Frumusete Ingrijire corporala

Tehnici utile pentru indepartarea parului facial

Tehnici utile pentru indepartarea parului facialDesi nu e un subiect despre care sa discuti cu usurinta, multe femei au ghinionul de a trebui sa se confrunte cu problema spinoasa a cresterii parului facial sau corporal fie in zona de sub nas, fie pe obraji, pe spate sau pe piept. Nici picioarele nu sunt crutate de multe ori, dar oricum mai toata lumea se epileaza acolo asa ca rusinea nu mai e atat de mare.

Parul facial este prezent la toate femeile, dar in mod firesc, sub forma unui puf insesizabil, si nicidecum ca ditamai mustata cu tot cu barba. Acolo unde apare un astfel de exces de par facial, este in general vorba despre dezechilibre de natura hormonala, mostenite genetic sau rezultate in urma unor tratamente hormonale administrate gresit.

Dezechilibrele de natura hormonala sunt caracterizate printr-un aport marit de hormoni masculini, care impiedica persoana afectata sa se simta pe deplin feminina si ii induc o stare de depresie cauzata de lipsa de respect fata de propria persoana. Cresterile mari in greutate si stresul accentuat pot si acestea mari productia de hormoni masculini determinand astfel si aparitia parului facial sau corporal.

O foarte buna modalitate de prevenire si eliminare a excesului de par este deci exercitarea unui bun control al greutatii corporale, urmata de eliminarea tuturor surselor majore de stres. Aproape de la sine parul facial va incepe sa se retraga, iar probleme de acest gen nu vor mai putea aparea decat daca sunt prezenti aceiasi factori de risc ca si in trecut.

Graviditatea, menstra neregulata, sau menopauza de asemenea sunt perioade marcate de o fluctuatie a hormonilor masculini, ceea ce poate conduce si la aparitia parului facial, dar acesta este un fenomen reversibil care poate totusi fi agravat de cresterea in greutate. La fel stau lucrurile si dupa tratamentele cu steroizi, pilule cu hormoni luate la intamplare sau tratarea altor conditii medicale, cand parul facial poate sa apara, dar disparand apoi dupa ce se intrerupe definitiv tratamentul.

Pentru a se indeparta insa parul facial sau corporal in asemenea perioade mai putin placute si a se reface intrucatva moralul scazut pana la vindecarea problemelor de fond se poate apela cu incredere si la unele tehnici eficiente si sigure de indepartare a excesului de par:

– Epilarea cu ceara este cea mai comuna metoda, folosita de femei din toata lumea si e destul de eficienta, ducand cu timpul la rarirea si chiar disparitia firelor de par rebele. Este totusi nevoie de siguranta in miscari si o pregatire a pielii pentru a nu se provoca iritarea prin aplicatii repetate;

– Epilarea cu pasta pe baza de zahar este o metoda mai noua, utilizata mai ales in saloanele de infrumusetare si special destinata persoanelor cu pielea mai sensibila;

– Pensarea mustatii si a excesului de par din alte zone este o metoda foarte buna pentru ca scoate firele din radacina, dar este si consumatoare de timp mai ales atunci cand zonele acoperite de par sunt mai mari;

– Decolorarea firelor de par de asemenea este o metoda eficienta si eleganta insa nu poate fi aplicata in zonele unde parul este prea des sau prea vizibil. Este o solutie de compromis, unele femei preferand sa isi cumpere singure solutii de decolorare decat sa se expuna rusinii la saloanele de infrumusetare;

– Epilarea cu aparatul de ras este o solutie de moment, care nu trebuie aplicata decat in cazuri extreme deoarece irita pielea si nu are o eficienta ridicata. In special in zona fetei aparatul de ras nu are ce cauta, iar daca totusi se foloseste atunci nu se aplica niciodata pe pielea uscata;

– Solutiile pentru dizolvarea firelor de par sunt si acestea o tehnica de compromis, parul crescand la loc in doar cateva zile. Exista si riscul iritarii pielii sau aparitiei unei alergii si nu este o tehnica recomandata pentru cele mai multe dintre doritoare;

– Inhibitorii de crestere a parului merita incercati in combinatie cu o tehnica eficienta de eliminare a parului pentru ca incetinesc multumitor procesul de crestere a parului. Vin sub forma de gel sau crema si se aplica de obicei o data pe zi sau de maximum doua ori pe zi.

– Tehnicile de indepartare definitiva a parului precum electroliza sau tehnica laser sunt si acestea utile, dar si costisitoare ca pret si prezentand si unele riscuri daca nu sunt facute de un profesionist cu experienta.

A nu se uita totusi ca excesul de par la femei are cauza ascunse de natura medicala, in general de natura hormonala sau de control a greutatii corporale, si de aceea chiar daca se gaseste o modalitate utila de indepartare a parului in exces tot trebuie consultat si medicul specialist pentru a se lua masuri care sa indeparteze apoi problema de fond, disparand cu timpul si excesul de par.

Este mult mai bine sa se procedeze astfel decat sa se aleaga varianta complacerii intr-o stare de asteptare. Problemele de sanatate nu dispar de la sine, iar excesul de par poate fi de multe ori un simptom al unor afectiuni care trebuie sa fie rezolvate in timp util.

foto Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu