Ce citim egirl recomanda

Memoriile unei gheise


Recenzii - Memoriile unei gheise

“Nu-mi face prea multa placere sa ma gandesc la mine insami ca fiind ceai facut intr-o galeata, dar mi se pare ca, intr-un anumit fel, e adevarat. In definitiv, chiar am crescut in Yoroido si nimeni nu poate pretinde ca ar fi un loc fermecator. Aproape nimeni nu-l viziteaza. Cat despre cei care locuiesc acolo, nu au niciodata ocazia sa-l paraseasca. Probabil ca te intrebi cum am ajuns eu sa-l parasesc. Chiar asa incepe si povestea mea”.

Cartea are la baza o poveste reala si este scrisa de un occidental, ceea ce pare putin ciudat, tinand cont ca personajul principal este o femeie de origine japoneza. Cu toate acestea, autorul a reusit sa redea pe hartie imaginea unei lumi ascunse si fascinante, relatand povestea unei fetite sarace care este vanduta ca sclava. Teama si intrebarile care trec prin mintea acestei copile care este furata din singurul loc pe care l-a cunoscut si aruncata apoi intr-o lume ce nici nu banuia ca exista, vor face ca paginile sa prinda viata.

Prin ochii ei veti putea intelege viata in Japonia de dinainte si de dupa cel de-al doilea razboi modial, framantarile sociale, schimbarile de tot felul, indoielile si sperantele locuitorului acestui taram. In tot acest haos social, straluceste o delicata poveste de dragoste, plecand de la un sambure de iubire care se naste in inima micutei Chiyo si care o impinge sa isi doreasca mai mult de la viata.

Tanara japoneza hotaraste cu sinceritate ca, desi nu poate sa cucereasca inima barbatului pe care il iubeste, poate totusi lupta pentru sansa de a-i fi din cand in cand alaturi. Astfel, ea va creste sa devina o gheisa, ridicandu-se pentru prima oara cortina de pe o scena ascunsa pana atunci ochilor publici. In ochii occidentalilor din acea perioada, o gheisa ar fi fost fara indoiala perceputa ca fiind o femeie "usoara" de duzina, dar cartea va aduce o noua lumina asupra acestui statut.

Este un roman usor de citit, abundand in detalii asupra descrierilor costumelor si a intregului ceremonial care insoteste activitatile zilnice ale unei gheise. Povestea de iubire pare o lupta menita sa conduca la depasirea barierelor impuse de societate. Cele doua personaje se iubesc sincer, dar nici unul nu o poate recunoaste public intrucat pare ceva atat de imposibil incat le este frica ca macar sa viseze cu ochii deschisi la o asemenea implinire fericita a destinului lor.

Rusu Raluca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu