Gastronomie Retete traditionale

Bors a la russe


Ingrediente
Coaste de vita 1,500 kg
Varza dulce 0,200 kg
Ceapa 0,200 kg
Morcov 0,200 kg
Sfecla rosie 0,200 kg
Cartofi 0,300 kg
T elina radacina 0,100 kg
Rosii proaspete 0,500 kg
Ulei 50 ml
Leustean, patrunjel verde 2+1 leg.
Bors proaspat (sau Magic) 1 l
Sare (delicat sau vegeta) 30 g
Smântâna 0,200 kg
Patrunjel radacina 0,100 kg

Mod de preparare
Coastele de vita, se mai spune si blet, se taie în
portii, se spala, se oparesc si se pun la fiert cu 3,5
litri de apa clocotita. Se fierbe 1 ora si 30 de minute,
spumându-se continuu pâna ramâne supa
limpede. Varza dulce se curata de prima frunza, se scoate
cotorul si se spala, dupa aceea se taie suvite subtiri.
Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Cartoful
se curata, se spala si se taie careuri mici. Morcovul
se curata, se spala si se da prin razatoarea mare, telina,
patrunjelul radacina la fel Rosiile se spala, se oparesc,
se curata de pielite si se taie marunt. Într-o tigaie
se încinge uleiul în care se caleste morcovul,
telina si patrunjelul fara a se prajii. Se adauga bulionul
si se baga în oala împreuna cu sarea, borsul,
varza, ceapa, cartofii si rosiile. Se fierb împreuna
30 de minute dupa care se ia de pe foc. Se adauga verdeata
spalata si tocata marunt. Se opreste putina pentru a o
presara pe deasupra în momentul servirii. Sfecla
rosie se curata, se spala si se da prin razatoarea mare,
i se da un praf de sare, se stoarce si sfecla se pune
în ciorba o data cu zarzavatul, iar zeama de sfecla
la sfârsit, dupa care se mai da în doua trei
clocote. Se serveste cu smântâna si verdeata
tocata marunt pe deasupra. Timp de preparare 3 ore. Daca
respectati reteta veti obtine una dintre cele mai bune
ciorbe.

Aceasta reteta se gaseste in cartea:
"199 Retete usoare si gustoase" de Rodica Ecaterina
Velescu.
Pentru a comanda aceasta carte: www.amaltea.ro

Amaltea

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu