Animale de companie Lifestyle

Animalul tau de companie iti poate transmite boala de care sufera la un moment dat?

Animalul tau de companie iti poate transmite boala de care sufera la un moment dat?O intrebare perfect justificata pe care si-o pun uneori posesorii de animale de companie este daca bolile acestora se pot transmite la om sau daca, dimpotriva, unile dintre bolile stapanului pot fi transmise catre posesorul de animale.

Cu destul de putine exceptii, raspunsul este ca omul si animalele nu risca sa isi transmita o boala de care pot suferi la un moment dat. O serie dintre bolile cu transmitere pe calea aerului precum cea provocata de virusul H1N1 sau boli mai grave ale animalelor cum este rabia se pot transmite de la om la animal si viceversa, dar asemenea situatii sunt totusi foarte rar intalnite.

Gripa sau alte stari de raceala ale stapanului nu se transmit insa la animalul de companie si de asemenea nici raceala unui catel sau a pisicii nu pot fi transmise catre om. Din pacate, parazitii intestinali sau de alta natura, puricii si paduchii se transmit usor si la om sau de la om la animal, iar masurile de igiena sunt din acest motiv obligatoriu de luat mai ales atunci cand fie omul, fie animalul este diagnosticat cu asemenea afectiuni.

Stafilococii diversi, streptococii sau alte microorganisme periculoase pentru sanatate pot fi prezenti atat la om cat si la animal, dar foarte rar se vor transmite de la unul catre celalalt. Oamenii insa pot infecta alti oameni si desigur ca si animalele de companie din aceeasi specie isi vor putea transmite virusii sau bacteriile care le infesteaza organismul.

Fata de alte specii de animale folosite de om drept animale de companie, mai ales cateii si pisicile prezinta o simptomatologie foarte diversa si necesita in multe situatii prezentarea la medicul veterinar pentru stabilirea unui diagnostic corect. La fel ca si in cazul omului, la catei sau la pisici o alimentatie corecta si consumul crescut de apa pot face minuni, iar suplimentele de vitamine (A, C, E etc.) sunt de luat pentru a grabi vindecarea.

In concluzie, merita deci sa retinem ca nu suntem amenintati de vreun risc pentru sanatate atunci cand animalele noastre de companie sufera de o boala oarecare, dar este intotdeauna bine sa vizitam periodic medicul nostru veterinar pentru analize de rutina si pentru a evita astfel riscurile contractarii unor boli in rarele situatii atunci cand acest lucru este posibil.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu