La fel ca si ficatul, rinichii sunt responsabili cu detoxifierea organismului ajutand la eliminarea substantelor toxice si a surplusului de lichide din organism. Gratie unor mecanisme bine puse la punct, rinichii pot contribui si la reglarea tensiunii arteriale si a aportului util de vitamina D si de celule rosii.
Limitarea consumului de apa de catre multe persoane face din pacate ca bolile de rinichi sa fie mai frecvente decat ar fi de asteptat, multa lume suferind in prezent de astfel de afectiuni doar din cauza ca nu adopta o dieta ceva mai sanatoasa si nu cresc consumul lor de apa la un minimum de 6-7 pahare de apa pe zi.
In afara de consumul crescut de apa, foarte mult bine pot aduce pentru sanatatea rinichilor si urmatoarele categorii de alimente, consumate in mod regulat si alternate la masa pentru a se incuraja meniuri variate si echilibrate:
– mesele bogate in legume si fructe cu continut scazut de potasiu trebuie consumate macar 3 zile pe saptamana, iar in celelalte zile se pot consuma si alimente mai bogate in potasiu; printre alimentele mai sarace in potasiu amintim: varza, castravetii, ceapa, dovleceii, strugurii, murele etc.
– mesele de peste de asemenea merita introduse saptamanal ca forme alternative de procurare a proteinelor, proteinele din peste fiind ceva mai bine tolerate de rinichi decat proteinele din alte produse animale; de asemenea proteinele incomplete din unele legume sunt mai benefice pentru rinichi decat proteinele animale;
– ceaiurile de plante si in special ceaiul verde contin antioxidanti buni pentru protejarea tuturor organelor noastre interne si de asemenea pot preveni formarea pietrelor la rinichi;
– legumele si fructele bogate in apa precum pepenele verde, castravetii, perele coapte, merele coapte si altele aduc un plus de sanatate pentru rinichii nostri; sparanghelul este calduros recomandat de asemenea, dar si destul de scump ca pret;
Prin opozitie, multe alimente pot agrava bolile de rinichi, proteinele ocupand primul loc din acest punct de vedere. Alaturi de proteine si alimentele procesate industrial precum zaharul, faina alba si multe alimente pline de fosfati pot afecta serios sanatatea rinichilor si nu trebuie consumate regulat.
Grasimile nu afecteaza in mod direct rinichii, dar pot contribui la aparitia diabetului, iar de aici si pana la bolile de rinichi mai este doar un pas si de aceea daca va doriti sa ramaneti sanatoase, eliminati si grasimile saturate din alimentatia voastra. Inclusiv lactatele, cerealele si alcoolul pot fi pline de substante nocive pentru rinichi si este recomandat sa se citeasca intai eticheta produsului mai inainte de a se cumpara si astfel de alimente.
Nu este greu sa se adopte o dieta corecta pentru sanatatea rinichilor, dar este paradoxal faptul ca totusi multor persoane parca nici macar nu le-ar pasa de acest lucru, consumand in nestire alimente procesate si multa carne si foarte putina apa. In acest mod, se ajunge garantat la spital si de aceea mai multa atentie nu strica in alegerea unei diete corecte si de asemenea trebuie acordata si atentia cuvenita pentru consumul marit de apa peste zi.
Adauga comentariu