Sanatate Sfaturi si sugestii

Probleme de sanatate specifice femeilor trecute de 30 de ani

Aflate in puterea varstei si fiind ocupate pana peste cap cu profesia lor si cu viata de familie, femeile trecute de 30 de ani par sa se prezinte de cele mai multe ori intr-o stare multumitoare de sanatate, forfotind cat tine ziua de lunga prin casa, pe la serviciu sau prin oras, dar vitalitatea lor este doar una de suprafata, varsta incepand sa isi spuna cuvantul, iar organismul ajungand sa cunoasca schimbari treptate si chiar unele riscuri majore pentru sanatate neintalnite niciodata in trecut.

La o analiza mai atenta se vor descoperi la multe dintre femeile trecute de 30 de ani o serie de afectiuni ascunse care asteapta momentul optim pentru a izbucni in forta, la aceasta varsta trupul feminin trecand prin multe transformari, unele aproape insesizabile, care se vor accentua odata cu inaintarea in varsta si care pot prezenta o amenintare serioasa pentru sanatate daca nu se iau toate masurile preventive prin adoptarea unui stil mult mai echilibrat de viata si contactul mai des cu medicii specialisti.

Probleme de sanatate specifice femeilor trecute de 30 de aniFemeile care au reusit sa duca o existenta echilibrata, fara multe excese si fara a se expune inutil factorilor de risc vor putea infrunta mai usor inaintarea treptata in varsta, ele pastrandu-si astfel si buna parte din frumusetea lor naturala. La polul opus, femeile care au facut multe excese si care nu s-au protejat adecvat de poluare, razele solare si alti factori de risc pot plati scump greselile trecutui atat prin deteriorarea frumusetii lor naturale cat si prin declansarea unor boli suficient de grave incat sa afecteze serios cariera lor profesionala si viata personala.

1. Esential pentru o femeie care a depasit pragul varstei de 30 de ani este sa practice multa miscare fizica, organismul femeilor adulte tipand practic dupa exercitiu fizic in aer liber, plimbari dese de placere si drumetii de tot felul in natura. Stresul este la aceasta varsta prezent la cote ridicate, iar miscarea fizica poate ajuta simtitor la relaxarea organismului si mentinerea unui tonus pozitiv menit sa creasca starea de bine si respectul fata de propria persoana. Odata cu trecerea anilor, este important sa nu se renunte la miscare fizica, doar asa corpul feminin pastrandu-se in forma, prevenindu-se o serie de boli de tipul diabetului sau a bolilor cardiovasculare, iar psihicul fiind protejat de depresie si alte afectiuni specifice unui stil de viata mai sedentar.

2. Schimbarile tot mai prezente la nivel hormonal sunt resimtite adeseori de catre femeile trecute de 30 de ani, acum putand sa apara tot felul de probleme care dau complet peste cap ritmul obisnuit de viata si starea emotionala a femeii adulte. Tot mai multe sunt in prezent femeile care aleg sa nasca un copil dupa ce au implinit 30 de ani, pentru ele ducerea la bun sfarsit a sarcinii fiind problematica si putand sa genereze o serie de efecte secundare foarte neplacute din cauza acelorasi dezechilibre hormonale care incep sa se faca simtite la aceasta varsta.

3. Dupa 30 de ani este din ce in ce mai dificil pentru o femeie sa isi mentina greutatea corporala la un nivel optim, din acest motiv un stil de viata activ, practicarea de miscare fizica si o alimentatie corecta fiind de maxima importanta pentru pastrarea formelor placute ale trupului feminin, care nu vor mai fi la fel ca la 20 de ani, dar care pot fi mentinute in niste limite satisfacatoare gratie masurilor bune luate prin practicarea de exercitiu fizic, adoptarea unei diete corecte si respectarea mai stricta a programului de odihna.

4. Atat sistemul osos cat si cel muscular pot fi serios afectate la femeile trecute de 30 de ani, medicii recomandand frecvent femeilor din aceasta categorie multe suplimente alimentare menite sa aduca un aport suplimentar de calciu, vitamina D, fier magneziu, acid folic si alte substante utile pentru organismul feminin. In absenta acestor suplimente si fara practicarea zilnica de miscare fizica, organismul va fi serios pus la incercare, aparand cu timpul probleme serioase la nivelul sistemului osos si/sau al celui muscular.

5. Riscul de cancer, in formele sale diverse, este de asemenea crescut la femeile trecute de 30 de ani, din acest motiv examenele lunare facute in fata oglinzii precum si analizele medicale detaliate si vizitele periodice la medicii specialisti fiind calduros recomandate. O dieta corecta, care sa includa si multi antioxidanti valorosi este o modalitate optima pentru prevenirea cancerului, iar aportul suplimentar de oxigen in organism adus de petrecerea mai deasa a timpului in aer liber va fi de asemenea foarte util pentru prevenirea tuturor formelor de cancer.

6. Pielea este primul organ afectat de inaintarea in varsta, dar asta nu e o asa mare tragedie daca se respecta recomandarile medicilor pentru ingrijirea si intretinerea sanatatii pielii si a tenului, respectiv exfoliere, hidratare, protejare de radiatiile solare si alte astfel de masuri utile pentru pastrarea unei pieli elastice si a unui ten de invidiat. Multe cosmetice moderne pot oferi un plus de vitamine si minerale utile pentru rejuvenarea pielii, printre acestea numarandu-se si cele care contin coenzima Q10, vitaminele A, C si E sau cele care includ in compozitia lor ingrediente naturale cu rol bun in ingrijirea si protejarea pielii de stresul cauzat de poluare, razele soarelui si, desigur, de inaintarea inevitabila in varsta.

7. Cu sprijinul medicului de familie, trebuie facute mai multe teste de rutina si analize medicale pentru depistarea din timp a unor afectiuni grave, susceptibile sa apara la femeile trecute de 30 de ani, printre aceste teste numarandu-se si: testul pentru infectia cu HPV, testele pentru depistarea altor tipuri de cancer inclusiv cancerul de piele, testele pentru afectiunile sistemului osos, teste pentru depistarea problemelor sistemului circulator, testele de fertilitate, testele ginecologice, teste pentru diabet, teste pentru activitatea glandei tiroide si alte probleme de tip hormonal, teste pentru ochi, verificarea periodica a danturii si, la recomandarea medicului, orice alte teste si analize necesare pentru situatia voastra medicala de moment.

8. Odihna adecvata, dusurile zilnice de relaxare si masurile bune de ingrijire a pielii si parului, alimentatia corecta, plimbarile zilnice in aer liber, petrecerea timpului cu prietenii apropiati si prevenirea corecta a stresului sunt toate utile pentru mentinerea sanatatii mult peste 30 de ani, cu cat mai atente fiind la problemele organismului vostru cu atat mai bine raspunzand acesta in cadrul activitatilor cotidiene pe care le aveti de facut fie ca va doriti sau nu sa le duceti la bun sfarsit.

9. Foarte important pentru mentinerea tineretii si sanatatii organismului femeilor trecute de 30 de ani este si sexul de calitate, in absenta unei vieti sexuale bogate trupul feminin fiind mai expus bolii si degradarii cauzate de inaintarea in varsta. Sexul e bine de facut cu un partener stabil si nu cu parteneri ocazionali din cauza riscurilor majore pentru sanatate pe care le ridica in prezent bolile cu transmitere sexuala.

10. Sistemul imunitar este prima linie de aparare a organismului vostru in fata bolii, iar daca sistemul imunitar cedeaza pe fondul exceselor de tot felul, a alimentatiei gresite si a prezentei stresului atunci si boala poate lovi mai puternic, din acest motiv fiind util ca, alaturi de evitarea exceselor, sa apelati mai des la alimente si suplimente care sa stimuleze activitatea sistemului imunitar si sa va pregateasca adecvat pentru surprizele neplacute pe care le pot cauza amenintarile ascunse la sanatatea organismului vostru.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu