Desert Gastronomie

Ciocolata, gustul pasiunii



Ciocolata este una din ispitele pamantesti care ne incanta
toate simturile, iar noi ne lasam bucurosi ispititi de
ea. Ciocolata este cunoscuta si considerata una dintre
cele mai minunate delicatese din lume. Desi detine aceasta
enorma popularitate, foarte putini dintre noi stim de
unde provine, cum se face, ce este sau ca ar putea avea
chiar propria ei istorie.
Cristopher Columbus (1502) a fost primul explorator care
a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Noua. Aduse
inapoi in Eupora, acestea nu s-au bucurat de o prea mare
atentie, deoarece
nimenu nu stia la ce folosesc.
De abia in sec al 16 lea un cuceritor spaniol, Herman
Cortes, se hotareste sa invadeze Mexicul unde domnea imperiul
Aztec. Impreuna cu sute de oameni si zeci de corabii,
acestia au pornit calatoria cu gandul la faima si bogatiile
din Lumea Noua. Dar in aceasta expeditie ei au observat
ca aztecii cultiva, fermenteaza si macina boabele de cacao
pana iau forma unei paste, pe care apoi o amesteca cu
apa. Aceasta bautura purta denumirea de chocolate, si
era considerata bautura zeilor, deoarece la templele acestora
se duceau de cele mai multe ori boabe de cacao drept ofranda.
Totodata aceste boabe de cacao erau folosite si ca forma
de plata (bani).
Deoarece bauturile de ciocolata erau amare, spaniolii
incep sa indulceasca gustul adaugand trestie de zahar.

Pe o perioada destul de indelungata ciocolata este tinuta
ascunsa de catre spanioli, ca un secret al lor.
In scurt timp aceasta a cucerit insa intreaga Europa,
devenind un simbol al puterii si bogatiei, fiind considerata
un privilegiu acordat doar aristrocratiei.
Tot in aceasta perioada s-a descoperit ca aceasta bautura
incalzita are un gust foarte bun, astfel luind nastere
ciocolata calda.
Ciocolata solida este produsa pentru prima oara in secolul
al XIX lea de catre o companie engleza, iar in 1876 elvetianul
Daniel Peter creaza ciocolata cu lapte.
Astazi toti, indiferent pe ce continent avem domiciliul,
ne putem bucura de patratelele de ciocolata care transforma
o secunda intr-o vesnica placere.

Raluca Rusu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu