Filme Go out

The Girl with the Dragon Tattoo – sau Barbati care urasc femeile

The Girl with the Dragon Tattoo – sau Barbati care urasc femeileScriitorul si jurnalistul suedez Stieg Larsson a reusit sa captiveze cititorii din intreaga lume, dar si producatorii de filme suedezi si pe cei americani cu trilogia „Millennium”, publicata dupa moartea sa, in 2004. Cele trei romane ale sale au fost ecranizate mai intai in Suedia, iar succesul lor a fost atat de mare incat in 2011 a fost lansata si ecranizarea produsa in Statele Unite pentru primul volum al seriei „Fata cu un dragon tatuat” (The Girl with the Dragon Tattoo).

Cei care au citit cartea si au vazut ecranizarile sudeze vor fi incantati sa descopere ca interpretul lui Mikael Blomkvist, Daniel Craig se apropie destul de mult de cel suedez. In ceea ce priveste personajul feminin, Lisbeth slander, am fost mai impresionata de prestatia actritei suedeze Noomi Rapace (ati vazut-o recent in „Sherlock Holmes: A Game of Shadows” in rolul tigancii), dar si Rooney Mara este o varianta acceptabila. Desi prefer ecranizarea suedeza, mai apropiata de carte si cu personaje mai bine conturate si actori neasteptat de buni, filmul regizat de David Fincher este mult mai artistic filmat, cu muzica, imagine si montaj mai bune.

Jurnalist cazut in dizgratie, Mikael Blomkvist este angajat de un mare industrias suedez, Henrik Vanger (Christopher Plummer) sa ii scrie biografia si sa incerce sa dezlege misterul disparitiei nepoatei sale Harriet Vanger (Joely Richardson), care il macina de 40 de ani. Pe masura ce investigatia avanseaza, apar pe rand in scena oamenii din viata lui Mikael, dar si familia Vanger. In paralel, Lisbeth Salander incearca sa supravietuiasca traumelor fizice si emotionale prin care trece. Tanara hackerita cu un trecut plin de suferinta este abuzata de noul tutore legal, pe care reuseste sa se razbune insa. In viata ei exista si cateva persoane care incearca sa o protejeze si sa o ajute, desi nu stiu prea multe despre ea: seful ei, Armansky, prietena ei, fostul tutore legal ajuns infirm si in final Mikael Blomkvist.

Avand nevoie de ajutor pentru a grabi investigatiile, Mikael apeleaza la ajutorul lui Lisbeth si intre ei se naste o idila neobisnuita. Cei doi descopera criminalii familiei Vanger , tatal lui Harriet si fratele ei Martin (Stellan Skarsgard, actor suedez celebru, pe care il puteti vedea in filme precum „The Exorcist”, „Insomnia” si mai nou in videoclipul lui Likke Li al piesei „Sadness is a friend” ) si reusesc sa faca lumina si in povestea lui Harriet. Pentru a afla captivanta poveste si felul in care evolueaza relatia dintre Mikael si Lisbeth va trebui insa sa vedeti filmul, despre care va avertizez ca include si multe scene destul de socante, fiind interzis publicului cu varsta sub 18 ani.

Notat cu 8.2 pe IMDb, o nota mare dar meritata, „The Girl with the Dragon Tattoo”, un film despre violenta morala, fizica si sexuala impotriva femeilor, trebuie vazut. Recomand si trilogia, dar si ecranizarile suedeze ale celor trei volume si sunt convinsa ca povestea spusa de Stieg Larsson va fi greu de uitat.

Cosmina Imbrea

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu