Animale de companie Lifestyle

Ce rasa de hamsteri este mai potrivita pentru tine?

Animale de companie ideale pentru familiile cu copii, hamsterii au fost dintotdeauna favoritii celor mici, multi dintre parintii care opteaza pentru un astfel de animalut speculand inteligent oportunitatea de a-si deprinde odraslele cu un spirit solid de responsabilitate prin aducerea in locuinta lor a acestor animale micute si dragute care cer afectiune, igiena si putina disciplina pentru a se bucura de o viata lunga si fericita alaturi de stapanii lor.

Etimologic, numele de hamster trimite la un animal care "face provizii", deloc diferit de alte specii de rozatoare si hamsterii preferand adeseori sa isi depoziteze hrana in locuri "secrete" pentru a o consuma mai tarziu in cazul in care stapanii lor uita sa le serveasca mesele in mod regulat. Este un instinct de supravietuire pe care hamsterii inca il poseda, aceasta specie fiind domesticita relativ tarziu, dupa 1930, cand hamsterii au  fost popularizati pentru prima oara ca animale de companie.

Ce rasa de hamsteri este mai potrivita pentru tine?

Exista foarte multe specii de hamsteri cunoscute pana la ora actuala, o parte dintre acestea traind inca in libertate, iar alte specii fiind anume selectate pentru a deveni animale de companie gratie usurintei cu care se adapteaza la viata in captivitate precum si aspectului lor placut, foarte cautat mai ales de catre familiile cu copii mici. Cele mai bine vandute specii din Pet-Shop-uri sunt, intr-o ordine aleatorie, Hamsterul auriu (Sirian), Hamsterul pitic rusesc (Campbell), Hamsterul alb pitic siberian, Hamsterul pitic Roborovski si Hamsterul chinezesc.

Animale solitare, hamsterii nu au nevoie neaparat de o pereche pentru a se simti fericiti, dar vor cere totusi afectiunea neconditionata a stapanilor lor, hamsterilor placandu-le sa fie alintati si tratati ca niste adevarati membri ai familiei, dar de asemenea putand fi foarte irascibili atunci cand nu li se respecta programul de odihna sau atunci cand sunt necajiti in mod exagerat de catre cei mici.

Foarte abili in a se ascunde prin cele mai neasteptate locuri din locuinta noastra si capabili sa dispara astfel pentru zile intregi, hamsterii necesita o atentie speciala din acest punct de vedere, ei trebuind sa fie supravegheati si tinuti intr-o cusca spatioasa si curata de unde sa nu poate fugi oricat de mult si-ar pune la contributie talentele lor speciale de maestri ai evadarilor spectaculoase.

Hamsterul auriu (Sirian)

Probabil cea mai comuna specie de hamsteri din intreaga lume, hamsterii aurii sunt foarte populari printre iubitorii de animale de companie, fiind simplu de intretinut si de asemenea fiind foarte buni companioni pentru copii. Nu tanjesc deloc dupa prezenta unui alt hamster in cusca lor, dar prefera sa fie centrul atentiei atunci cand se simt in siguranta si iubiti de catre stapanii lor.

Hamsterii aurii sunt foarte cuminti pe durata zilei deoarece sunt animale nocturne, acesta fiind unul dintre motivele principale pentru care sunt preferati mai ales de catre persoanele active, mai niciodata prezenti pe acasa in cea mai mare parte a zilei si incapabili de aceea sa se ocupe in mod serios de animalul lor de companie. De dimensiuni mai mari decat alte specii de hamsteri, hamsterii aurii sunt de asemenea draguti si haiosi si pot fi cocolositi cu masura deoarece nu sunt la fel de agresivi sau tematori precum hamsterii din speciile pitice.

Hamsterul pitic rusesc (Campbell)

Destul de diferiti de hamsterii aurii, hamsterii pitici rusesti prefera compania altor hamsteri din specia lor si sunt mai putin inclinati sa isi arate afectiunea fata de oameni, aceasta specie fiind o alegere ideala pentru persoanele care doresc sa urmareasca pe viu modul in care interactioneaza hamsterii in comunitate fara insa a se amesteca in rutina vietii lor de zi cu zi.

Hamsterii pitici rusesti tolereaza fara probleme copiii, dar pot avea uneori scurte accese de "personalitate" cand cei mici risca sa fie muscati de dintii lor foarte ascutiti, din acest motiv fiind recomandat sa se permita interactiunea dintre hamster si copil doar in prezenta unui adult pentru a se preveni eventualele accidente nedorite. Activi inclusiv ziua, hamsterii rusesti cer sa le fie respectat strict programul lor de odihna si pot fi foarte iritabili atunci cand sunt treziti pe nepusa masa.

Hamsterul alb pitic siberian

Provenind din aceeasi arie geografica cu hamsterii pitici rusesti, hamsterii siberieni au un comportament similar si prefera sa isi desfasoare traiul in comunitate. Sunt destul de activi ziua si pot fi o adevarata incantare pentru stapanii lor deoarece le place sa se joace pe cinste. Sunt draguti si sociabili si, spre deosebire de hamsterii rusesti, hamsterii siberieni sunt docili si nu isi vor musca stapanii sau pe copiii acestora atunci cand sunt alintati.

De dimensiuni mai mici decat hamsterii rusesti, hamsterii siberieni pot fi usor raniti daca nu sunt transportati cu mare atentie, in special copiii fiind bine sa se poarte cu multa delicatete cu aceasta specie atunci cand isi doresc sa ii alinte. Desi micuti, hamsterii siberieni sunt foarte iuti din fire si pot disparea instantaneu intr-un colt ascuns al camerei daca li se permite acest lucru. O specie "de lux", hamsterii siberieni cer conditii speciale de trai si sunt relativ greu de gasit in Pet-Shop-urile noastre.

Hamsterul pitic Roborovski

La fel ca si hamsterii siberieni, si hamsterii pitici Roborovski sunt animalute sociabile, carora le place sa isi petreaca viata in comunitate alaturi de alti reprezentanti ai speciei lor. Hamsterii Roborovski au un temperament placut si pot fi o adevarata incantare pentru stapanii lor mai ales daca li se permite sa isi desfasoare activitatile in voie, fara a fi deranjati inutil. Nu sunt foarte activi ziua, fiind o specie nocturna, dar chiar si asa pot fi deosebit de agili si se pierd rapid prin locuinta atunci cand scapa accidental din cusca lor.

Hamsterul chinezesc

O alta specie de hamsteri care isi duce traiul in solitudine, hamsterii chinezesti nu prefera sa traiasca in comunitate si de aceea daca va doriti mai multe exemplare e bine sa ii tineti separat pentru a evita posibile conflicte intre acestia. Din fericire, comportamentul lor "anti-social" nu se extinde si asupra stapanilor cu care hamsterii chinezesti pot dezvolta o buna relatie de prietenie gratie temperamentului lor placut.

Animale nocturne, hamsterii chinezesti sunt cuminti pe timp de zi cand dorm mai tot timpul, cu scurte pauze de masa si de joaca cu stapanii lor, daca li se prezinta ocazia. Placuti ca aspect si usor de intretinut, hamsterii chinezesti pot veni in culori diferite, fiecare dintre voi putand sa aleaga ceea ce ii place mai mult si din acest punct de vedere. Desi unele persoane ii incadreaza in clasa hamsterilor pitici, hamsterii chinezesti au totusi dimensiuni mai mari care exclud posibilitatea de a fi confundati cu hamsterii pitici.

Hamsterii sunt foarte usor de indragit, afectiunea stapanilor lor fiind genuina si neconditionata. Este din acest motiv recomandat sa va interesati in detaliu la achizitionarea lor asupra obiceiurilor lor de viata, a dietei lor favorite precum si asupra mediului in care isi pot duce traiul in conditii bune. Nu orice tip de cusca va fi adecvata pentru toate speciile de hamsteri si merita sa investiti initial mai mult pentru a va pastra prietenii intr-un adapost potrivit cu cerintele lor specifice.

Concluzie

Hamsterii nu traiesc foarte mult, durata lor medie de viata incadrandu-se undeva intre 1,5 – 2 ani, motiv pentru care stapanii sunt incurajati sa se bucure de prezenta lor atat de mult pe cat este posibil in fiecare zi. Nu e deloc usor sa pierzi apoi astfel de prieteni necuvantatori, dar chiar si asa merita sa iti petreci timpul in compania lor deoarece hamsterii s-a demonstrat stiintific ca au efecte bune asupra starii noastre de bine si implicit asupra sanatatii noastre. Alegeti-va deci specia preferata de hamster si, nu uitati, cu cat mai larg si bine amenajat e spatiul unde vor locui cu atat mai bine va fi pentru toata lumea.

 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu