Vaccinul profilactic anti HPV a inregistrat succese deosebite in prevenirea cancerului cervical cauzat de tipurile HPV 16 si 18, in special femeile tinere si adolescentele putand sa beneficieze din plin in urma administrarii acestui vaccin.
Protectia eficienta dupa administrarea vaccinului HPV se mentine pentru cel putin 5-6 ani si chiar daca nu poate preveni toate tipurile de cancer cervical, acest vaccin este un pas important inainte in lupta pentru combaterea acestui tip de cancer la populatia feminina.
Incepand cu varsta de 12-13 ani si pana la varsta de 25 de ani, vaccinul HPV poate fi administrat fara probleme, pericolul aparitiei cancerului cervical putand sa fie prevenit in proportie de pana la 50%, o rata foarte mare dat fiind impactul devastator pe care l-a avut aceasta boala in trecut pentru femeile diagnosticate cu cancer cervical.
Odata cu introducerea vaccinului anti HPV in circuitul medical din intreaga lume, s-a oferit medicilor o modalitate foarte eficienta de combatere a cancerului cervical la femei, acest vaccin fiind unul dintre putinele medicamente de la ora actuala care sa aiba o eficienta atat de mare in eradicarea temutei boli a noului mileniu.
In multe tari de pe glob, autoritatile medicale au introdus deja gratuit si obligatoriu programe nationale de vaccinare a tinerelor cu varsta intre 12 si 16 sau 17 ani, astfel oferindu-se o sansa in plus pentru generatii intregi de adolescente care sa fie mai bine protejate de contractarea cancerului cervical.
In Romania, campania de vaccinare anti HPV continua si in prezent, vaccinul fiind disponibil si contra cost pentru persoanele care nu pot fi incluse in campaniile gratuite de vaccinare. Reactia opiniei publice la acest produs medical a fost foarte violenta initial, dar ulterior lucrurile s-au mai calmat gratie si informarii mai atente a populatiei.
Administrarea vaccinului HPV nu este bineinteles lipsita de riscuri, existand de fapt si contraindicatii clar mentionate in prospectul medicamentului, de aceea fiind obligatoriu ca acest vaccin sa fie administrat doar de personalul medical calificat, revenind apoi in grija medicilor responsabili sa monitorizeze strict si evolutia ulterioara a tuturor pacientelor supuse vaccinarii.
foto Northfoto
Adauga comentariu