Suicidul nu mai reprezinta o amenintare la fel de mare in prezent asa cum era cu mai multi ani in urma, dar ramane totusi una dintre problemele majore ale societatii omenesti, multe persoane luand in considerare varianta suicidului sau manifestand in tacere unele tendinte suicidare fara a-si materializa insa intentiile si de aceea fara a fi stiuti de nimeni altcineva decat de propria lor constiinta.
Nenumarati factori de risc pot fi responsabili pentru aparitia tendintelor suicidare, de cele mai multe ori fiind nevoie de o expunere ridicata la acesti factori de risc pentru ca cineva sa se gandeasca la suicid si chiar sa ia unele masuri in directia implinirii planurilor sale. Din pacate insa astfel de conditii favorabile sunt deloc greu de intrunit in lumea moderna si de aceea este poate bine sa aflam cu totii si ce putem face pentru a preveni o asemenea situatie si a ajuta astfel o persoana ajunsa la limita din diverse motive.
1. Persoanele cu tendinte sinucigase pot proveni din toate mediile sociale si pot avea varste diferite, dar cu totii au in comun expunerea constanta la un nivel foarte crescut de stres, care ii aduce cu incetul pe marginea prapastiei. Se crede din acest motiv faptul ca toti cei care suporta astfel de doze mari de stres pe termen lung sunt expusi si tendintelor sinucigase si de aceea in cazul lor este nevoie de un grad marit de atentie si de un comportament adecvat, menit sa mai diminueze cu putin din presiunile psihice pe care ei cu siguranta le resimt in mod repetat.
2. Nu toti cei care isi contempla moartea in mod virtual sunt si sinucigasi, dar anumite persoane care se opresc des in aceasta zona si par atrase sau chiar fascinate de un alt plan al existentei vor fi si mai expuse riscurilor, de regula ei refuzand cu incapatanare sa accepte realitatea din jur si dorindu-si sa evadeze intr-o lume imaginara. In ultima instanta, pentru acestia moartea nu va mai parea deloc o finalitate cruda, acesta fiind si motivul pentru care vor incepe sa se gandeasca tot mai des la suicid.
3. Abuzul de stimulente de tot felul, alcool, droguri etc. sau punerea repetata in situatii limita sunt indicii clare ca persoana care le comite nu se afla deloc in apele sale, incercand si pe aceasta cale sa evadeze din lumea reala prin excese de tot felul. Pentru asemenea persoane, cea mai buna solutie de prevenire este situarea lor intr-un cadru adecvat, unde ei sa gaseasca suficiente motivatii pentru a se ancora mai puternic in realitatea imediata si a se indeparta astfel de tot ceea ce ii apropie mai mult de sentimentul inutilitatii in plan social, familial sau profesional.
4. Alimentatia haotica, programul gresit de odihna, sedentarismul si autoizolarea in plan social sunt conditii care favorizeaza puternic ideea suicidului, totul schimandu-se in bine imediat dupa ce se revine la un program alimentar si de odihna corect. Familia joaca aici un rol decisiv, iar societatea va putea sau nu oferi la randul sau alternative viabile pentru a antrena mai profund individul in activitati placute si utile.
5. Boala si lipsa de solutii bune pentru vindecare este o alta cauza a suicidului, foarte multi bolnavi cronici gandindu-se nu de putine ori si la aceasta varianta. In acest caz, nu e deloc usor sa previi un deznodamant fatal, dar si aici familia si medicii s-au dovedit in nenumarate cazuri de maxima importanta pentru aducerea unui plus de speranta si includerea bolnavului intr-o viata apropiata de normal.
6. Tinerii care comit suicidul sau se gandesc la aceasta varianta s-au inmultit ingrijorator in ultima vreme, mai ales acestia avand nevoie de o supraveghere constanta pentru a putea fi ajutati atunci cand ating momentul critic al crizei lor existentiale. De regula, cu putin noroc si consiliere adecvata tinerii reusesc sa depaseasca cu succes asemenea situatii, si aici familia putand sa ajute foarte mult sau dimpotriva sa apropie mai tare dezastrul.
7. In sfarsit, planul conjugal si cel al relatiilor romantice genereaza multe victime ale suicidului, si in acest caz lucrurile aflandu-se pe muchie de cutit si fiind de ajuns chiar si cel mai mic dezechilibru pentru ca persoana afectata sa paseasca pe un drum fara intoarcere. Familia mai mult decat oricine altcineva va purta responsabilitatea principala atat pentru rezolvarea fericita a situatiei cat si pentru un posibil esec, fiind de ajuns sa il cunosti pe cel de langa tine in profunzimea fiintei sale pentru a ii fi astfel de mare ajutor sau, dimpotriva, pentru a pune paie pe foc acolo unde deja lucrurile sunt foarte incinse.
Suicidul nu se rezolva de regula nici prin spitalizare si nici printr-o medicatie miraculoasa, fiind nevoie sa se neutralizeze mai intai cauzele care au creat aceasta intreaga situatie negativa. Timpul este un mare vindecator, dar pentru a-si face lucrarea in liniste va fi nevoie si de crearea unui cadru adecvat, important fiind acum sa se mizeze pe mai multa organizare si un plus de comunicare eficienta si cat se poate de umana.
Prevenirea suicidului nu se poate face decat dupa ce s-au identificat si unele tendinte care pot anunta o astfel de posibilitate, iar daca se reuseste acest lucru atunci pasii urmatori sunt mai usor de realizat, fiind practic nevoie de atragerea celui afectat intr-un cadru marcat de echilibru si buna intelegere. Servirea meselor la ore fixe, curatenia locuintei, programul bun de odihna si comunicarea frecventa sunt doar cateva dintre masurile care pot fi luate de urgenta, in rest specialistii in psihiatrie putand oferi si alte solutii de succes, dar numai daca se lucreaza la unison cu intreaga familie pentru obtinerea unor rezultate excelente care sa nu mai permita nici recidiva si nici o mentalitate nesanatoasa a persoanei bolnave.
foto Northfoto
Adauga comentariu