Oricat de neobisnuit ar parea la o prima vedere, caracatitele sunt animale de casa foarte iubite peste tot in lume de catre cei care le au in ingrijire, fiind considerate niste companioni ideali deoarece sunt usor de hranit, nu fac multa mizerie si de asemenea nu necesita multa atentie peste zi.
O problema pe care o poate ridica insa tinerea unei caracatite ca animal de casa o reprezinta locul in sine unde acest animal ciudat isi va trai restul zilelor alaturi de noul sau stapan. Un simplu acvariu, oricat de mare ar fi acesta, nu este de ajuns, caracatita avand nevoi speciale ca orice alt animal de apa sarata.
Caracatitele selectate pentru a fi animale de casa sunt, asa cum este de asteptat, de dimensiuni mici, dar poseda aceleasi trasaturi ca orice alta caracatita, respectiv abilitatea de a se camufla, prezenta ventuzelor pe tentacule, abilitatea de a se strecura si printre cele mai inguste spatii precum si prezenta unui puternic instinct de pradator.
Caracatitele nu sunt animale greu de multumit deoarece in majoritatea timpului vor trai ascunse prin cotloanele acvariului unde sunt tinute insa construirea sau achizitionarea unui acvariu potrivit este esentiala pentru bunul mers al lucrurilor.
De regula, atunci cand se doreste tinerea unei caracatite in locuinta personala, acvariul se construieste cu cel putin 3 luni inainte si se testeaza mai intai cu unele specii de pesti de apa sarata, care si acestia vor necesita cam aceleasi conditii de viata si de spatiu. Ulterior si daca totul merge ok, pestisorii vor fi mutati intr-un acvariu separat, iar caracatita poate fi in sfarsit adusa acasa.
Acvariul si apa necesare pentru o caracatita trebuie sa fie in primul rand special construite, pentru a nu permite caracatitei sa evadeze, si trebuie sa aiba doar apa filtrata si deionizata prin procesul de osmoza inversa, cu o concentratie optima de sare, dar si corect demineralizata (cuprul si amoniacul in special nu au ce cauta in compozitia apei din acvariu).
Acvariul unei caracatite are obligatoriu nevoie si de un bun regulator de temperatura pentru a se evita astfel temperaturile ridicate care streseaza caracatita, dar o si pot ucide atunci cand se mentin timp indelungat. Asistenta unui specialist in astfel de probleme este foarte necesara, fiind practic imposibil sa asiguri tot necesarul in lipsa sfaturilor competente ale unei astfel de persoane.
Caracatitele se tin aproape intotdeauna singure in acvariu, fara alte caracatite si fara pestisori, iar spatiul lor de viata trebui populat cu multe locuri intunecate, unde sa se poate ascunde si sa se poata odihni fara nici o grija. Iluminarea acvariului nu trebuie sa fie puternica si aici trebuind sa se tina cont de recomandarile specialistilor.
Usor de hranit, caracatita consuma diverse specii de crabi pitici, creveti sau alte animale marine, iar crevetii congelati pot fi usor introdusi in alimentatia sa daca se decongeleaza corespunzator mai inainte. Pompe speciale instalate in acvariu pot indeparta toate resturile si mizeria lasate de caracatita, o singura pompa fiind suficienta pentru a mentine acvariul curat daca e puternica si se instaleaza cu pricepere.
Caracatitele sunt intr-adevar animale de casa superbe, iar cei care le au in ingrijire pot oricand da marturie in acest sens insa pregatirile necesare pentru a aduce o astfel de caracatita acasa sunt foarte complexe si necesita prezenta unui specialist in astfel de probleme.
Daca aveti acces la un astfel de profesionist si credeti ca veti fi fericiti cu o caracatita in casa, puteti si voi face pasii necesari in aceasta directie, dar ganditi-va de doua ori mai inainte intrucat nu e nici foarte ieftin si nici prea simplu sa pregatesti tot ce trebuie pentru a gazdui cum trebui un astfel de animal exotic in locuinta ta. Caracatitele sunt animale ideale de casa, dar au nevoie si de stapani bine instruiti, care sa nu riste nicicand sa provoace dezastre din ignoranta sau pura neglijenta.
Adauga comentariu