Educatie Lifestyle

Cancerul de san si valoarea unei femei

 

Cancerul de san si valoarea unei femeiPentru femeile ce nu au avut cancer la san este greu sa isi imagineze ceva mai devastator ca pierderea unui san. Femeilor care au avut cancer la san li se intampla
foarte des sa planga pierderea sanului, si de fapt, sentimentul pierderii sigurantei in propriul trup.
Este, de asemenea, greu sa regaseasca acel ceva ce inainte de operatie le facea sa se simta feminine si dorite.  Nu este niciodata usor. Societatea zilelor noastre pune un accent fantastic pe sani ca simbol al feminitatii, astfel ca devine necesar ca femeile sa isi pastreze increderea in sine pentru a evita atat caderea mentala, cat si cea fizica. 
Pentru cele care se confrunta cu cancerul la san este extrem de important ca pe parcursul tratamentului, dar si mai apoi,  pe langa sanatatea fizica sa isi redobandeasca starea spirituala de bine. Un lucru adevarat este acela ca atentia sporita acordata analizelor medicale si tratamentului trece in planul al doilea aspecte importante ale vietii noastre ca impacarea cu sinele. O imagine pozitiva despre propriul trup, dar si sentimentul de a te simti sexual dorita nu ar trebui sa dispara in viata de dupa cancerul la san. 
S-a demonstrat ca decizia femeii de a alege tratamentul ce ii va fi administrat este influentata de varsta pe care o are, de imaginea pe care o are despre de trupul sau, sperantele si temerile sale. 
Daca stadiul bolii permite, deseori femeile aleg o lumpectomie urmata de un tratament radioactiv in defavoarea mastectomiei totale, lucru ce le va mentine imaginea formata despre corpul lor. Altele, prefera operatia radicala deoarece vor sa stie ca boala a fost extirpata,
negandindu-se in momentul alegerii la aspectul fizic. 
Preocuparile legate de sexualitate pot fi foarte ingrijoratoare pentru femeile cu cancer de san. Exista o serie de factori care intra in joc, ce pot supune femeile unui risc mai mare pentru probleme sexuale, dupa anihilarea bolii. 
Este important de retinut ca unele tratamente, cum ar fi chimioterapia, pot  schimba la o femeie nivelul de hormoni, care, la randul lor, pot afecta in mod negativ interesul ei pentru viata sexuala. 
In general, dupa tratamentele pentru cancerul mamar,  majoritatea femeilor experimenteaza o pierdere a interesului pentru viata sexuala. Cele care urmeaza si un tratament cu medicamente antidepresive deseori trec si printr-o perioada a pierderii libidoului. Atunci cand dupa tratament, incep sa se simta suficient de bine pentru a deveni active sexual multe femei sunt distrase de ganduri negative despre cancerul de san prin care au trecut. Celor care trec prin aceasta faza le este indicat sa incerce sa se intrebe ce anume le blocheaza acest tip de dorinte. 
 E normal sa te intrebi pe tine insati daca inca te mai simti sexy si ce simti acum despre propriul trup sau daca te simti respinsa de partenerul de viata. Atunci cand incerci sa descoperi de unde apare problema e mult mai usor sa gasesti modalitati de a o elimina. 
Cautarea modalitatilor de a creste placerea sexuala in perioada de dupa tratament poate include: 
– lubrifianti vaginali 
– antidepresive ce nu scad libidoul 
–  medicamente antivomitive 
–  discutia deschisa cu partenerul de viata 
Relatia cu partenerul de viata poate suferi din cauza diagnosticului de cancer mamar deoarece aceasta maladie e un mare stres si pentru cei ce ne sunt alaturi. De cele mai multe ori acesta nu este sigur  cum va afecta boala viitorul cuplului. Pot aparea preocupari legate de exprimarea sentimentelor fizice si emotionale. Aceste stari sunt deseori intalnite mai ales dupa interventiile chirurgicale deoarece exista mereu teama de a nu ii face rau celei iubite. Disconforul fizic este o realitate daca timpul scurs de la operatie este scurt. Discutiile deschise si directe cu partenerul de viata despre cum te simti vor mentine caile de comunicare dintre cei doi.   
Problemele sexuale au fost intodeauna strans legate de mastectomie, chiar mai mult decat in cazul altor forme de cancer. Pierderea unui san sau chiar a ambilor este un moment traumatizant nu numai pentru femeie, dar si pentru sot sau partener de viata. Cel mai intalnit aspect sexual este cel legat de pierderea atractivitatii. Prin extirparea unui san femeia simte ca si-a pierdut o parte a frumusetii si feminitatii. Va avea sentimentul de nesiguranta fata de faptul ca partenerul de viata nu s-ar mai simti atras de ea. 
Desi aproape jumatate din femeile ce au avut cancer mamar intampina probleme sexuale este important de amintit ca aceeasi rata se intalneste si la femeile de aceeasi varsta si apartenenta sociala ce nu au avut teribila maladie. 
Sanii si sfarcurile sunt o sursa a placerii sexuale pentru multe femei, iar pierderea unui san poate crea o senzatie de disperare atunci cand femeia va realiza ca nu va mai putea sa se bucure de acea placere. Atingerea sanilor este o forma foarte frecventa de preludiu in societatea noastra, asa ca este de inteles ca o femeie ar putea simti o mare ingrijorare cu privire la posibilitatea ca ea sa aiba probleme de excitare sexuala. Ar putea gandi ca acesta ar putea sa fie si un motiv din cauza caruia partenerul de viata ar putea sa o respinga.  Obisnuinta de a privi si a atinge zona cicatricilor sau cea a reconstructiei poate fi de ajutor pentru a te obisnui cu persoana care esti acum. 
Aminteste-ti ca operatia de extirpare a sanului sau radierea sanilor nu micsoreaza libidoul unei femei. Mai mult de atat, nu scade capacitatea femeii de a avea lubrifierii vaginale, senzatii normale in zona genitala, sau capacitatea ei de a avea un orgasm. Oricum, tratamentul pentru cancerul de san poate interfera cu modul in care o femeie percepe mangaierea fizica. 
Dupa o mastectomie o femeie nu poate sa se simta confortabil (fie fizic sau emotional) gandindu-se ca cineva ar putea sa o atinga in zona cicatricei. De asemenea, un alt aspect important  este acela ca va suporta cu greu gandul ca cineva ii va atinge sanul sanatos. Reactia dupa operatia de extirpare e una unica la fiecare femeie si tine foarte mult de cum este tratata respectiva. 
Studiile indica ca viata de dinainte de operatia de cancer, incluzand aici sanatatea mentala, satisfactia relatiei pe care o are cineva  si viata sexuala reprezinta o oglinda a modului in care va reactiona femeia dupa cancerul de san. 
Pierderea sanului ar putea sa aiba prea putin de-a face cu disfunctionalitatea sexuala in comparatie cu impactul devastator al menopauzei premature si severe datorata chimioterapiei si tratamentelor hormonale. 
Dialogul cu doctorul este important si pe aceasta tema deoarece iti poate sugera o serie intreaga solutii ce pot ajuta. 
Dupa un diagnostic de cancer de san majoritatea femeilor poate beneficia de consiliere sexuala. Mai mult, o sesiune comuna cu partenerul femeii poate fi cruciala pentru cuplu  in facilitarea comunicarii deschise despre sex. 
 Femeile necasatorite pot beneficia de consiliere individuala sau de participarea la un grup de  grup de suport. De asemenea, cele singure s-ar putea sa aiba nevoie de sfat pentru a incepe o relatie si mai ales de alegerea momentului in care sa ii comunice noului partener despre boala prin care a trecut. Ar putea fi de ajutor pentru femeile singure sa intalneasca alte femei ce au avut experiente similare, de a incepe noi relatii dupa cancerul mamar. 
 Femeile singure ar trebui sa gaseasca un pic de confort in faptul ca un sondaj realizat pe un numar mare de supravietuitoare ale cancerului de san a constatat ca femeile care au dezvoltat o noua relatie, dupa cancerul de san, au fost grupul cel mai satisfacut sexual – in comparatie cu toate celelalte femei din sondaj.   
Femeile singure care incearca sa se implice intr-o relatie dupa cancerul de san pot considera utili pasii  urmatori: 
–  Imprieteniti-va mai intai cu barbatul despre care va ganditi ca ar putea sa va devina iubit. 
–  Daca va simtiti ciudat despre modul in care veti spune cuiva ca ai avut cancer de san, exersati in fata oglinzii, sau cereti  unui prieten, daca aveti posibilitatea, sa va ajute pentru a lucra cu privire la modul cel mai bun pentru a transmite acest mesaj. 
–  Fiti mereu cinstite. Atunci cand este momentul este important sa il lasati pe partener sa inteleaga la ce va asteptati. 
–  Puneti-va in locul celeilalte persoane. Cum v-ati simti daca cel cu care va intalniti v-ar spune ca a avut cancer de prostata? V-ati mai simti ok intalnindu-va cu el? Cat de mult v-ati dori sa faceti fata problemelor lui medicale? 
–  Cei care care nu suporta ideea posibilitatii de a fi bolnav trebuie tinuti departe. Nu va lasati dezamagite de incapacitatea unora de a suporta gandul unei boli ce poate pune viata in pericol. Cu siguranta va este mai bine fara astfel de persoane in viata voastra. 
Femeile mai in varsta nu ar trebui sa fie catalogate negativ cand e vorba despe sex.  Cele mai multe dintre cele trecute de 65 de ani sunt inca active sexual si sunt preocupate de aspectul lor fizic. Indiferent de varsta, pierderea unui san este o experienta traumatizanta. Medicii ar trebui sa inteleaga aceasta dinamica si sa prezinte optiunile de tratament ca si cand s-ar adresa unor paciente mult mai tinere. Femeile mai in varsta au preocupari legitime legate de imaginea corpului lor, relatiile intime, dar si sentimentul de feminitate – iar  acestea sunt aspecte ce trebuie sa fie intelese si respectate. 
Revenirea la o viata sexuala placuta este o parte importanta a supravieturii pentru multe femei. Cele care au trecut prin experienta cancerului mamar au dreptul sa isi doreasca si sa se astepte ca imaginea despre propriul trup sa ramana una pozitiva Nimeni nu isi doreste ca pierderea unui san sa insemne pierderea feminitatii. Fiecare in parte va stii cand sa caute si sa gaseasca raspunsurile de care are nevoie. Unele vor trece de aceasta experienta ca si cand nimic nu s-a intamplat.  Altele vor avea nevoie de timp indelungat pentru a accepta noua imagine a trupului lor si ceea ce simt in legatura cu acesta. Femeile care au trecut prin experienta si au fost in masura sa-si recapete echilibrul emotional si fizic spun ca de multe ori este util sa se concentreze pe lucruri despre ele insale ce au ramas atractive, mai degraba decat sa se concentreze pe acele parti ce au fost modificate.  Exercitiile fizice joaca un rol important in recastigarea echilibrului emotional si fizic. 
Ceva la fel de simplu ca purtarea unor maieuri sexi, feminine, a unor chiloti, sau bluze la fel de chic poate ajuta unele femei sa-si recapete sentimentul de normalitate, bunastare, si feminitate. Desigur, exista femei care nu mai pot purta decolteruri  adanci sau alte tipuri de imbracaminte provocatoare, dar multe care se confrunta cu aceasta situatie au descoperit cum sa-si creeze un aspect placut, prin purtarea unor esarfe, pulovere usoare si saluri la moda. Si nu de putine ori, ceea ce in mintea acestor supravietuitoare este o problema, pentru ceilalti este un aspect neobservat. Daca te simti bine in propria piele ceilalti se vor raporta la tine tot intr-un mod pozitiv. Nimic nu este mai sexi sau mai plin de viata decat o femeie ce emana incredere si respect de sine.  Acesta este sentimentul pe care niciuna dintre noi nu trebuie sa il lase prada cancerului! 
Cancerul de san nu stirbeste valoarea niciunei femei, de fapt cele mai multe spun ca au trecut de aceasta faza si au descoperit ca sunt persoane mai bune. A invata cum sa iti recastigi placerea de a trai si a redescoperi buna dispozitie din viata  pot face diferenta in cum vei regandi intreaga experienta. Probabil nu-ti vei recapata increderea in tine peste noapte – dar este important sa iti petreci timpul obtinand suportul de care ai nevoie si hranindu-te doar cu ganduri pozitive astfel incat toate indolielile sa devina o amintire si nu un mod de viata. 

Sursa: http://www.desprecancerdesan.ro/.

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu