Sanatate Sfaturi si sugestii

Alimente anti-imbatranire

Alimente anti-imbatranire
Pe masura ce inaintam in varsta, organismul incepe sa dea semne de imbatranire. Oricat am vrea sa le stopam, este imposibil. Din fericire, putem incetini procesul de imbatranire. Cum? Cu ajutorul dietei zilnice!

Datorita mineralelor, antioxidantilor, proteinelor si altor compusi, anumite alimente ne ajuta sa prevenim aparitia problemelor specifice varstei sau sa le diminuam.

Antioxidantii contracareaza actiunea radicalilor liberi, “vinovati” de inflamatiile cronice. Spre deosebire de inflamatiile care apar cand, spre exemplu, iti luxezi o mana, despre cele care contribuie la imbatranire se crede ca stau la baza bolilor cronice (de la cancer, boli de inima si diabet la artrita, osteoporoza si Alzheimer).

In plus, dupa varsta de 40 de ani, organismul are nevoie de multe proteine. Intrucat sistemul muscular cedeaza anual cu un procent, si metabolismul este incetinit, astfel ca se depun mai repede kilogramele.

Iata in continuare cateva alimente anti imbatranire:

Peste
– contine multi acizi grasi omega-3. Acestia previn blocajele arteriale, bataile anormale ale inimii si scad tensiunea arteriala;
– acizii grasi omega-3 au si efecte anti-inflamatorii;
– potrivit unui studiu, consumul de doua-trei ori pe saptamana scade riscul de deces cu pana la 40 de procente;
– are putine grasimi saturate.

Nuci
– contin proteine si grasimi nesaturate, vitamine, minerale (potasiu – scade presiunea sangelui; calciu), antioxidanti;
– consumul regulat de nuci iti lungeste viata cu 2 ani si jumatate, potrivit unor studii;
– te poti satura mancandu-le fara sa te gandesti la numarul de calorii.

Usturoi
– intareste sistemul imunitar, asadar previne si lupta impotriva infectiilor;
– are efecte antivirale;
– scade colesterolul si tensiunea arteriala;
– reduce inflamatiile;
– protejeaza celulele.

Ulei de masline
– grasimile monosaturate scad riscul dezvoltarii afectiunilor cardiovasculare si al cancerului;
– contine polifenoli.

Legume
– sursa de: vitamine (A, C, E, K), minerale, antioxidanti (contracareaza actiunea radicalilor liberi si incetinesc imbatranirea);
– luteina si zeaxantina protejeaza pielea de efectele negative ale razelor ultraviolete;
– intaresc sistemul imunitar;
– previn afectiunile cardiovasculare si hipertensiunea;
– deblocheaza arterele;
– au grija de tractul digestiv etc.

Ciocolata neagra
– capacitate antioxidanta mare, datorita boabelor de cacao;
– contine flavonoli, iar acestia scad riscul aparitiei hipertensiunii, al diabetului de tip 2, al afectiunilor de rinichi si al dementei;
– ajuta la mentinerea hidratarii pielii;
– protejeaza pielea de actiunea razelor ultraviolete;
– favorizeaza circulatia sangelui.

Iaurt
-…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro

Articol oferit de
   
Citeste mai multe Sfaturi si sugestii pe coolinaria.ro