Ciocolata este una din ispitele pamantesti care ne incanta toate simturile, iar noi ne lasam bucurosi ispititi de ea. Ciocolata este cunoscuta si considerata una dintre cele mai minunate delicatese din lume. Desi detine aceasta enorma popularitate, foarte putini dintre noi stim de unde provine, cum se face, ce este sau ca ar putea avea chiar propria ei istorie. Cristopher Columbus (1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Noua. Aduse inapoi in Eupora, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atentie, deoarece nimenu nu stia la ce folosesc. De abia in sec al 16 lea un cuceritor spaniol, Herman Cortes, se hotareste sa invadeze Mexicul unde domnea imperiul Aztec. Impreuna cu sute de oameni si zeci de corabii, acestia au pornit calatoria cu gandul la faima si bogatiile din Lumea Noua. Dar in aceasta expeditie ei au observat ca aztecii cultiva, fermenteaza si macina boabele de cacao pana iau forma unei paste, pe care apoi o amesteca cu apa. Aceasta bautura purta denumirea de chocolate, si era considerata bautura zeilor, deoarece la templele acestora se duceau de cele mai multe ori boabe de cacao drept ofranda. Totodata aceste boabe de cacao erau folosite si ca forma de plata (bani). Deoarece bauturile de ciocolata erau amare, spaniolii incep sa indulceasca gustul adaugand trestie de zahar. Pe o perioada destul de indelungata ciocolata este tinuta ascunsa de catre spanioli, ca un secret al lor. In scurt timp aceasta a cucerit insa intreaga Europa, devenind un simbol al puterii si bogatiei, fiind considerata un privilegiu acordat doar aristrocratiei. Tot in aceasta perioada s-a descoperit ca aceasta bautura incalzita are un gust foarte bun, astfel luind nastere ciocolata calda. Ciocolata solida este produsa pentru prima oara in secolul al XIX lea de catre o companie engleza, iar in 1876 elvetianul Daniel Peter creaza ciocolata cu lapte. Astazi toti, indiferent pe ce continent avem domiciliul, ne putem bucura de patratelele de ciocolata care transforma o secunda intr-o vesnica placere. |
Adauga comentariu