Educatie Lifestyle

Cei mici ar trebui sa practice un sport de echipa sau unul individual?

Cei mici ar trebui sa practice  un sport de echipa sau unul individual?Pentru parinti nu e intotdeauna simplu sa aleaga o ramura sportiva potrivita cu abilitatile si inclinatiile copilului lor, prima si cea mai mare dilema fiind daca e mai bine sa se opteze pentru un sport de echipa sau mai degraba pentru unul individual.

Miscarea fizica de la o varsta frageda este puternic recomandata inclusiv de catre medici, prea multi copii ajungand in pragul obezitatii din cauza lipsei de interes a parintilor si a absentei complete a exercitiului fizic din programul zilnic al celui mic.

Din multe puncte de vedere, sporturile de echipa sunt mult mai potrivite pentru cei mici decat sporturile individuale, nu altfel privind lucrurile inclusiv profesorii de educatie fizica care isi incurajeaza elevii sa lucreze impreuna si sa isi foloseasca toata energia si abilitatile lor pentru triumful intregii echipe din care fac parte.

Un sport de echipa ajuta de asemenea copilul sa relationeze mult mai usor si mai in profunzime cu ceilalti parteneri de joaca/antrenament, tot astfel fiind eliminate si aerele de mare vedeta sau gesturile egoiste care mai sunt prezente la unii sportivi care uita cat de importanta este colaborarea pentru intreaga echipa, astfel si succesul fiind mai usor de atins.

In cazul sporturilor individuale, antrenorii lucreaza separat sau in grupe mai mici cu elevii lor, aici concurenta fiind foarte stransa, iar asteptarile suficient de mari incat sa incarce copilul cu o doza marita de stres pe durata antrenamentelor. Nu este exact o alegere inspirata decat daca cel mic chiar dovedeste calitati speciale pentru practicarea sportului in cauza.

Prin opozitie, sporturile de echipa sunt mai putin generatoare de stres si mai distractive decat sporturile individuale, iar daca mai exista si un antrenor cu experienta, care stie sa transfere multe energii pozitive si alte secrete utile pentru desavarsirea in plan sportiv a elevilor sai atunci e cu atat mai bine, cei mici beneficiind astfel si de multa miscare fizica, dar si de indrumarea unui profesionist cu multa experienta.


La fel ca si in cazul tinerilor care se inroleaza pentru prima oara in armata, si atunci cand se adera la o ramura sportiva, disciplina, organizarea si autocontrolul sunt necesare pentru obtinerea performantei, din acest punct de vedere sporturile de echipa fiind mai utile decat cele individuale pentru formarea caracterului copiilor deoarece, lucrand impreuna, cei mici invata unii de la altii mai usor cum sa faca fata diverselor sarcini si obstacole intalnite pe durata antrenamentelor.

Nu in ultimul rand, sporturile de echipa pot fi practicate si in afara scolii sau a salii de antrenament, adica in familie sau cu prietenii, astfel copiii putand exersa suplimentar, ei avand deja insusite niste reguli si tehnici utile pentru practicarea in siguranta si cu mai multa indemanare a sportului lor favorit.

Din toate punctele de vedere, este deci recomandat sa va indrumati copilul catre un sport de echipa, de la o varsta mica, in acest fel oferindu-i celui mic atat un plus de sanatate cat si mai multa incredere in sine, ajutandu-l sa devina mai sociabil si, desigur, stimuland pozitiv si dezvoltarea sa armonioasa din punct de vedere fizic, dar si mental.

 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu