eboys Punctul lui de vedere

Punctul lui de vedere :: Dragostea privita si stiintific va poate salva casnicia!

Punctul lui de vedere :: Dragostea privita si stiintific va poate salva casnicia!Mai nimeni nu priveste dragostea si prin filtrul analizei de tip stiintific intrucat ne-am obisnuit sa credem ca dragostea si stiinta nu ar avea mai nimic in comun, dar nu e deloc adevarat si nu este deloc intamplator faptul ca tocmai specialistii bine pregatiti in psihologie ori sexologie si chiar preotii mai inaintati cu "duhul" ne pot adesea salva de la un divort sau o regretabila separare de marea iubire a vietii noastre.

Oamenii au nevoi de tot felul, care pot fi insa cuantificate foarte precis si de asemenea solutionate cu maxima eficienta, iar necesitatile noastre afective nu sunt prea diferite, cu totii cerand niste conditii minime care sa ne permita sa ne desfasuram existenta la superlativ, e drept unele dintre aceste cerinte putand sa si difere simtitor in functie de sexul si de varsta noastra.

Neimplinite si lasate la voia intamplarii, asemenea necesitati de ordin afectiv isi vor cere totusi o solutionare transanta la un moment dat, din acest motiv noi procopsindu-ne adesea si cu anumite "deviatii" de tip sexual si/sau afectiv, adica trezindu-ne peste noapte ca avem fetisuri si preferinte emotionale mai ciudate, rezultat direct al neglijarii unor mai vechi nevoi romantice de-ale noastre.

Nimeni nu isi mai poate astfel controla cursul propriului destin daca nu invata din timp sa isi satisfaca toate nevoile normale si prezente la orice fiinta umana, cu timpul aceste nevoi afective putand sa se transforme in adevarate surse de frustrare, care ne vor da complet peste cap viata mai ales atunci cand continuam inca sa ne amagim ca de fapt nu am avea astfel de probleme.

Necesitatile noastre primare in plan afectiv (romantic) trebuie sa primeasca toata atentia de-a lungul intregii noastre existente, noua revenindu-ne in totalitate responsabilitatea de a ne asigura ca functionam la parametri normali si din punct de vedere afectiv, respectiv ca avem parte cu moderatie si de urmatoarele cerinte, esentiale pentru atingerea unui bun echilibru sufletesc/psihologic:

1. Atentie de tip emotional-afectiv. Merge in ambele sensuri, noi trebuind sa primim, dar si sa ni se permita sa oferim dovezi mai dese de afectiune catre persoanele dragi din jurul nostru, fie acestea doar membri ai familiei sau parteneri de relatie.
2. Dialog cu implicarea sentimentelor si a afectelor noastre. O alta necesitate a noastra, a tuturor, cere sa comunicam cu caldura si pasiune macar in cercul nostru de apropiati, persoanele care aleg sa discute intotdeauna rece si obiectiv putand sa acuze cu timpul o serie de afectiuni de tip psihic sau sa duca o viata dubla, destul de riscanta pentru echilibrul lor emotional.
3. Incurajari si stimuli pozitivi pentru activitatile noastre cotidiene. Nu e desigur nevoie sa primesti laude pentru orice faci si nici sa fii incurajat orbeste in realizarea de proiecte ireale, dar cu totii avem nevoie de putin sprijin afectiv inclusiv in plan profesional si nu doar casnic, astfel de gesturi de incurajare putand conta nespus de mult in special pentru cei care nu sunt intotdeauna capabili sa ia decizii de unii singuri.
4. Compania unei persoane placute sau a unui grup de persoane placute. Nimeni nu poate trai singur si nici macar un cuplu de iubiti nu va rezista fara sa aiba contacte sociale mai dese, de aceea fiind important sa se cultive si compania prietenilor de suflet, adica a unor persoane de incredere care ne asigura de dragostea lor neconditionata si frumoasa prin dialoguri simple si sincere si gesturi mici si constante de afectiune.
5. Satisfactie in plan sexual. Mai greu de obtinut pentru multe persoane care isi traiesc existenta in singuratate, aceasta cerinta esentiala pentru echilibrul nostru emotional isi va putea gasi o implinire multumitoare fie prin depunerea de eforturi mai serioase pentru initierea unei relatii stabile si de lunga durata, fie prin acceptarea compromisului si adoptarea unor parteneri-surogat, de tipul celor prezenti in mediul electronic, pe Internet, sau a profesionistilor din industria de sex.

Continuand pe acest drum al necesitatilor afective primare ale oricarei fiinte umane, am mai putea descoperi altele, toate de importanta si toate cerand raspunsuri pozitive din partea noastra. Desigur, nu e intotdeauna simplu sa gasesti solutii bune pentru toate, dar nu asta e important ci, mai important, este sa nu neglijam complet asemenea nevoi afective ale noastre, acordandu-le atentie si lor pe masura trecerii timpului si oferindu-ne generosi o bogata viata afectiva alaturi de o evolutie buna in plan profesional.

Acceptarea noastra ca fiinte conduse si de ratiune, dar si de afecte ne va apropia mai repede de adevarata noastra natura interioara, nici un om nefiind vreodata guvernat exclusiv doar de una dintre cele doua "jumatati" ale sale. Raspunzand cu moderatie ambelor planuri se poate pasi cu mare incredere si pe lungul drum al unei casnicii binecuvantata si cu copii, dar altfel lucrurile pot cunoaste o evolutie negativa, tot felul de probleme incepand sa tulbure fiinta noastra atunci cand mizam doar pe ratiune sau, la polul opus, doar pe emotiile noastre pentru a relationa cu alte persoane sau pentru a ne raporta corect la propriile plusuri si minusuri.

Dragostea devine astfel un concept demn de luat sub analiza prin apelul la instrumentele stiintei, nepierzand prin nimic din dimensiunea sa poetica si majestuoasa, dar castigand si foarte multe nuante practice, de mare folos pentru orientarea noastra corecta in relatiile cu propria familie, cu prietenii de suflet sau cu persoana pe care alegem sa o iubim pentru tot restul vietii noastre.

Insusite instinctiv prin practicarea lor zilnica, noile noastre obiceiuri sanatoase de viata nici macar nu vor mai fi percepute ca un lung sir de reguli si norme ci ca pe ceva cat se poate de normal, in acest mod dragostea ramanand complet libera de orice constrangeri, dar devenind si putin mai "organizata" prin evitarea greselilor capitale pe care le putem face cu totii atunci cand nu intelegem pe deplin ce rezultat vor avea anumite actiuni ale noastre in relatia cu o persoana draga noua.

A iubi stiintific nu mai poate fi privit in zilele noastre ca un fel de gluma proasta, tot mai multe fiind persoanele care apeleaza zi de zi la stiinta pentru a oferi dragoste si afectiune in jurul lor: prepararea stiintifica a meniului zilnic este astfel un frumos gest de dragoste fata de sotul si copiii tai, decorarea casei cu accesorii moderne, care fac viata mai simpla, de asemenea este o alta dovada de dragoste si chiar si sexul protejat sau utilizarea de lubrifiante erotice pot fi privite ca dovezi de dragoste prin plusul de confort si siguranta pe care il pot aduce in planul vietii sexuale.

Sa nu ne ferim deci de ajutorul stiintei pe viitor atunci cand alegem sa iubim cu trup si suflet pe cineva si sa folosim cu mai multa intelepciune tot ceea ce ne ofera savantii inclusiv pentru imbunatatirea vietii noastre romantice, in acest mod dovedindu-ne ca punem si ceva minte in toata aceasta ecuatie si nu doar sentimente si gesturi frumoase. Astfel stiinta si emotiile noastre vor lucra mereu inspre folosul nostru, noi descoperind ca si dragostea, la fel ca multe alte concepte artistice, poate fi supusa analizei stiintifice fara a pierde cu nimic din statutul sau de regina a vietii pe Pamant.

foto Northfoto