Atunci cand te doare in gat, senzatiile pot fi diferite: mici furnicaturi care te fac sa vrei sa te scarpini in interiorul gatului, senzatie de usturime, ca si cum ai fi baut apa clocotita sau o senzatie aspra care te face sa-ti imaginezi ca ai inghitit cioburi de sticla…La fel de variate pot fi si cauzele care fac receptorii de durere din gat sa iti transmita semnale ca ceva nu ar fi in regula: de la virusi si bacterii infectioase care pot provoca inflamatii durereoase, la hipersecretie nazala care duce la acumularea incomoda amucusului in esofg si la refluxul gastric, care aduce acizii din stomac in gat si dau o senzatie de usturime.
Daca senzatiile sunt atat de intense incat iti ingreuneaza respiratia sau durere acuta cand inghiti ar trebui sa apelezi la un medic. Daca durerea in gat dureaza mai mult de doua saptamani sau este insotita de febra puternica este recomandat, de asemeni, sa mergi la doctor. Exista insa si remedii pe care le poti aplica fara asistenta medicala, mai ales daca reusesti sa identifici cauza durerii in gat.
Daca mediul in care iti petreci timpul este foarte uscat (acasa sau la serviciu), mai ales iarna, cand functioneaza caloriferele, este posibil ca gatul tau sa resimta acest lucru. De la senzatia de uscat, indiferent de cata apa bei, la cea de usturime si intepaturi la inghitire, acestea pot fi semnalele ca aerul din incapere este prea uscat. Pentru a remedia problema foloseste un umidificator, pe care trebuie sa ai grija sa-l mentii curat. Curata-l des si schimba zilnic apa, ca sa previi aparitia mucegaiului, care poate inrautati situatia ducand la dureri si mai mari sau chiar la probleme pulmonare.
Usturoiul, cunoscut pentru proprietatile sale anti-microbiene si benefice pentru sistemul imunitar, este recomandat pentru durerile care incep sa se manifeste ca mici funicaturi sau ca un gadilit. Acestea pot fi semne ca in esofagul tau s-a stabilit un virus sau o bacterie care iti provoaca o iritatie. Atunci cand este consumat crud (taiat, mestecat sau zdbit), usturoiul degajeaza se pare o substanta numita alicina, care distruge microbii. Consuma zilnic cativa catei zdrobiti cu biscuiti sarati si pe langa o gustare delicioasa, in cateva zile vei scapa si de cauza si de simptomele care iti afecteaza gatul.
Atunci cand te doare gatul si il simti aspru ca si cand ai fi inghitit un cactus, fa o gargara cu apa calduta in care dizolvi putina sare (cam o lingurita la 250 ml de apa). Aceasta solutie pare sa omoare microbii si grabeste vindecarea infectiilor prin cresterea circulatiei sangvine, punand la treaba sistemul imunitar. Poti face gargara o data pe zi sau de cate ori crezi ca este nevoie, fara sa inghiti apa. In plus, ai grija ca lichidul sa fie cald, nu fierbinte. Nu vrei sa te si oparesti, nu?
Nu uita nici de ceaiuri. Cand senzatia de durere in gat dureaza toata ziua, apeleaza la un ceai de plante. Musetelul, galbenelele, salvia sau echinacea sunt doar cateva dintre plantele cu proprietati benefice pentru gat. Foloseste mixuri pentru infuzii si prepara-ti un ceai delicios, calmant si antiviral!
Adauga comentariu