eboys Punctul lui de vedere

Punctul lui de vedere :: Cum ne descurcam in casnicie cu secretele noastre cele mai negre?

Punctul lui de vedere :: Cum ne descurcam in casnicie cu secretele noastre cele mai negre?Mult mai inchisi sufleteste decat sotiile lor, barbatii ascund uneori o adevarata serparie in strafundurile fiintei, foarte putine dintre secretele lor cele mai negre putand fi vreodata descoperite pentru simplul motiv ca barbatii insisi depun eforturi deloc de neglijat pentru a ingropa cat mai adanc aspecte ale personalitatii lor care nu se conformeaza normelor morale sau pe care ei le considera a fi nepotrivite cu calitatea de barbat.

Femeile insa poseda un tip aparte de intuitie prin care pot vedea in adancurile sufletului sotului lor si, nu de putine ori, ele reusesc sa isi inteleaga partenerul poate mai bine decat se cunoaste el insusi, aratandu-i acestuia si partile sale mai putin evidente si asteptandu-se desigur ca dansul sa le ia sub analiza si sa si le asume astfel cu … multa barbatie.

Din pacate insa barbatii nu accepta cu usurinta sa fie supusi "psihanalizei", mai ales atunci cand persoana care face observatii de acest gen e chiar consoarta lor, in acest mod ei asigurandu-si de fapt rolul dominant in cuplu si prevenind orice tentativa de puci casnic pe care sotiile lor ar incerca sa il puna la cale cu subtilitatea caracteristica sexului frumos.

Egalitatea intre sexe, atat de dorita de multe femei, este in acest mod amanata la modul indefinit, barbatii refuzand de milenii sa se priveasca altfel decat ca pe niste fiinte puternice, capabile si foarte pline de moralitate. Intr-un mod de-a dreptul abuziv, ei continua astfel sa transfere subliminal toate starile si emotiile negative catre partenera de cuplu si, ulterior, catre propriii copii pentru a ramane asa cat mai putin expusi criticii opiniei publice sau judecatii implacabile a propriei constiinte.

Secretele barbatilor nu mai sunt astfel doar simple minciuni pe care ei le inchid sub lacatul muteniei ci devin o adevarata bomba cu ceas care va exploda pe neasteptate in momentele cele mai critice ale vietii de familie. Din acest motiv, femeile se lupta cu multa darzenie in cadrul casniciei lor sa expuna mai pregnant adevarul despre complexitatea sufletului asa-zis "masculin" care pana la urma nu e deloc diferit de varianta sa feminina, pe aceasta din urma insa intelegand-o cu totii ceva mai bine deoarece femeile, spre deosebire de barbati, nu s-au temut sa exploreze cat mai temeinic adancurile propriei lor fiinte.

Pentru a afla deci cu multa acuratete ce ascund toti sotii de partenerele lor de cuplu este de ajuns ca sotia sa isi proiecteze ea fara false pudori propriile secrete si temeri, in acest mod descoperind, de exemplu, faptul ca atat unul cat si celalalt se uita cu multa dorinta catre alte persoane si chiar viseaza sa fie impreuna cu acestea, dar si ca asta nu va conduce neaparat la infidelitate deoarece este normal sa te simti atras de alte fiinte, dar cu limite si desigur doar pe taramul fanteziei si nu neaparat in lumea reala.

In mod similar, poti descoperi ca sotul tau la fel ca si tine poate contempla uneori moartea si frica de moarte, boala, homosexualitatea, divortul, insuccesul, infidelitatea sau abuzul de stupefiante, fiecare dintre aceste "tentatii" putand sa capete proportii reale si devenind astfel un secret intunecat care va trebui tinut ascuns inclusiv fata de propria ta familie. Sa discuti in consecinta asemenea probleme cu partenerul tau se poate dovedi atat o masura preventiva cat si profund terapeutica mai ales atunci cand lucrurile au ajuns prea departe.

Pentru a reusi sa vindeci o casnicie compromisa este necesar ca ambii parteneri sa se poata intelege in mod onest mai intai pe ei insisi si apoi si pe celalalt, astfel existand o baza solida de comunicare prin care sa se evalueze corect toate daunele cauzate progresiv de-a lungul timpului de fiecare dintre cei doi soti. Mai apoi, dialogul constructiv va putea preveni orice incercare de trecere sub tacere a altor probleme de ordin sufletesc, asa cuplul putand sa respire mai linistit, iar increderea si respectul reciproc fiind intr-un final restabilite.

Barbatii se vor opune din pacate destul de mult unor astfel de "terapii" casnice, ei nedorind sa fie perceputi ca niste fiinte slabe in special de catre partenera lor, iar sotia va fi astfel pusa in fata unei dileme serioase, ea urmand sa accepte situatia si astfel sa se expuna ani la randul mizeriei sufletesti in care i se zbate sotul ori sa isi ia lumea in cap si sa dea divort pentru a se proteja atat ea cat si copiii, daca ei exista, de multe traume ireparabile care se vor aglomera in viata de cuplu pana la limita suportabilitatii.

Nimic de zis, si femeile pot fi chiar ele acelea care au secrete negre si care astfel pot corupe viata de cuplu insa situatiile de acest gen sunt mult mai putine decat in cazul barbatilor, acestia avand si handicapul major al normelor sociale care cer sotului sa fie mai puternic si mai moral decat sotia, in caz contrar lui revenindu-i blamul public si nu partenerei sale, femeile fiind in continuare privite drept mai "sarace cu duhul" si de aceea mai putin responsabile pentru insuccesul in casnicie.

Oricum ar sta lucrurile, secretele negre nu trebuie pastrate pentru foarte lunga vreme, fie prin apelul la un psihiatru bun, fie prin prezentarea la un preot de incredere, fie prin confruntarea directa cu partenerul de relatie aceste mizerii sufletesti trebuind sa fie expuse cu mult curaj pentru a se cauta apoi o cale optima de vindecare.

Aceasta este matematic singura cale de urmat, iar cei care amana la nesfarsit sa ia si asemenea bune masuri profilactice gresesc profund, nu doar partenerul lor de viata fiind astfel expus abuzurilor lor de tot felul, dar si copiii putand avea mult de suferit, ei intrebandu-se poate cu nedumerire mult mai tarziu in viata de ce propriul lor destin pare atat de similar si la fel de nefericit cu acela al propriilor lor parinti… .

foto Northfoto

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu