eboys Punctul lui de vedere

Punctul lui de vedere :: Care este varsta optima pentru a te marita?

Punctul lui de vedere :: Care este varsta optima pentru a te marita?Din punct de vedere fizic, tinerii sunt apti pentru a intretine relatii sexuale inca de la varsta de 15-16 ani, dar in plan psihologic ei nu detin inca resursele necesare implicarii intr-o relatie serioasa si de durata si nici nu pot sa isi ofere prin propriile puteri o situatie materiala suficient de stabila incat sa se hazardeze intr-o casnicie cu sanse de succes.

In trecutul indepartat, multe fete aflate la varsta adolescentei erau fortate de catre parinti si legile morale existente sa se casatoreasca de la varste fragede, dar sotii lor erau cu toate acestea oameni cu stare, trecuti unii bine de prima tinerete si intru totul capabili sa intretina o sotie. Mai rare au fost dintotdeauna situatiile in care doi adolescenti sa ajunga sa se casatoreasca de timpuriu sau un baiat sa se implice intr-o casnicie cu o femeie mai in varsta decat dansul.

Desi la prima vedere nu pare astfel, casatoria este totusi o relatie foarte complexa care implica nu doar pe cei doi indivizi care se angajeaza intr-o astfel de relatie, dar si societatea in sine, care trebuie sa consimta la realizarea acestei legaturi la fel de prompt ca si cei doi parteneri, consfintindu-se in acest mod o legatura care sa nu contrazica nici legile morale si nici pe cele juridice, in vigoare la momentul respectiv. Chiar daca indragostitii decid deci ca e timpul sa se casatoreasca, societatea poate totusi sa le puna piedici atunci cand nu sunt intrunite toate conditiile care sa permita acceptarea si de catre ceilalti a casatoriei ca oficiala si in deplin acord cu normele de convietuire sociala.

Din acest motiv, odata cu dezvoltarea legislatiei privitoare si la acest subiect, al casatoriei legale, tinerii sunt impiedicati de la intrarea intr-o casatorie daca nu au implinit varsta majoratului, adica 18 ani, in cazul fetelor putandu-se micsora varsta la 16 ani, dar numai cu aprobarea expresa a factorilor de decizie responsabili cu aceasta problema. Incepand cu anul 2007, in Romania varsta minima pentru maritis la fete a fost ridicata tot la 18 ani, astfel incat majoratul sa coincida cu un grad de libertate mai mare si din acest punct de vedere, al dreptului legal la casatorie.

Daca legea este in general foarte clara cu privire la acest subiect, nu la fel stau lucrurile si cu formarea si pregatirea temeinica a tinerilor pentru implicarea intr-o casatorie, aici fiind nevoie de trecerea mai multor ani si de acumularea de experienta suficienta pentru ca tanarul, indiferent de sex, sa fie in sfarsit capabil sa isi asume o astfel de responsabilitate care poate implica printre altele si cresterea de minori precum si abilitatea de a-si procura cele necesare traiului fara a recurge la mila publica sau la vesnicul ajutor al parintilor.

Nivelul de educatie al unui tanar este de asemenea un factor care schimba fundamental datele problemei, de regula persoanele mai temeinic educate casatorindu-se la varste mai inaintate decat cei care au doar o pregatire de nivel mediu. Statistic, s-a si demonstrat de altfel faptul ca varsta casatoriei atat la femei cat si la barbati creste proportional cu nivelul lor de educatie. Acesta nu este un lucru neaparat pozitiv deoarece in acest mod scade simtitor si rata demografica a unei natiuni, iar aici parerile factorilor de decizie sunt impartite, unele tari avand nevoie de o crestere a natalitatii pe cand altele, dimpotriva, dorindu-si sa mai reduca cu ceva cresterea exploziva a populatiei.

In intreaga Europa in prezent se inregistreaza o scadere demografica, rezultat direct al cresterii nivelului de trai si de civilizatie, fapt care se verifica si prin datele statistice privitor la tinerii care se angajeaza intr-o casatorie oficiala, varsta lor trecand de 27 de ani la barbati si de 25 de ani la femei. Psihologii si sociologii au si recomandat in trecut cam aceleasi varste optime pentru o casatorie de succes si iata ca lucrurile s-au asezat aproape de la sine, cel putin pentru continentul nostru.

Tinerelor femei nu li se pot da multe sfaturi in ce priveste dragostea si casatoria, dar este indicat totusi ca ele sa isi incheie educatia, fie vorba despre studiile liceale complete sau si de cele universitare si abia apoi sa se gandeasca serios la casnicie. Desigur ca nimeni nu interzice relatiile romantice in toata aceasta perioada, adica pana la definitivarea studiilor, acesta fiind si un bun prilej de a mai acumula ceva experienta in plan sentimental, dar scoala si casatoria sunt deocamdata incompatibile si de aceea e bine sa se renunte temporar la maritis in favoarea definitivarii educatiei.

Suplimentar, construirea unei cariere profesionale solide va putea constitui un obiectiv prioritar pentru o tanara, barbatii de felul lor riscand mult si fiind oricand dispusi sa se casatoreasca, daca fata accepta acest lucru, insa depinzand exclusiv de femei ca aceasta casatorie sa se produca sau nu sub auspicii dintre cele mai bune. Surprinzator, dar putini dintre barbati chiar sunt capabili sa faca planuri serioase in vederea angajarii intr-o casnicie de succes, deci ramane o problema pe care o vor decide de regula tot partenerele lor de suflet, ceva mai rationale si mai chibzuite cand vine vorba despre maritis.

foto Northfoto

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu