Lifestyle Tehnologie si internet

Ce sunt masinile virtuale pentru PC?


IT si Tehnologie - Ce sunt masinile virtuale pentru PC?

O masina virtuala pentru PC este un program de software cu functii speciale, care permite instalarea de sisteme de operare multiple sau de programe diverse fara a mai fi necesara instalarea lor propriu-zisa pe hard-disk. Din acest motiv, ele se si numesc virtuale, facand posibila rularea unor programe intr-o simpla fereastra a sistemului de operare instalat si utilizat de noi in mod frecvent.

Cele mai populare masini virtuale din prezent sunt VmWare, produsa de compania cu acelasi nume, VMware Inc., si VirtualBox, produsa de compania Oracle. Ambele pot fi instalate atat pe sisteme de operare Windows cat si Linux ca niste simple programe de calculator. Dupa instalare, masinile virtuale vor necesita cateva setari de inceput, precum setarile de memorie alocata pentru rularea sub-programelor proprii, setarile de bios virtual si altele.

Folosindu-se ca modalitate de boot atat un CD/DVD fizic cat si unul virtual, se poate apoi instala in masina virtuala aproape orice alt sistem de operare dorit, fara a fi nevoie sa se mai partitioneze dispozitivul hard-disk. Se pot astfel instala atat sisteme de operare mai vechi precum DOS sau Win95 cat si sisteme Linux de ultima generatie sau sisteme Windows mai noi. Singurele probleme intampinate vor fi cerintele de sistem, aici fiind nevoie sa se aloce atat memorie fizica cat si virtuala suficienta pentru a se putea instala programul dorit.

Inclusiv jocurile sau alte programe de interes pot fi testate cu ajutorul unei masini virtuale, existand si posibilitatea conectarii directe la Internet sau accesarea din masina virtuala de filme sau fisiere audio. Desi pare doar o joaca de copii, masinile virtuale ne pot ajuta sa facem economii financiare importante, noi putand sa testam orice program de software in varianta sa demo fara a mai fi nevoie sa ne dam peste cap sistemul de operare preferat sau sa renuntam la spatiu pretios de pe hard-diskul nostru.

Desigur ca performanta unui program aflat sub testare in masina virtuala va fi ceva mai mica decat daca se testeaza programul sau sistemul de operare in mod direct insa orientativ poti sa evaluezi fara probleme daca merita sau nu sa achizitionezi noi programe sau noi sisteme de operare. Chiar si fisierele care contin executabile suspecte care pot contine virusi de calculator nu vor putea sa ne faca rau atunci cand testam kitul de instalare in masina virtuala.

Masinile virtuale pentru PC nu se adreseaza incepatorilor, fiind necesare cunostinte solide pentru a le putea folosi la intreaga lor capacitate. De asemenea, este complet gresit sa se apeleze la o masina virtuala fara a se consulta in prealabil cerintele minime de sistem, recomandate de catre chiar producatorii masinii virtuale in cauza. Programele de software care simuleaza o masina virtuala pot fi procurate de pe Internet in variante limitate gratuite sau variante comerciale mai complexe.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu