eboys Punctul lui de vedere

Punctul lui de vedere :: Feminismul si valorile sale


Feminism Se vorbeste mult despre feminism insa nu multi dintre noi, chiar persoane de sex feminin, stiu cam care sunt, in mare, valorile pe care le promoveaza aceasta miscare de emancipare a femeii. Este deci util sa revedem o scurta prezentare a principalelor idei care au condus la nasterea acestui curent deosebit de apreciat si de hulit in egala masura.

Pentru cei care se manifesta impotriva feminismului va fi o buna ocazie de a verifica daca reactia lor nu este cumva cauzata si de ignoranta, iar pentru restul o buna oportunitate de a fixa mai bine punctele de rezistenta a acestei miscari ideatice. Iata in continuare si o enumerare a celor mai importante lozinci ale feministelor din intreaga lume:

1. Femeia nu este un obiect sexual. Este de dorit sa iubesti femeile, sa le oferi tot ce crezi ca ai mai bun de oferit, dar asemenea cum o faci si cu alte persoane si nu pentru a obtine bunavointa lor in plan sexual.

2. Femeia nu este inferioara barbatului ci se completeaza cu acesta. Atat din punct de vedere biblic cat si biologic se stie de multa vreme ca femeia a fost creata ca o completare a barbatului si nu o supusa a acestuia, barbatului lipsindu-i trasaturi de personalitate esentiale pentru a-si putea trai viata fericit si independent. In plus, in absenta femeii, viata intregii specii omenesti nici nu ar mai fi posibila.

3. Femeile sunt fiinte frumoase si complexe prin natura lor. Trebuie acceptat acest adevar ca ceva de la sine inteles si usor de demonstrat si nicidecum speculata frumusetea femeilor pentru a le inventa puncte slabe, pentru a le jigni sau pentru a le indeparta de anumite activitati unde frumusetea chipurile nu isi gaseste locul.

4. Femeia, tot prin natura sa, este o fiinta caracterizata de emotii uneori intense si de aceea trebuie inteleasa si tratata ca atare. Desi dau dovada la suprafata de blandete si fragilitate femeile au dovedit in nenumarate randuri ca pot fi capabile de prezenta de spirit si capacitate mare de rezistenta asemenea barbatilor. Ceea ce se propune insa prin femeie este un alt mod de a trai si de a relationa de la care putem invata cu totii, barbatii inclusiv.

5. Din punct de vedere istoric, cultural, social si economic femeia este la fel de prezenta si importanta ca si barbatul. Exista incercari uneori penibile prin care chiar activisti feministi radicali incearca inca sa demonstreze acest adevar altfel acceptat de catre majoritatea oamenilor. E drept ca implicarea femeii in lucrurile publice nu a fost prea bine mediatizata, dar aceasta nu inseamna ca meritele femeilor din intreaga lume ar fi cu ceva mai putine.

In general, feminismul s-a dovedit deosebit de util pentru o schimbare majora in mentalitatea omului modern foarte necesara si binevenita odata cu industrializarea masiva, migrarea populatiei si promovarea valorii in toate domeniile indiferent daca valoarea era reprezentata prin barbat sau femeie. Acolo unde acest lucru s-a produs aproape de la sine a existat si o civilizatie destul de avansata si constienta de sine care sa intampine fericit aceasta miscare, iar in alte locuri a fost nevoie de eforturi constante pentru ca feminismul sa se impuna definitiv in sfera valorilor universale.

Prezentul cunoaste o relativa stagnare a feminismului aceasta miscare continuand sa se manifeste in felul sau specific in special in tari din Asia si Africa unde inca mai este nevoie de timp pentru a se intelege si acolo care sunt beneficiile aduse prin feminism pentru intreaga societate si unde e bine sa pastrezi moderatia pentru ca, la fel cu oricare alt curent socio-cultural, si feminismul are minusurile sale demonstrate pe viu in special de activistii sai mai radicali care mai mult dauneaza acestei miscari decat sa ajute la promovarea si intelegerea valorilor sale.

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu