eboys Punctul lui de vedere

Punctul lui de vedere::Este sutienul necesar pentru femei sau nu?


Punctul lui de vedere - Sutienul

Sutienul s-a strecurat printre obiectele obligatorii de vestimentatie ale femeilor abia dupa 1900, pana atunci neexistand practic un asemenea obiect vestimentar sau ceva similar menit sa sublinieze sanii unei femei. Exista totusi un precedent in acest sens, si este vorba despre corset, care avea rolul de a ajuta femeile sa para mai subtiri decat in realitate, dar reusind in egala masura si sa aplatizeze corpul feminin prin purtarea sa in mod repetat.

Atat corsetul, cunoscut femeilor inca de pe la 1500, cat si sutienul au avut mai putin un rol practic, de protejare a corpului de intemperii, si mai mult un rol estetic, nu intotdeauna cu cele mai bune efecte asupra sanatatii femeilor. In zilele noastre, se cunosc bine, de exemplu, efectele purtarii repetate a sutienului asupra contractarii cancerului de sani, fiind deja facuta o legatura stiintifica intre purtarea constanta a sutienului si aceasta boala grava.

Mai putin utilizat in prezent pentru eficienta sa, sutienul a ajuns sa fie apreciat pentru incarcatura sexuala pe care o presupune purtarea sa, existand nenumarate variante de sutiene sexi, nu intotdeauna si confortabile, si destul de putine modele de sutiene ergonomice, pe care femeile sa le poata aprecia din toata inima. Daca mai adaugam si produsele contrafacute pe aceasta lista, cu siguranta ca nu iti doresti sa te afli in pielea unei femei, atunci cand ea se decide sa isi cumpere un sutien.

In special femeile cu sanii mai mari, par sa aprecieze sutienul ca obiect vestimentar, cele cu sanii mici sau medii neparand foarte incantate sa mai poarte si sutien. Un lucru bun, moda implanturilor cu silicon nu a adus doar prejudicii femeilor, dar a reusit si sa le constientizeze pe acestea asupra frumusetii sanilor naturali, multe fiind in prezent fericite cu sanii lor, mici sau mari, si nedorindu-si nici o schimbare din acest punct de vedere.

Nu este totusi destul de clar pana la ora actuala daca si sutienul ar trebui sa fie eliminat dintre obiectele vestimentare obligatorii sau daca, dimpotriva, nu ar trebui pastrat pentru anumite avantaje certe ale sale. Parerile medicilor sunt impartite, iar in ce le priveste pe femei, acestea apreciaza in majoritate sutienul fie doar si pentru valentele sale sexuale.

Daca intrebi femeile de ce poarta sutien, ele iti vor spune ca acesta ajuta la sustinerea sanilor intr-un mod estetic sau, culmea, pentru ca altfel s-ar simti dezbracate fara acest obiect vestimentar aparut cu doar 100 de ani in urma. Inclusiv la locul de munca, multe femei se simt practic obligate de un anume cod vestimentar nespus sa poarte si un sutien pe langa imbracamintea neutra, cu aspect profesional.

Plecand de la opiniile emise de unele dintre reprezentantele sexului frumos si daca ne gandim si la faptul ca sanii liberi te pot face sa te simti mai feminina, la fel ca si in cazul parului lung sau a fustei si rochiei mai scurte, este de inteles ca sutienul nu e altceva decat un obiect menit sa castreze practic femeia, aducand-o mai aproape de idealul "feminist" al deplinei egalitati cu barbatul, adica lipsind-o in buna masura de chiar esenta fiintei sale.

Portul obligatoriu al sutienului la femei este intr-un anume fel usor de comparat cu portul chilotului la barbati, si acestia simtindu-se diferit fara chiloti pe dansii, la fel cum si femeile se simt ciudat fara un sutien care sa le mai potoleasca sanii zburdalnici. Probabil ca persoanele care au o natura sexuala mai exacerbata renunta din start la portul sutienului sau a chilotilor, pe cand cei care se cenzureaza in aceasta zona accepta ca de la sine inteles portul sutienului sau a chilotilor.

In concluzie, se poate spune ca sutienul este un obiect vestimentar de dorit in situatii profesionale sau oficiale, dar ca portul sau nu e obligatoriu in restul timpului. De fapt, cam asta recomanda si medicii de specialitate, care spun ca femeile nici nu ar trebui sa poarte sutienul mai mult de 10 ore pe zi si, cu siguranta, nu e bine sa si adormi cu sutienul pe tine.

In ce priveste incarcatura sexuala pe care o poate transmite un sutien sexi, femeile nu ar trebui sa se bazeze prea mult pe acest atu vestimentar deoarece nu e vorba decat despre o imagine artificial indusa in mintea barbatilor moderni si nicidecum de adevarul gol-golut. Daca ar fi asa, atunci femeile ar trebuie sa se nasca cu tot cu sutien pentru a fi placute de catre barbati sau oricum sa le creasca un sutien din piele, ceva mai tarziu, la pubertate.

Una peste alta, portul sutienului de catre femei ramane o problema complexa, care ar merita dezbatuta in profunzimea si finalitatile sale cu atat cu mai mult cu cat se stie ca se pot aduce si prejudicii majore asupra sanatatii multor femei si pe aceasta cale. Exista deja propuneri viabile de alternative sanatoase la portul sutienului si in special adolescentele par sa fie mai receptive la aceste proaspete idei vestimentare:

– camizolul, pentru interior
– lenjeria intima mulata
– veste exterioare mulate
– camasi si bluze cu buzunare chiar deasupra sanilor
– costume mulate dintr-o singura piesa etc.

foto Northfoto

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu