eboys Punctul lui de vedere

Femei vs barbati: Comunicare dupa reguli diferite


Comunicare Este un adevar care ar trebui constientizat inca de la varste fragede faptul ca femeile si barbatii nu practica aceleasi reguli de angajare intr-o situatie de comunicare. Acest lucru este evident de la bun inceput cand observi cum barbatul incearca sa ajunga cat mai repede la miezul problemei cu sau fara o scurta introducere pe cand femeia mai intotdeauna va incepe prin a testa temeinic terenul si abia apoi va trece la esenta problemei daca exista niste conditii minime pentru un raspuns pozitiv la cererile sau propunerile sale.

Lipsa de experienta in asemenea gen de angajament verbal poate duce deseori la crearea unor tensiuni in cadrul cuplurilor tinere care, fara un ajutor consistent din afara, pot degenera in adevarate certuri si despartiri incarcate de regrete putin stupide daca te gandesti cat de usor ar putea fi evitate printr-o intelegere mai profunda a mecanismelor care guverneaza conversatiile dintre barbati si femei.

Femeile, de exemplu, se supara destul de rau daca simt ca terenul nu este favorabil avansarii unor propuneri din partea lor, incercand astfel sa slabeasca rezistenta partenerului si sa il oboseasca nervos pe acesta pana la punctul in care pot introduce ca din intamplare adevaratul motiv al interventiei lor verbale, fie vorba de o chetuiala suplimentara, organizarea unei petreceri si asa mai departe. Ele nu deschid direct subiectul nu pentru ca s-ar teme de un refuz la fel de direct ci pentru ca doresc sa isi atinga scopul propus si aleg aceasta cale subtila prin care stiu ca pot creste simtitor sansele de reusita.

Barbatii, pe de alta parte, avand si un exercitiu mai inradacinat al luarii deciziilor, inclusiv cele privitoare la destinul cuplului, vor prefera formule mult mai directe de angajare intr-o conversatie cu o femeie si, din pacate, de multe ori vor fi nevoiti sa se confrunte cu refuzul chiar de la bun inceput deoarece nu au gasit de cuviinta sa procedeze similar cu femeile si sa isi pregateasca putin terenul inainte de a avansa o propunere oarecare. Pentru barbati deci comunicarea directa, fara ocolisuri, inseamna eficienta si economie de timp, pe cand pentru femei o asemenea formula nu este decat manifestarea fatisa si grosolana a proastei cresteri si a lipsei de subtilitate.

Daca insa lucrurile nu mai sunt privite unilateral si atat femeia cat si barbatul accepta sa vada si prin ochii celuilalt, experimentand si insusindu-si reguli alternative de utilizat intr-o conversatie atunci nu putem avea decat de castigat. Acest lucru nu este totusi posibil decat daca
se discuta asezat despre asemenea chestiuni si se prezinta concret situatii diferite unde in mod evident fiecare va veni cu o abordare diferita si o viziune diferita. Odata intelese aceste diferente nu va mai fi la fel de dificil pe viitor sa te angajezi in jocuri conversationale unde deja esti pregatit pentru o reactie pozitiva si poti aplana sau intampina orice factor de risc.

Prin ajustarea constanta si repetata a stilului conversational al fiecarui partener de relatie se pot face chiar progrese majore in sensul transformarii celuilalt intr-o fiinta mai buna, mai complexa si mai aproape de idealul tau de partener, dar nu trebuie uitat ca acest lucru cere timp si rabdare.

Orice s-ar intampla insa nu e deloc bine sa ajungi sa practici tehnici de manipulare prin conversatie asupra unei persoane la care pretinzi ca tii foarte mult pentru ca astfel nu faci decat sa ii alterezi serios personalitatea schimbandu-l, e adevarat, pentru a raspunde pe viitor pretentiilor tale, dar si indepartandu-l pana la punctul in care nu veti mai reusi sa va recunoasteti si sa va vedeti ca niste persoane complet straine care doar impart un spatiu comun de locuit.

foto © Northfoto

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu