neglijati de un tata prea cufundat in alcool si tristete pentru a mai da atentie altor probleme. Impartit intre muzica si responsabilitatile de familie, muzicianul gaseste totusi suficient timp pentru a compune, reusind astfel sa atraga atentia lui Joseph Haydn cu care va si studia mai tarziu tot la Viena.
Ajuns din nou in Viena, Beethoven isi incepe cu adevarat cariera sa de compozitor, interpretand in prima auditie primele sale concerte pentru pian care ii vor si aduce castiguri substantiale de la bun inceput. Plecand de aici, cariera sa va fi intr-o continua crestere, el publicand an de an lucrari tot mai cerute de melomanii acelor timpuri.
Din nefericire, succesul deplin in plan muzical va fi insotit si de probleme de sanatate serioase, compozitorul incepand sa acuze tot mai des faptul ca nu mai aude la fel de bine ca inainte. Dupa mai multi ani, auzul sau se va deteriora complet, el continuand sa lucreze ca de obicei, dar fara a mai putea auzi nici o nota din muzica sa. Sfarsitul a venit nu altfel decat felul in care si-a trait viata, artistul trecand in lumea cealalta poate inainte de a ii suna cu adevarat ceasul.
Viata sa de familie a fost nimic altceva decat o continua lupta pentru a fi mereu alaturi de fratii sai, el simtindu-se responsabil cu adevarat fata de acestia si cautand pe parcursul intregii sale vieti sa le fie de ajutor in toate. Eforturile sale din fericire au avut ecoul cuvenit, familia simtindu-se cu adevarat protejata de fratele Ludwig. In plan romantic insa Beethoven nu a avut atat de mult noroc, el dorindu-si de cateva ori sa se casatoreasca, dar nereusind nicicum aceasta in principal din cauza neapartenentei sale la clasa nobililor.
Ca mare creator de muzica, Ludwig van Beethoven a reusit sa domine pe deplin epoca sa, depasind artisti mai bine cotati ai timpului precum Mozart sau Joseph Haydn. Prolific si muncitor, compozitorul nu a incetat sa caute armoniile perfecte nici macar atunci cand si-a pierdut auzul, el reusind sa creeze piese de mare valoare mult timp dupa aceea. Nu mai este deloc de mirare ca in prezent el este inca privit ca cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, propria sa opera stand dovada vie in acest sens.
Adauga comentariu