eboys Punctul lui de vedere

Punctul lui de vedere:Depresia afecteaza mai ales femeile

Intrucat femeile sunt, statistic, expuse de doua ori mai mult contractarii unei depresii decat barbatii este interesant de descoperit si care sunt mecanismele care pot conduce o femeie catre asemenea stari periculoase de depresie, fie vorba despre doar un fenomen pasager sau chiar si de o stare cronica.

Cauzele stiintifice care stau la baza depresiilor sunt multiple, putand fi generate de situatia de la locul de munca, de problemele din viata personala sau chiar si de cauze de ordin genetic. Oricum ar sta lucrurile, depresia este o afectiune periculoasa, care impieteaza serios asupra cursului vietii unei persoane putand culmina uneori prin sinucidere sau auto-mutilare ca forma de eliminare a tensiunii nervoase.

Ca simptome ale instalarii depresiei pot fi amintite tonusul general scazut, starile de insomnie, pierderea apetitului, izolarea de societate, dificultati de concentrare a atentiei, pierderi de memorie si un sentiment covarsitor de plictiseala si inutilitate in plan social.

In ce le priveste pe femei, ele sunt mai vulnerabile sa contracteze astfel de stari in momentele majore ale vietii lor, plecand de la pubertate si admiterea la o institutie de invatamant pana la starea de graviditate, casatoria, divortul, menopauza sau decesul unor persoane apropiate.

Daca in anumite situatii, femeile nu cunosc mari modificari la nivel hormonal si pot astfel scapa relativ repede de o depresie trecatoare, in alte cazuri ele sunt afectate si la nivel hormonal, ceea ce poate conduce la instalarea unei stari cronice de depresie. Barbatii sunt in mare parte feriti de astfel de dezechilibre hormonale si de aceea probabil nici nu ajung atat de usor in pragul depresiei.

Tot pentru barbati, lucrurile evolueaza mai simplu si datorita faptului ca acestia au o viata mai activa, care ii si fereste in buna masura de pericolele la care te poate expune o stare de depresie netratata corespunzator, dar femeile sunt condamnate practic sa se confrunte in mod direct cu problemele lor de sanatate si ele se descurca cum pot, uneori apeland la ajutorul prietenelor, iar alteori mergand sa ceara ajutor direct de la un specialist.

Dintre tratamentele recomandate pentru femeile care experimenteaza stari de depresie cele mai eficiente sunt cele de tip comportamental, de tip interpersonal si psihodinamic si chiar de tip feminist, menite sa confere femeii bolnave mai multa incredere in propriile forte. Toate tratamentele se desfasoara insa numai sub supravegherea unui specialist, iar medicatia, acolo unde se recomanda, nu se ia decat la recomandarile exprese ale aceluiasi specialist.

Partea buna din acest punct de vedere este ca multe femei chiar se grabesc sa ceara ajutorul specialistilor, spre deosebire de barbati care vor amana la nesfarsit acest lucru, dar exista si cazuri in care femeile care sufera de depresie nu pot sau nu doresc sa consulte un specialist, in parte din cauza lipsei de informare si in parte din cauza unor prejudecati periculoase.

Partea proasta este ca tot mai multe femei sunt expuse factorilor de risc care pot declansa depresia, atat acasa cat si la locul de munca, iar autoritea medicala nu face mai nimic pentru a preveni eficient aparitia unor astfel de probleme de sanatate.

Din aceasta cauza ne putem astepta ca pe viitor sa asistam la cresterea numarului de femei suferinde de astfel de stari de depresie, iar impactul social si economic va fi unul de nedorit, cu atat mai negativ in conditiile in care criza economica din Romania pare sa se accentueze tot mai mult de la an la an.

foto Northfoto

 

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu