Lifestyle Trucuri culinare

Aspectul conteaza!


Aspectul preparatelor noastre

“Si ochiul mananca!” spune un vechi proverb arab. Fapt foarte adevarat si verificat: cand mergem la restaurant ne asteptam ca mancarea sa arate bine, iar cand avem invitati la masa ne straduim ca totul sa para cat mai apetisant. Inainte de a manca ceva, celelalte simturi ale noastre verifica daca este in regula produsul respectiv. Astfel ca, daca ceva miroase si arata bine si nu e neplacut la atingere (ca fructele de exemplu, daca sunt moi sunt pera coapte sau nu sunt bune) suntem aproape siguri ca si gustul trebuie sa fie bun.

Aspectul este cel care ne atrage in primul rand atentia asupra unui aliment. Si nu degeaba se spune ca gatitul este o arta: atunci cand un preparat este prezentat, acesta trebuie sa starneasca simturile posibilului consumator, sa “faca pofta”. De aceea, adevaratii bucatari stiu ca de la vesela si modul de aranjare a preparatelor pe ea, pana la forma, culoarea si textura preparatelor, toate trebuie sa fie armonioase, originale si apetisante.

Felul in care arata mancarea poate fi acel detaliu care schimba esential perceptia consumatorului asupra mancarii.

Acelasi aspic, facut intr-o forma din care se scoate usor si este pus pe un platou apoi decorat cu o frunza de patrunjel proaspat va fi preferat unui aspic servit intr-o cratita oarecare. Obtinerea unui aspect atragator, interesant al mancarurilor si al deserturilor nu este mereu usoara, insa exista cateva ustensile care pot fi de mare ajutor, in special daca este vorba de forma preparatelor.

Pentru budinci, tarte si prajituri se pot utiliza o mare varietate de forme: rotunde, patrate, tavi joase sau inalte, boluri si vase termorezistente, din materiale anti-aderente si de marimi diverse. Antreurile sunt o provocare daca ne dorim prezentari originale, insa solutii exista: lingurite de prezentare pentru creme, preparate pasta, sosuri, boluri, ideale si pentru deserturi sau supe, sandvisuri taiate in portii mici, sub forma de inima, romb, trifoi, servite pe scobitori. O idee extrem de atragatoare in ceea ce priveste legumele este utilizarea unei tije speciale pentru a le scobi. Procedeul este simplu, iar rezultatul este uimitor.

In concluzie, pentru obtinerea unui aspect deosebit al preparatelor nu este nevoie decat de putina imaginatie, de indemanare si de ustensilele potrivite.

Cosmina Imbrea

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu