Cariera Lifestyle

Ce poti spune in cadrul unui interviu inopinat?


Cariera - Cum te descurci la un interviu inopinat

Unele persoane aflate in cautarea unui loc de munca pot avea norocul sa se intalneasca ocazional sau conjunctural cu cineva care tocmai recruteaza sau angajeaza urgent forta de munca si nu este intotdeauna usor sa dai dovada de prezenta de spirit pentru a-ti prezenta succint si la obiect activitatea profesionala si obiectivele tale de viitor.

Trebuie sa fim cu totii pregatiti si pentru asa-numitele interviuri de 3 minute, care iti pot deschide orizonturi profesionale la care poate nici nu ai fi visat inainte. Intotdeauna este deci bine sa fim gata sa oferim pe scurt informatii de interes asupra calificarilor noastre, a motivelor pentru care dorim sa lucram la o companie din domeniul nostru de activitate sau ce avem de oferit si este de maxim interes pentru succesul companiei in cauza.

Mai inainte de orice, trebuie exprimat interesul deschis de a lucra in cadrul companiei-tinta, aratand pe scurt si cat de bine este cunoscut obiectul sau de activitate si interesele imediate in plan economic. Este astfel mai usor sa se faca trecerea catre o prezentare succinta si elocventa a propriei experiente profesionale, marcata de punctele tari in planul calificarilor si de unele succese profesionale specifice domeniului comun de activitate.

In cadrul unui astfel de mini-interviu nu trebuie oferite neaparat informatii de data recenta ci mai ales informatii relevante, adica este nevoie sa fie starnit interesul angajatorului, la fel ca si la un interviu profesional obisnuit. Prin apelul si la scurte glume, crearea unei atmosfere relaxate si prezentarea profesionala inteligibila sansele de a obtine o pozitie in cadrul companiei-tinta sunt foarte mari, bineinteles daca exista posturi libere in acel moment.

Calificarile si aptitudinile profesionale trebuie si acestea strecurate in discutie, pe scurt, insistandu-se doar daca se cer lamuriri suplimentare. De obicei astfel de intalniri ocazionale, intre un angajator care cauta forta de munca si un potential aplicant se intampla aproape de la sine, fiind cunoscute multe cazuri in care o persoana intervievata rapid a si fost apoi programata pentru un interviu in toata regula si apoi chiar a reusit sa obtina un post in cadrul companiei-tinta.

Ceea ce va diminua considerabil sansele la interviurile ocazionale este lipsa de prezenta de spirit, cand nu stii cum sa iti vinzi imaginea profesionala pe scurt si la obiect. Angajatorii sunt de obicei persoane foarte ocupate, care stiu foarte bine ca forta de munca calificata nu lipseste de pe piata si, tocmai din acest motiv, ei nu vor pierde niciodata vremea cu persoanele nehotarate sau incapabile sa isi organizeze gandurile pentru a oferi o prezentare scurta si revelatoare.

La crearea documentelor pentru solicitarea unui loc de munca (CV, scrisoare de intentie, recomandari) este intotdeauna bine sa se faca la final si o sinteza, foarte utila la orice interviu profesional, inclusiv interviurile inopinate. O astfel de scurta prezentare poate fi si memorata daca altfel nu se poate retine si va veni mereu in ajutorul celui aflat in cautarea unui loc de munca, pentru ca adevarul este ca in zilele noastre nu prea stii niciodata de unde poate sari iepurasul cu oferta de munca si trebuie sa fii mereu pregatit si pentru aceasta eventualitate.

foto Northfoto

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu