Frumusete Ingrijirea parului

Cum putem preveni si combate matreata?

Cum putem preveni si combate matreata?Matreata apare atunci cand pielea scalpului prezinta celule moarte in exces si este considerata de catre medici drept un efect secundar al activitatii de regenerare a organismului (pielea scalpului) si nu o boala de piele. De multe ori, oamenii asociaza matreaza cu lipsa de ingrijire a parului, dar nu intotdeauna au si dreptate fiind mai degraba vorba despre calitatea proasta a produselor cosmetice folosite si nu de o lipsa de igiena a persoanei care are parul incarcat cu matreata.

Dintre efectele negative ale matretii asupra parului nostru putem aminti slabirea radacinii firului de par, blocarea aerisirii adecvate a pielii scalpului sau inconvenientele de ordin estetic. Matreata este prezenta la peste jumatate din populatia adulta a globului si este de regula un simptom al unei activitati nesanatoase la nivel metabolic. Din acest motiv, simplele produse cosmetice pentru combaterea matretii nu vor fi niciodata suficiente pentru a se scapa de matreata, fiind necesare si alte masuri de ordin medical si alimentar pentru un succes deplin.

Metabolismul poate fi astfel afectat prin consumul excesiv si repetat de stimulente, printr-o activitate crescuta la nivel glandular (pubertate, menstra, menopauza si andropauza), prin stres si excese de ordin fizic si emotional, schimbari bruste in plan alimentar, schimbari climaterice (mutarea intr-o alta tara) sau, mai rar, infectii ale organismului. Suplimentar, matreata este mai frecvent intalnita atunci cand samponul nu este bine clatit, cand uscatorul de par se foloseste frecvent la temperaturi mari sau cand se poarte des caciula sau palaria si parul nu este corect aerisit.

Din pacate, desi matreata nu este considerata a fi o boala de piele, poate fi totusi de multe ori contagioasa, transmitandu-se usor prin uzul comun al aceleiasi perii de par sau pieptene si nu este deloc recomandat sa se imprumute obiectele de igiena personala inclusiv din acest motiv. Din acelasi motiv se recomanda si curatarea atenta a obiectului folosit la pieptanat dupa ce spalam parul cu un sampon anti-matreata, pentru a nu transmite pe mai departe matreata in parul nostru. Asemenea masuri de prevenire sunt la fel de importante ca si uzul de cosmetice anti-matreata si nu trebuie deci ignorate.

Alaturi de cosmeticele specifice pentru prevenirea si combaterea matretii exista si alte solutii bune care pot proteja scalpul aici putand aminti diferitele uleiuri si ceaiuri de plante cu rol bun in eradicarea matretii, dar si o dieta corecta, unde se vor evita alimentele prajite, zaharul, ciocolata si alunele. La fel ca si in cazul acneei si aici trebuie sa oferim suficienta atentie alimentatiei noastre mai ales atunci cand observam un exces de celule moarte pe pielea scalpului nostru. Alimentele sau suplimentele alimentare bogate in zinc, seleniu, vitamina E sau vitamine din gama B sunt calduros recomandate.

O solutie inedita pentru combaterea matretii o ofera si aromaterapia, aici propunandu-se solutii din apa cu doar 2-3 picaturi de ulei esential de rozmarin sau alternativ ulei din arborele de ceai, ulei din busuioc, lamaie sau mir cu care se freaca scalpul, lasandu-se apoi astfel pentru 10 minute si spalandu-se apoi parul cu un sampon de calitate. La fiecare spalare a parului se poate apela chiar si de 2-3 ori la aceasta procedura urmata de spalarea parului cu sampon, iar efectele se pare sunt dintre cele mai bune.

foto Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu