Stiti cum sunt medicamentele? Toate ne fac bine, dar, in acelasi timp, au si efecte adverse. Altfel spus, este bine sa bei cafea, dar nu prea multa, e recomandat sa iti imbraci gros copilul sa nu raceasca, dar, daca vei face asta, nu va capata niciodata anticorpi si va fi mai sensibil. Ca sa stim cum sa ne protejam si ce alegeri sa facem, este important sa aflam intotdeauna atat partile bune, cat partile mai putin bune ale oricarui lucru.
Spre exemplu, lumina albastra ne este prieten si dusman. Iata de ce:
Ne ajuta in lupta cu acneea
Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Britanic de Dermatologie, tratamentul cu lumina albastra ajuta in combaterea acneei. Cercetatorii au demonstrat ca lumina albastra are un efect antibacterian, este noninvaziva, nu are reactii adverse si este foarte eficienta in tratarea acneei.
Ne ajuta sa distingem forme si culori
Lumina albastru-turcoaz ne ajuta sa distingemformele si culorileobiectelor. Tot ea este responsabila pentru reglarea ceasului biologic al somnului. Totodata, specialistii au demonstrat si faptul ca lumina albastra ne mentine atentia treaza, ajutandu-ne sa memoram mai usor informatiile. Depinde foarte mult in ce moment al zilei ne expunem la acest tip de lumina pentru a avea parte de un efect benefic.
Ne provoaca afectiuni ale ochilor
Desi ochiul este al doilea cel mai complex organ dupa creier, el este si cel mai sensibil. Expunerea la lumina albastra are si efecte nocive care ne afecteaza vederea si pe care nu le putem ignora. Afectiunile oculare provocate de expunerea indelungata la acest tip de lumina se manifesta intai prin roseata ochilor, dureri de cap, oboseala, iritatii ale ochilor, dureri ale gatului, vedere incetosata, senzatii de mancarime. Toate acestea duc la formarea degenerescentei maculare, o afectiune a ochilor, care, in timp, duce la orbire. Medicii oftalmologi nu au nicio solutie pentru tratarea acestei afectiuni, motiv pentru care recomanda pacientilor sa poarte lentile de protectie.
,,Doua dintre bolile de ochi ale secolului sunt degenerescenta maculara si cataracta. Cu toate ca acestea isi fac aparitia in mod natural la persoanele de peste 45 de ani, se pare ca tot mai multi tineri au aceste afectiuni generate de lumina albastra, emisa de majoritatea gadgeturilor, si de radiatiile ultraviolete. Exista posibilitatea de a preveni aceste boli cu ajutorul unor lentile speciale de protectie, care filtreaza selectiv lumina albastra si nu permit razelor UV sa ne atace ochii”, spune dr. Horia Pirga, specialist oftalmolog Essilor.
Ne deregleaza somnul
Un sondaj din Marea Britanie a aratat ca 16% dintre femei si 18% dintre barbati nu se dezlipesc de telefonul mobil nici macar in pat. Tocmai pentru ca lumina albastra ne tine mai mult creierul treaz, specialistii recomanda sa nu intervenim peste ceasul biologic al corpului. Acestia spun ca expunerea la orice sursa care emite lumina albastra (smartphone, tableta, TV) pe timpul noptii poate provoca o dereglare a organismului si a somnului, dand peste cap ceasul biologic. Pe langa faptul ca ne poate afecta ochii, lipsa somnului provocata de expunerea la lumina albastra ne poate duce si la sindromul oboselii cronice.
Adauga comentariu