Frumusete Ingrijire corporala

Unghiile incarnate – intretinere si tratament

Unghiile incarnate - intretinere si tratamentUnghiile incarnate sunt cunoscute in limbajul medical sub denumirea de onicocriptoza si constituie una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale labei piciorului, prezenta in special la unghiile degetelor mari, dar putand uneori sa apara si la celalalte degete.

Onicocriptoza se manifesta prin cresterea unghiei in carne pe partile laterale, cauzandu-se astfel o presiune asupra tegumentelor moi care se soldeaza cu durere, umflaturi, roseata, sangerare si chiar infectii, oprind bolnavul de la desfasurarea normala a activitatilor sale zilnice.

In unele cazuri, onicocriptoza este temporara, iar in alte cazuri se cronicizeaza necesitand interventia chirurgicala. Persoanele bolnave de diabet sau alte boli cronice care afecteaza circulatia sangelui prezinta riscuri mai mari pentru sanatate decat alte categorii de persoane si necesita de aceea precautii suplimentare.

Pentru a se preveni aparitia unghiilor incarnate este calduros recomandat portul pantofilor potriviti, evitarea oricaror presiuni exercitate asupra degetelor picioarelor, tratarea la timp a ranilor din aceasta zona si taierea adecvata a unghiilor fara a se insista pana la taierea lor din carne.

Spalarea zilnica a picioarelor in apa calduta si cu sapun este o masura preventiva foarte buna, iar mentinerea in stare uscata a picioarelor peste zi va fi obligatorie pentru toata lumea, afectata sau de nu de onicocriptoza. Uzul de antibiotice se impune de fiecare data cand exista risc de infectie in zona afectata.

La taierea unghiilor incarnate se recomanda folosirea de ziare peste care sa se aseze piciorul, resturile de unghii rezultate urmand sa fie puse intr-o punguta de plastic laolalta cu ziarele folosite si aruncate la cos pentru a se evita astfel raspandirea mirocbilor si a infectiei la alte persoane sau chiar si la animalele de companie.

Unghiile incarnate care nu se vindeca in cel mult 5-7 zile prin respectarea indicatiilor medicului trebuie tratate in regim spitalicesc fie prin operatie, fie prin alte metode eficiente de tratament. Dupa operatie unghiile incarnate pot reaparea in maximum 12 luni de la data executarii procedurii chirurgicale si de aceea se recomanda cu tarie si metodele alternative de tratament anterior interventiei chirurgicale.

foto Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu