eboys Punctul lui de vedere

Punctul lui de vedere :: Sfaturi utile pentru mamele disperate

Punctul lui de vedere :: Sfaturi utile pentru mamele disperateMai in gluma sau mai in serios, unele mamici par sa aiba mare nevoie de solutii ingenioase la diversele probleme pe care le intampina in cresterea copiilor si nu doar atat, dar au nevoie si de sfaturi care sa le ajute sa gaseasca cai optime pentru propria destindere si incarcarea cu energii pozitive.

Din acest motiv am realizat o selectie de sfaturi utile pentru asa-numitele mamici "disperate", care sper sa le fie de ajutor in activitatea lor de crestere a copiilor, in special cei aflati la periculoasa varsta a pubertatii. Unele sfaturi se adreseaza relatiei dintre mama si copil, iar altele o privesc exclusiv pe mama si temerile sau necesitatile sale.

1. Intrucat ziua este foarte lunga, iar copiii mai si dorm in acest rastimp nu uitati sa va bucurati cu adevarat de dupa-amiezile frumoase care mai apar uneori, savurand o cafeluta, ascultand ceva muzica in surdina sau pur si simplu pierzand vremea de pomana.

2. Atunci cand tatal este la indemana rugati-l sa isi asume putin responsabilitatea si refugiati-va pentru o ora sau doua in compania unei prietene, iesiti putin la cumparaturi sau doar plimbati-va asa de placere.

3. Daca cel mic se apropie deja de varsta de 12 ani, nu uitati sa va si bucurati de acest lucru, acum putand sa va faceti din propriul copil un nou si bun prieten, care va va asculta cu atentie de fiecare data cand veti dori sa vorbiti cu cineva sau doar sa alungati singuratatea.

4. Refuzati sa va oferiti tot timpul sprijinul, in special atunci cand e vorba de servirea unui pahar cu apa, curatarea mesei sau inchiderea aparatului TV. Copilul trebuie sa se obisnuiasca sa indeplineasca si singur anumite sarcini, mai ales daca il privesc in mod direct.

5. Nu invatati copilul sa ceara decat ceea ce stie ca poate fi cumparat din bugetul de familie. Astfel va creste responsabil si nu va va trata ca pe un automat de bani.

6. Nu uitati sa impartasiti si celui mic tot ceea ce va motiveaza pozitiv in materie de arta, filme, muzica, natura, tehnica si asa mai departe. Copilul va va cunoaste mai bine astfel, dar se va putea si inspira de la dumneavoastra pe aceasta cale.

7. Chiar daca uneori veti intelege ca odrasla dumneavoastra risca sa faca o greseala, lasati-l sa o faca pentru a invata si pe aceasta cale cate ceva. Desigur, daca e vorba de ceva mai grav, va trebui cu siguranta sa interveniti la timp.

8. Daca va plac animalele, nu uitati sa il deprindeti pe cel mic cu toate regulile si responsabilitatile pe care le presupune intretinerea unui animal de casa si nu va multumiti doar sa ii vedeti ca sunt buni amici.

9. Nu va lasati doborata de zilele care aduc mai degraba a haos decat a mediu de familie si chiar daca sunteti o persoana foarte organizata incercati sa va lasati si putin dusa de val in aceste perioade scurte pentru ca ele scutura un pic o anume inertie periculoasa.

10. Intrucat nu sunteti doar mama, dar si femeie aveti intotdeauna incredere in propriile instincte si incercati astfel sa preveniti orice problema care ar putea da peste cap bunul mers al lucrurilor sau evolutia copilului dumneavoastra.

11. Nu uitati sa va tratati atat copilul cat si sotul cu ceva special din cand in cand indiferent daca e vorba despre cadouri mici, o iesire inopinata la un eveniment sau doar ceva bun de mancare.

12. Incurajati cu moderatie toate pornirile artistice sau sportive ale copilului si nu uitati sa cereti si sfatul profesionistilor pentru a vedea daca exista ceva viitor in aceasta directie sau e vorba doar de etape normale in evolutia unui copil.

13. Nu incercati prea tare sa atingeti idealul parintelui perfect deoarece nu este nici posibil si nici macar recomandat. Acceptati-va greselile si nu va temeti sa cereti si ajutorul celui mic, atunci cand stiti ca acesta il poate oferi cu usurinta.

14. In sfarsit, pedepsiti-va copilul pentru greselile sale grave in cadrul unui asa-numit consiliu de familie, unde ambii parinti sa discute la modul serios intreaga problema in prezenta copilului si sa aleaga apoi o pedeapsa pe masura, acceptata fara discutii si de cel mic.

foto Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu