Animale de companie Lifestyle

Hamurile si lesa pot aduce un plus de diversitate in viata pisicilor de apartament!

Hamurile si lesa pot aduce un plus de diversitate in viata pisicilor de apartament!Cu siguranta unii dintre voi au asistat cu mirare la spectacolul inedit oferit de plimbarea unei pisici in lesa care, asemenea unui catel de companie, isi insoteste stapanul prin parcurile din zona unde locuiti, astfel de scene fiind, din pacate, o raritate in Romania noatra de toate zilele unde lumea mai degraba e gata sa ia in ras pe cei care isi scot pisica la aer curat decat sa incurajeze o astfel de activitate altfel foarte sanatoasa pentru organismul micilor feline.

In magazinele noastre veterinare, oferta speciala pentru hamuri si lese pentru pisici exista de ani buni de zile, dar putini sunt posesorii de de pisici de apartament care sa si raspunda acestei oferte, in parte din cauza rusinii de a aparea in public purtand o pisica sau un motan in lesa si in parte din cauza dificultatilor reale pe care le ridica antrenarea unei pisici de apartament pentru astfel de iesiri in natura, pisicile reactionand initial in mod negativ la portul lesei precum si la plimbarile pline de neprevazut si "pericole" ascunse intr-un mediu complet nefamiliar lor.

Cei care si-au luat insa inima in dinti si au decis sa isi obisnuiasca pisica sa accepte hamul si lesa au avut ulterior parte de multe satisfactii, pisicile putand fi antrenate sa mearga la pas alaturi de stapanul lor si de asemenea obisnuindu-se in timp relativ scurt cu plimbarile zilnice in aer liber. Neindoios ca exista si riscuri pentru confortul si chiar pentru starea de sanatate a pisicii atunci cand se ia o astfel de initiativa, anumite precautii precum si un plus de atentie fiind foarte necesare pentru ca lucrurile sa nu iasa dintr-un bun tipic al lor.

Hamul pentru pisici este foarte necesar deoarece permite o mai buna mobilitate, dar si un control strict al animalului de companie, o simpla zgarda ridicand riscuri mari pentru pisici precum sufocarea sa sau accidente ale coloanei vertebrale. Este intotdeauna o idee buna ca pisica sa fie obisnuita timp de cateva zile la rand cu portul hamului in pacea apartamentului, putandu-se face sedinte de antrenament de 15-20 de minute de mai multe ori pe zi pentru a se testa reactia animalului si a se face si unele ajustari atunci cand se observa ca pisica nu se simte bine in stransoarea hamului sau, dimpotriva, se poate elibera cu usurinta din ham fugind apoi unde vede cu ochii.

Dupa ce pisica va accepta intr-un final portul hamului, este timpul sa se treaca la a doua etapa a antrenamentului sau, tot in apartament putandu-se trece la alte sedinte unde pisica sa fie purtata in lesa din camera in camera, cu scurte pauze si, de asemenea, daca este posibil, in prezenta unor persoane straine, aici putandu-se apela la niste amici sau la niste vecini mai de doamne-ajuta care sa familiarizeze animalul cu anumite riscuri, ajutandu-l ulterior sa depaseasca teama de trecatorii de pe strada. Este foarte important ca pisica sa invete sa socializeze cu persoanele straine deoarece altfel pot aparea surprize neplacute atunci cand va fi scoasa la plimbare pentru prima oara.

Toate etapele premergatoare iesirii propriu-zise in natura trebuie facute cu foarte multa rabdare, doar asa pisica capatand incredere in stapanul sau si ascultand de comenzile acestuia care pot fi din ce in ce mai complexe odata ce animalul intelege ca este protejat si ca nu i se va intampla nimic rau atunci cand depaseste granitele mediului sau familiar. Din acest motiv, primele iesiri la plimbare vor trebui sa fie de scurta durata si, de preferat, doar in zona imediat limitrofa blocului de locuinte (se poate opta alternativ doar pentru scurte iesiri pe scarile blocului), ceva mai tarziu putandu-se trece si la ultima etapa a antrenamentului unei pisici pentru plimbarile in aer liber, respectiv la familiarizarea acesteia cu zgomotele orasului si, desigur, cu prezenta cainilor de care pisicile se tem instinctiv.

Ultima etapa a antrenamentului va fi si cea mai dificila, acum fiind indicata revenirea imediata in spatiul familiar al apartamentului de fiecare data cand pisica da semne clare ca refuza sa mai faca un pas pe afara altfel decat tarata cu forta. Pe masura ce animalul se va obisnui cu zgomotele "suspecte" si cu prezenta cainilor, curiozitatea sa nativa il va impinge sa isi doreasca sa exploreze spatii mai largi din natura, in acest mod putandu-se pas cu pas atinge obiectivul dorit, respectiv stimuland pisica sa astepte cu mare placere plimbarile in aer liber alaturi de stapanul sau.

Alternativ, pentru familiarizarea pisicii cu mediul strain de afara, se poate apela si la o cusca de transport pentru animale, de dimensiuni nu prea mari, si in acest mod pisica reusind sa se obisnuiasca cu atmosfera neprietenoasa de afara si cu prezenta altor animale, fie vorba despre catei sau alte pisici hoinare. O plimbare cu pisica bine "securizata" in cusca sa confortabila cu opriri de cateva zeci de minute in parcuri sau in alte zone populate vor ajuta simtitor animalul sa socializeze mai usor intr-un mediu complet strain si aparent ostil. A nu se uita totusi ca pisica trebuie obisnuita cu portul hamului si mersul la pas in apartament mai inainte de a se iesi in natura, aceste prime etape fiind obligatorii mai inainte de a se purcede la plimbarile reale din afara locuintei.

Nu intotdeauna astfel de incercari de a antrena o pisica de apartament pentru scurte iesiri in aer liber vor fi incununate de succes, existand si situatii, nu foarte multe, cand animalul va refuza cu incapatanare parasirea apartamentului indiferent de tratatiile si eforturile pe care le-ar putea face stapanul sau pentru a ii oferi si un plus de diversitate prin intermediul plimbarilor in natura. In asemenea cazuri, nu este recomandat sa se forteze pisica intr-o directie nedorita, refuzul sau putand fi privit chiar ca un fapt pozitiv deoarece in mod evident pisica se simte fericita in mediul sau si nu regreta deloc absenta iesirilor la "iarba verde".

Posesorii de pisici de apartament care au contemplat in trecut achizitionarea unui ham pentru pisica lor, dar nu s-au putut decide in aceasta directie din cauza riscurilor aparent prea mari si a eforturilor suplimentare pe care le implica plimbarea animalului lor favorit pot alege fara teama sa isi plimbe pe viitor pisica intr-o zona cu mai multa verdeata din preajma blocului lor de locuinte, pentru aceasta ei trebuind totusi sa urmeze pasii amintiti mai sus, necesari pentru familiarizarea pisicii atat cu hamul cat si cu mediul ostil din afara apartamentului.

Nu in ultimul rand, posesorii de pisici de apartament care doresc sa isi scoata patrupedul la plimbare trebuie sa tina seama si de recomandarile exprese ale medicului veterinar pentru astfel de situatii, acum riscul de contaminare cu paraziti sau boli diverse prezente la animalele cu care pisica ar putea intra in contact fiind foarte mare. Din acest motiv, este puternic recomandat ca pisicii sa nu ii fie permis contactul cu alte animale si de asemenea vor fi necesare si vaccinari la zi, deparazitari mai dese precum si o indesire a vizitelor la cabinetul medicului veterinar. Plimbarea pisicii in natura este pana la urma un lux, iar daca nu va permiteti acest lucru atunci nu va propuneti un asemenea obiectiv ambitios deoarece exista si posibilitatea sa ii faceti mai mult rau decat bine animalului, lucru pe care cu siguranta nu si-l doreste nici un posesor de pisici de apartament.

 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu