Cariera Lifestyle

Abordari diferite in redactarea scrisorii de intentie


Aplicare pentru un nou job - Scrisoarea de intentie

Scopul primar al unei scrisori de intentie este sa atraga atentia angajatorului pentru programarea ulterioara la un interviu. De aceea, este esential sa putem redacta o scrisoare de intentie care sa atraga de la bun inceput atentia si sa puncteze simplu si clar tot ceea ce este de prim interes.

Scrisoarea de intentie acompaniaza CV-ul trimis unei companii, iar acest lucru nu este unul optional ci obligatoriu. Toti angajatorii se asteapta sa primeasca si aceasta scrisoare de intentie, iar atunci cand acest lucru nu se intampla, ei primind doar CV-ul, impresia initiala este una negativa, pierzandu-se puncte importante din start.

Trimiterea unei scrisori de intentie prin serviciile de posta electronica nu mai este privita in Romania ca un moft sau o cale facila practicata de unii aplicanti de a isi trimite documentele pentru interviu ci angajatorii romani privesc si ei in sfarsit aceasta modalitate de expediere a documentelor ca una functionala si oficiala.

Daca se doreste sa se atraga atentia prin continutul scrisorii de intentie atunci este de dorit ca forma ei de redactare precum si prezentarea profesionala sa fie originale, chiar unice, adica sa poata reflecta aplicantul intr-o forma profesionala pe cat de expresiva posibil.

Mai bine sa corectam si sa reeditam scrisoarea de intentie de mai multe ori decat sa permitem strecurarea unor erori de tot rasul in corpul ei deoarece, la fel ca si in cazul netrimiterii unei scrisori de intentie, si atunci cand se depisteaza neglijenta sau greseli vizibile in redactare angajatorii vor avea un motiv in plus sa elimine aplicantul din start.

Nu detalierea informatiilor si nici formele sablon vor face o scrisoare de intentie atragatoare si interesanta pentru angajator ci mai degraba concizia in exprimare si prezentarea principalelor atuuri profesionale ale aplicantului. CU cat se reuseste sa se faca de la inceput o buna impresie cu atat sansele de succes la interviu sunt mai mari.

Caracterul direct, particularizat al scrisorii de intentie este si acesta important la redactarea ei. Daca este posibil, scrisoarea de intentie ar trebui sa se adreseze explicit persoanei cu decizie din cadrul serviciului personal, adica cel care face angajarile, in caz contrar trebuind macar sa fie specificat departamentul unde se ofera slujba in cauza.

Toate calificarile importante si abilitatile profesionale de baza, care privesc postul oferit la concurs, ar trebui sa fie scurt prezentate in scrisoarea de intentie, iar daca exista abilitati speciale, care sa ajute la o departajare de ceilalti candidati si acestea merita pomenite tot aici.

Scrisoarea de intentie nu se printeaza pe hartie ordinara si nici nu se scrie pe foi de caietele scolare ci este nevoie de o prezentare profesionala si in acest caz, fiind de preferat hartia de calitate si conditii cat mai bune de imprimare. Daca este posibila, listarea scrisorii de intentie la o imprimanta color va impresiona placut angajatorul.

Greseala cea mai mare in redactarea scrisorii de intentie este atunci cand aplicantii, din graba, practic incep sa preia pasaje din CV, nedand prea mare importanta continutului efectiv al acestui document cu caracter oficial. Nu se procedeaza niciodata astfel, ci se redacteaza si acest document cu o atentie speciala, la fel ca si in cazul CV-ului.

Scrisoarea de intentie, inca o data, trebuie sa insoteasca obligatoriu CV-ul, chiar si atunci cand angajatorul nu cere explicit acest lucru, iar redactarea ei se va face cu cea mai mare atentie pentru a se putea si astfel obtine niste puncte suplimentare in vederea convocarii la interviul profesional.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu