Animale de companie Lifestyle

Al saselea simt la caine


Devotamentul cainilor pentru stapani

Ataşamentul unui câine faţă se stăpânul său este incredibil, unele specimene au anumite comportamente demne de filme SF, căci nu li s-a găsit încă o explicaţie ştiinţifică. Probabil vă este cunoscut acel caz al patrupedului care simţea când stăpânul său se întorcea acasă din deplasări şi care îşi lua pernuţa şi se ducea să îl aştepte la fereastră. Cercetătorii au crezut că este o coincidenţă, că animalul învăţase ziua şi ora la care se întorcea de obicei stăpânul acasă, aşa că au făcut tot felul de experimente, schimbând traseul, luând hotărâri de întoarcere neaşteptate, dar de fiecare dată câinele a executat ritualul obişnuit cu pernuţa în momentul în care omul hotăra întoarcerea acasă.

Sunt binecunoscuţi câinii care îi asistă pe orbi, pe diabetici şi, mai nou, pe epileptici în viaţa lor cotidiană. Acolo este vorba despre anumite reacţii chimice care au loc în organismul bolnavului şi care le transmit câinilor mesaje pe care aceştia le interpretează şi, în funcţie de ele, pot fi de ajutor şi pot chiar salva vieţi.

Este incredibil, de asemenea, cum câinii (mai ales cei vagabonzi) învaţă să asocieze luminile semaforului (poziţia lor, căci ei nu disting culori) cu momentul în care pot traversa sau nu o stradă.

Câinii sunt, probabil, mult mai inteligenţi decât credem noi şi cu siguranţă că ştiinţa va găsi în timp tot mai multe explicaţii care să susţină şi mai mult, dacă este nevoie, teoria conform căreia câinele este cel mai bun prieten al omului.

foto © Northfoto

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu