Dieta ta Frumusete

Cartoful si proprietatile sale

Cartoful si proprietatile saleEste gustos si pentru multi este si garnitura perfecta. Fiert, copt sau prajit, cartoful este unul din alimentele cele mai consumate. Este foarte bogat in vitamina C si potasiu si totodata reprezinta o excelenta sursa de fibre atunci cand este gatit cu coaja cu tot.

Pe langa faptul ca sunt foarte nutritivi si deliciosi, cartofii ajuta cu o sumedenie de beneficii organismul. Ei pot fi vedetele din mijlocul farfuriei alaturi de carnea de porc, vita, pui sau peste sau de unii singuri pentru o mancare vegetariana si mult mai sanatoasa. Iar pentru o garnitura gustoasa, pot aparea sub forma de piure  sau gratinati. Lasa-ti cartofii in coaja pentru o mai mare valoare nutritiva, tinand seama de faptul ca un mare numar de vitamine, minerale si fibre se gasesc in coaja. Daca se consuma fiert, racit si, ideal, cu tot cu coaja, acesta accelereaza metabolismul.

Reteta ideala pentru prepararea cartofilor este foarte simpla. Cartofii se spala foarte bine, apoi se pun la fiert sau la cuptor cu tot cu coaja. Dupa prepararea termica, se lasa la racit si se consuma doar cand au ajuns la temperatura camerei. Daca ii lasati la racit, in ei se va genera o specie deosebita de amidon cunoscuta azi ca amidon rezistent.
 
Cartofii potenteaza arderea grasimilor stimuland cresterea metabolismului bazal cu 20-30%. De asemenea, 100 de grame de cartofi fierti si raciti au doar 80 de calorii, spre deosebire de aceeasi cantitate de cartofi prajiti care va aduc nu mai putin de 400 de calorii. E important sa ii consumati in coaja, mai ales daca alegeti cartofi rosii.

Si da, aproximativ 50% din nutrienti se afla in coaja. In aceasta se gasesc si multe fibre alimentare, dar si antioxidanti puternici. Datorita cantitatii mari de fibre alimentare pacaliti din nou foamea mai mult timp.

Virgolici Ecaterina

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu