Posesorii de automobile personale vor fi incantati sa afle stirea ca in circa 10-12 ani de zile ar putea detine propriul lor automobil cu aripi, capabil sa zboare la altitudini medii cu viteze de peste 300 km/h in conditii bune de siguranta si confort. Doua astfel de proiecte ambitioase pentru construirea unor prototipuri viabile de automobile zburatoare au devenit deja o realitate gratie ingeniozitatii inginerilor de la faimoasa Universitate M.I.T. din Statele Unite.
Savantii de la Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.) colaboreaza strans de ani buni de zile cu o companie specializata in construirea de automobile zburatoare, ei reusind recent sa scoata pe piata prima masina zburatoare din lume numita "Transition", prevazuta cu 2 locuri in cabina si multiple functii de siguranta care sa asigure un zbor placut si lipsit de primejdii deopotriva pentru sofer cat si pentru pasagerul sau.
Compania americana Terrafugia (terrafugia.com) este deja pregatita pentru distributia in numar mare catre clientii interesati a automobilului cu aripi Transition care combina performantele unui autoturism cu cele ale unui avion de mici dimensiuni. Acest inedit automobil are insa nevoie de o pista de decolare de circa 500m pentru a reusi sa se ridice in aer, cu siguranta un inconvenient major pentru multi dintre clientii care isi doresc sa achizitioneze o masina personala cu aripi.
Urmatorul proiect al companiei Terrafugia va pune pe piata in maximum 12 ani de zile un autoturism zburator cu adevarat performant numit simplu "TF-X" (terrafugia.com/tf-x) care va beneficia de imbunatatiri majore comparativ cu primul model, Transition, deja disponibil spre vanzare pentru clientii din intreaga lume. De dimensiuni mai mici si capabil de decolare in plan vertical, TF-X va fi un automobil cu aripi dotat cu 4 locuri si sistem electric ingenios pentru decolare si aterizare in plan vertical, capabil sa zboare pe distante mari cu viteze de peste 300km/h.
Sistemul implementat la construirea automobilului cu aripi Terrafugia TF-X este similar cu cel prezent la modelul de helicopter militar Bell Boeing V-22 Osprey construit in colaborare de catre Bell Helicopter si Boeing si folosit in prezent de catre armata americana pentru operatiuni militare de mare complexitate.
Proiectat anume pentru a incapea intr-un garaj obisnuit, Terrafugia TF-X va oferi un interior confortabil pentru 4 pasageri, va fi echipat cu functii multiple pentru siguranta deplina pe durata exploatarii sale si nu va necesita mai mult de 5-10 ore de antrenament pentru a putea fi operat de catre orice sofer care conduce in prezent un automobil traditional.
Echipat cu sisteme automatizate menite sa previna coliziunile, sa detecteze schimbarile de vreme sau sa aterizeze automat in situatiile cand soferul adoarme la volan, TF-X va fi primul automobil cu aripi din noul mileniu capabil sa isi transporte pasagerii in siguranta pe distante de pana la 800 km, aceasta fiind autonomia sa maxima de zbor cu "rezervorul" plin.
Daca inginerii de la M.I.T. si specialistii companiei Terrafugia vor avea succes in construirea si punerea pe piata a acestui nemaiauzit tip de autoturism zburator, este de asteptat ca in maximum 12-14 ani de zile sa vedem chiar si in Romania soferi amatori decoland din fata casei in noua lor masina zburatoare marca TF-X si conducand (zburand) fara graba catre locul lor de munca sau chiar si in celalalt capat de tara, ei putand face toate acestea in conditii de maxima siguranta "in trafic" si un confort crescut pe durata deplasarii lor aeriene.
Adauga comentariu