Frumusete Ingrijirea parului

Vitamine care incurajeaza cresterea si regenerarea parului

Vitamine care incurajeaza cresterea si regenerarea paruluiMulte produse cosmetice destinate ingrijirii parului se lauda cu formule noi, care pot "garantat" sa stimuleze sanatatea podoabei capilare, dar foarte putine dintre acestea contin cu adevarat ceea ce recomanda savantii in medicina in acest sens. Este adevarat insa faptul ca cele mai multe cosmetice sunt relativ sigure pentru utilizarea lor pe termen lung, dar mai degraba ca produse de igiena si mai putin ca suplimente necesare parului pentru a creste frumos si sanatos.

Vitaminele si mineralele cerute de parul nostru se gasesc din fericire in cantitati insemnate in multe produse alimentare naturale, mai ales acestea putand fi consumate sau prezente in unele produse cosmetice care sa incurajeze adecvat cresterea si regenerarea firelor de par. Pentru rezultate deosebite, o serie intreaga de vitamine si minerale vor trebui sa fie prezente la dieta noastra, dintre acestea cele mai importante fiind:

1. Biotina
Vitamina B7 sau biotina este adesea ignorata ca supliment important in dieta noastra, dar rolul sau pentru sanatatea parului si a unghiilor este esential. Prezenta mai ales in nuci si oua, vitamina B7 se gaseste si in farmacii sub forma de suplimente si poate fi introdusa la dieta pe termen mediu daca si medicul nostru va permite acest lucru.

2. Vitamina B5
O alta vitamina din gama B, vitamina B5 se gaseste si in oua, dar si in ficat si legume si este foarte importanta pentru un par sanatos si stralucitor. Prezenta sa la dieta in cantitati suficiente ne va asigura o podoaba capilara frumoasa si vibrand de sanatate.

3. Fierul
Rar intalnit in ultima vreme, dar totusi prezent, deficitul de fier cauzeaza nu doar anemie, dar si o conditie foarte proasta a parului si a unghiilor. Mesele bogate in fier se servesc impreuna cu alimente sau bauturi bogate in vitamina C, iar efectele pozitive inclusiv asupra sanatatii parului nu vor intarzia astfel sa apara.

4. Vitamina A 
Este esentiala pentru sanatatea parului ajutand la cresterea productiei de masa uleioasa (sebum) care protejeaza scalpul de dezhidratare si uscaciune. Inclusiv firele de par au nevoie de aceasta vitamina pentru optima lor dezvoltare astfel incat consumul de alimente bogate in vitamina A ramane deosebit de important pentru sanatatea parului.

5. Vitamina C
Poate fi incorporata in alimentatia alaturi de fier sau separat, fiind unul dintre antioxidantii esentiali pentru refacerea firelor de par distruse. De mare ajutor si pentru intretinerea unghiilor, vitamina C protejeaza parul de actiunea agentilor poluanti si cea a radiatiilor solare.

6. Vitamina E
La fel ca si vitamina C, este importanta pentru par, circulatia la nivelul scalpului fiind astfel mult mai buna, iar parul mai bine protejat de aceiasi factori de poluare, inclusiv radiatiile solare.

7. Zincul 
Va completa actiunea vitaminelor A, E si C cu noi resurse necesare parului pentru a se proteja mai eficient de factorii de poluare, atat firele de par cat si unghiile devenind mai puternice printr-un aport zilnic de zinc in dieta. Zincul se gaseste in semintele de susan, ficatul de vitel, ciocolata neagra germenii din grau etc., iar ca supliment poate fi administrat doar dupa consultarea medicului.

De regula, parul lipsit de stralucire si sanatate va anunta si unele dezechilibre ale organismului, acestea fiind adesea de ordin alimentar. O dieta corecta ajuta de aceea si la obtinerea unui par mai puternic si mai sanatos, fiind foarte important sa acordam suficienta atentie nu doar ingrijiriii parului, dar si unei alimentatii care sa priasca parului nostru.

foto Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu