Educatie Lifestyle

Back to school – unele lucruri se schimba, altele nu

Back to school – unele lucruri se schimba, altele nuE septembrie. S-a terminat vacanta de vara. Cand eram noi mici, spuneam, strengareste, ca „luam mata de coada”. Tu, nu?
Ba pe 15, ba pe 1 septembrie. Mai cu seama intr-o zi de luni din intervalul asta, un ghiozdan nou, penarul si caiete, tip I, tip II, dictando sau studentesti, altele an de an, te insotesc in drumul spre banca ta. Sau poate esti parinte si acum iti vezi copilul mergand la scoala.

Ne gandeam la ce s-a schimbat de atunci pana acum. Poate profesorii, ministrii, programele scolare. Perioadele vacantelor. Au aparut „saptamana altfel” si cele mai inedite cursuri optionale. Asta nu e rau. S-au schimbat, cu siguranta si generatiile de scolari. Au nevoi diferite, metode de studiu diferite. Reactii diferite, poate si rezultate diferite.

Ca sa nu riscam sa ne afundam in melancolie, vrem sa ne amintim si de ceea ce nu s-a schimbat. Da, am gasit noi ceva ce nu se demodeaza, dupa ani si ani, ce nu se altereaza si nu iti prisoseste niciodata, in biblioteca! DEX-ul e prietenul de nadejde, indiferent cati ani ai, ca mai esti sau nu elev sau student. Ca esti sau nu inca mama sau tata. Bunica sau  bunic. Iti aduci aminte de ziua in care ai auzit prima oara de „DEX”? Nu ai inteles ce inseamna, insa cineva a venit rapid cu completarea, rar si raspicat: „Dictionarul EXplicativ al limbii romane”. Si nu ai mai uitat nici pana azi. J

Acest instrument esential al limbii romane, cum il numeste echipa Editura Univers Enciclopedic, face casa buna si se invecineaza pe rafturi cu DOOM-ul si Gramatica. Da, sa iti amintim si ce inseamna al doilea acronim: Dictionarul Ortografic (ansamblul de reguli care stabilesc scrierea corecta a cuvintelor unei limbi si aplicarea practica a acestor reguli), Ortoepic (ansamblul de reguli proprii unei limbi care privesc pronuntarea corecta/literara a cuvintelor) si Morfologic (studiul partilor de vorbire si al flexiunii – studiul formelor cuvintelor). Gramaticate va ajuta sa ai o viziune clara a ceea ce inseamna normele unei exprimari corecte.
Indiferent de cine esti azi, de ce faci si de unde te indrepti, biblioteca ta are un loc de cinste care asteapta triada DEX, DOOM, Gramatica. Pune-le acolo si le vei cunoaste valoarea! Le gasesti pe site, la preturi oferta, in promotiile editurii.

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu