eboys Punctul lui de vedere

Punctul lui de vedere :: Partea nevazuta a violentei domestice


Violenta domestica Indiferent daca e vorba de o femeie sau un barbat abuzati de catre membri ai propriei familii suferintele astfel create se muta nu doar la nivel fizic ci, mai grav, se transfera si in plan psihic unde pot cauza adevarate dezastre, schimbari de personalitate, dependenta de droguri si alcool, pierderea increderii in sine si chiar suicid. Astfel de situatii sunt foarte rar impartasite victimele preferand sa ascunda totul si apeland la formule de compromis prin petrecerea timpului cat mai mult in afara mediului familial.

Rusinea de prieteni si cunostinte ori de colegii de munca este prea mare pentru a fi date pe fata adevaratele motive ale unui comportament nefiresc si, daca in cazul femeilor se mai pot dezvalui unele amanunte catre amicele de suflet, pentru barbati lucrurile stau diferite la acestia rusinea exercitand un blocaj mult prea puternic. Astfel obisnuinta si complacerea in asemenea situatii creeaza un fel periculos de a gandi care va altera personalitatea victimei dincolo de limitele firescului.

Prezenta copiilor inrautateste lucrurile,, iar daca e dublata si de probleme in plan financiar atunci chiar discutam despre o situatie clasica aproape fara iesire daca nu se apeleaza la ajutorul specialistilor. Victimele nu pot parasi domiciliul deoarece se tem ca si copiii vor ajunge sa fie agresati si raman, sperand intr-un miracol, dar fara a reusi sa produca o schimbare mare in bine. Astfel de situatii pot continua ani lungi de zile, agravandu-se intr-o progresie alarmanta si putand duce de multe ori la transformarea victimei in abuzator.

Din pacate nici pana in prezent nu s-a reusit sa se puna la punct o formula functionala de prevenire, depistare si rezolvare a cazurilor de violenta in familie odata contactata Politia si asistentii sociali declansandu-se un curs al evenimentelor care de multe ori poate agrava lucrurile. Nu este o situatie specifica doar Romaniei ci se regaseste in intreaga lume foarte putine fiind tarile care sa se laude cu o buna politica de prevenire si rezolvare a violentei in familie. De aceea au si aparut mai multe organizatii particulare care reusesc sa ofere solutii de compromis destul de functionale la aceasta grava problema a zilelor noastre care afecteaza foarte multe persoane, atat femei si copii cat si barbati.

Autoritatile vor interveni numai daca sunt contactate in mod direct, iar rezolvarea oferita de dansii va afecta initial bugetul si asa slabit al familiei prin amenzi usturatoare sau procese costisitoare si cu o finalitate indoielnica. Mai nou, au aparut sumedenie de situatii in care chiar copiii, aflati la varsta adolescentei ori putin dupa, incep sa isi supuna familia la abuzuri diverse, iar impotriva lor chiar nu se gasesc solutii viabile acestia beneficiind de niste drepturi greu de atacat si fiind aproape imposibil sa se ofere o rezolvare buna pentru acest caz particular.

Desi exista initiative laudabile pentru prevenirea si ajutorarea cazurilor de violenta in familie nu se poate spune ca viitorul va aduce mari schimbari in aceasta directie deoarece este nevoie de investitii destul de insemnate si de o disponibilitate reala din partea mai multor factri de decizie pentru a se lua masuri eficiente care sa reduca la minimum aceste cazuri. Adaposturile pentru persoanele abuzate trebuie sa existe si sa ofere suficient spatiu de locuit pentru victime, iar politia, medicii, autoritatile religioase si opinia publica vor trebui sa se implice serios pentru a se da un raspuns favorabil cazurilor de violenta domestica. Daca lucrurile vor sta asa ramane de vazut insa pana ce nu ti se intampla chiar tie asa ceva se pare ca nu se reuseste sa se inteleaga cam cat de grave pot fi lucrurile

foto © Northfoto

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu