Dieta ta Frumusete

Orezul, benefic la orice varsta

Orezul, benefic la orice varstaEste bun la gust si si are avantajul de a se gati usor. Preferat de fiecare gospodina in parte, sub alta forma gatit, orezul ramane unul din alimentele tare gustoase.

Are avantajul de  a se digera usor,  din   in punct de vedere nutritional, iar cel mai bun soi de orez este cel brun. 100 g de orez brun ne furnizeaza  99 mg de potasiu, 43 mg de magneziu, 120 mg de fosfor si 0,14 mg de vitamina B1. Toate foarte importante pentru sanatatea noastra. 

In schimb, aceeasi cantitate de orez alb ne ofera 54 mg de potasiu, 11 mg de magneziu, 43 mg de fosfor, iar vitamina B1 dispare prin procesare. Orezul este  cel mai indicat in dieta celor care au stomacul iritat, pentru ca  acesta se digera si se asimileaza repede.

Orezul are proprietati benefice pentru problemele specifice fiecarei varste, sustin  medicii .  Consumul regulat de orez ii ajuta pe adolescenti sa asimileze mai usor vitamina B6, care are un rol important in metabolismul aminoacizilor.

In mod normal, orezul se fierbe simplu.  Pentru cei care doresc , se poate adauga putina sare si 1-2 linguri de unt sau ulei de masline. Pentru un plus de gust, in funcţie de utilizarea lui ulterioara, puteti inlocui apa cu supa de legume .  La finalul fierberii, consistenta boabelor de orez trebuie sa fie ca si in cazul  pastelor , sa nu fie complet fierte.

In cazul orezului rizoto, acesta isi mareste volumul de 4-5 ori, asa poti sa calculezi cam de cata supa concentrata ai nevoie. Un mic pont: e mai usor sa gatesti rizoto in cantitati mai mici, pentru ca ai mult de invartit la el. Cantitatea ideala e pentru sase persoane  si sa nu uitati ca cu cat orezul e mai bine inmuiat, cu atat mai scurt va fi timpul de fierbere.
Iar pentru cei care doresc sa se indulceasca, si doresc sa gateasca  budinci, trebuie sa stie ca  foloseste doar orez cu bobul scurt, acesta dand  o consistenta cremoasa specifica.

Virgolici Ecaterina

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu