Nervozitatea inainte si pe durata interviului profesional este o stare deloc rar intalnita in astfel de situatii profesionale si nu intotdeauna va lucra in defavoarea noastra, dar prea mult e prea mult si nu sunt rare nici situatiile in care aplicanti foarte bine pregatiti si cu o prezentare profesionala de exceptie au pierdut puncte importante la un interviu din cauza unui acces subit de panica sau a nervozitatii afisate in exces.
Cei care organizeaza interviurile profesionale au avut adeseori de a face cu asemenea situatii, la randul lor ei insisi resimtind din plin starile prin care trece aplicantul si ajungand intr-un final sa le fie de-a dreptul mila de lipsa de noroc a persoanei aflata in fata lor. Nici macar deplinul lor suport nu poate in multe situatii sa mai restabileasca cursul normal al interviului, iar aplicantii ghinionisti vor avea mereu de pierdut din aceasta cauza.
Din pacate, retete de succes pentru a schimba caprin minune cursul interviului in bine nu prea exista, totul depinzand in buna masura de construirea unei mai mari increderi in sine si gestionarea acceselor de nervozitate prin exercitiu repetat si pregatiri minutioase pentru prezentarea la interviul profesional. Experientele proaste din trecut nu pot fi privite ca o piedica ci trebuie si acestea folosite ca motivatii puternice, in toate situatiile lucrurile urmand sa cunoasca o evolutie net favorabila gratie castigarii unei bune experiente profesionale odata cu trecerea timpului.
Multi dintre cei care risca sa isi piarda controlul pe durata interviului profesional sunt de regula profesionisti foarte ambitiosi, care vor da un randament crescut la noul lor de munca, dar dorinta lor puternica de a obtine cu orice pret pozitia profesionala vanata de dansii le ingreuneaza prezentarea de la interviu, ei riscand astfel sa cedeze nervos din cauza presiunilor uriase pe care le suporta in acel moment.
Siguranta pe durata sustinerii unui interviu profesional se castiga insa prin succesele profesionale obtinute in trecut, toti cei care au cu ce se lauda din acest punct de vedere putand sa isi gestioneze mult mai usor accesele lor de panica. Un tanar absolvent insa sau un tanar profesionist cu putina experienta nu se bazeaza pe o asemenea experienta si de aceea va fi mai expus acceselor de nervozitate la primele sale interviuri profesionale.
Tinerii profesionisti sunt de fapt categoria profesionala cea mai larga unde atacurile de panica si nervozitatea se pot manifesta dincolo de limitele normale, foarte putini dintre aplicantii cu mai multa experienta riscand astfel de episoade jenante pe durata sustinerii unui interviu. Pentru acestia, emotiile si panica trebuie cu incetul sa se transforme in buni aliati, astfel ei devenind putin mai incisivi la interviul profesional, lucru dorit si de angajatori in masura in care nici aici nu se incalca limitele nescrise ale comportamentului profesional.
Prezentarile profesionale scrise si bine detaliate sunt de preferat pentru aplicantii cu o experienta profesionala mai saraca, in acest mod putandu-se mentine un ritm destul de alert a prezentarii profesionale si neriscandu-se sincope pe parcurs decat atunci cand nu au fost acoperite si intrebarile "capcana" ale angajatorilor, care pot uneori dori sa afle, de exemplu, si despre defectele sau minusurile in plan profesional ale aplicantului.
Timiditatea este un alt factor de risc pentru succesul la interviul profesional, care genereaza de asemenea accese de panica si nervozitate, insa si aici lucrurile nu stau deloc diferit, o pregatirea prelabila a interviului si repetarea in detaliu a raspunsurilor la cele mai complicate intrebari putand sa aduca puncte suplimentare si mai multa siguranta si incredere in sine. Tehnicile speciale pentru cresterea atentiei, a capacitatii de concentrare de asemenea dau rezultate multumitoare la interviul profesional, acestea fiind recomandate tuturor aplicantilor si nu doar celor care acuza stari crescute de nervozitate.
In cadrul cursurilor de pregatire profesionala care se desfasoara in intreaga tara exista si module care tintesc in mod expres cresterea concentrarii si gestionarea stresului in multe situatii profesionale, acesta fiind un ajutor suplimentar cu o buna eficienta pentru toti cei care urmeaza si astfel de cursuri pentru a se prezenta la interviu cu sanse mult mai bune de succes.
Doar in acest fel, pregatirea teoretica si experienta profesionala pot fi exploatate la adevaratul lor potential, garantand reusita in cadrul procesului dur de selectie si obtinerea la final a locului de munca dorit. Eventualele esecuri sunt si acestea parte din procesul complex de angajare si nu pot fi niciodata un motiv intemeiat pentru a se renunta la vanarea unui job pe masura pregatirii profesionale si a obiectivelor ambitioase ale oricarui aplicant la un loc de munca.
Adauga comentariu