Sanatate Sfaturi si sugestii

Vaccinul contra infectiei cu HPV poate preveni atat cancerul cervical!

Vaccinul contra infectiei cu HPV poate preveni atat cancerul cervical!Un studiu medical desfasurat in Suedia a relevat faptul ca vaccinul contra infectiei cu Human Papilloma Virus (HPV) poate oferi o protectie suplimentara inclusiv contra herpesului genital si nu doar contra infectiei cu HPV in situatia in care sunt administrate minimum doua doze din vaccinul contra infectiei cu HPV. Pentru rezultate optime, medicii recomanda la momentul actual administrarea a trei doze din vaccinul HPV pentru o protectie adecvata impotriva cancerului cervical.

Studiul intreprins de cercetatorii suedezi este primul de acest gen si are un caracter experimental, savantii scandinavi neavand pentru moment suficiente date la dispozitie pentru a garanta pe deplin prevenirea herpesului genital prin vaccinarea cu una sau mai multe doze din vaccinul contra infectiei cu Human Papilloma Virus, dar se crede totusi ca doua doze ar fi suficiente pentru a se preveni infectia cu herpes genital si chiar cancerul cervical in multe situatii.

Rezultatele partiale obtinute de cercetatorii suedezi sunt incurajatoare, ei reusind sa identifice in sfarsit o modalitate practica de a combate herpesul genital, mult mai raspandit din punct de vedere statistic decat cancerul cervical si de aceea cerand de urgenta un tratament eficient care sa reduca numarul in crestere a pacientilor din intreaga lume afectati de herpesul genital, imposibil de tratat la ora actuala prin metode medicale moderne.

In teorie, ar putea exista sanse pentru ca administrarea a doar doua doze din vaccinul contra infectiei cu HPV sa poate preveni atat herpesul genital cat si cancerul cervical, dar savantii suedezi nu s-au ocupat indeaproape si de aceasta posibilitate si, din acest motiv, ei nu au putut oferi suficiente date stiintifice care sa verifice o astfel de teorie. Suedezii recomanda pe mai departe administrarea a trei si nu doua doze din vaccinul contra infectiei cu HPV pentru o prevenire mai completa a cancerului cervical, dar si a herpesului genital.

Grupul de cercetatori scandinavi a folosit in studiul lor date medicale prelevate pe durata a 5 ani de zile, intre 2006 si 2010, interval in care peste un milion de fete si femei cu varsta cuprinsa intre 10 si 24 de ani au fost testate pentru infectia cu virusul HPV si/sau herpes genital. Astfel, suedezii au descoperit cu suprindere faptul ca din circa 20.000 de paciente carora li s-a administrat anterior minimum o doza din vaccinul contra infectiei cu HPV doar 300 au fost ulterior diagnosticate cu herpes genital spre deosebire de cazurile numeroase unde nu s-a administrat nici un vaccin contra infectiei cu HPV.

Riscul de contractare a cancerului cervical si a herpesului genital scade in concluzie direct proportional cu numarul de doze administrate din vaccinul contra HPV, herpesul genital putand fi prevenit intr-o masura mai mica sau mai mare atat la fete cat si la baieti prin administrarea a cel putin o doza din vaccinul contra infectiei cu HPV. Costurile pentru o vaccinare completa sunt totusi destul de mari de unde si rata relativ scazuta a preventiei contra cancerului cervical si a herpesului genital, nu de putine ori medicii administrand pacientilor doar una sau maximum doua doze din cele 3 doze obligatorii absolut necesare pentru o combatere adecvata a cancerului cervical la femei si a herpesului genital atat la femei cat si la barbati.

In ce priveste prevenirea cancerului cervical, situatia este ceva mai buna in tarile dezvoltate si mult mai proasta in tarile cu un sistem medical precar, dar chiar si in tarile dezvoltate s-a descoperit recent faptul ca doar putin peste 30% din totalul persoanelor vaccinate contra infectiei cu virusul HPV au primit cele 3 doze obligatorii, restul pacientilor primind doar una sau maximum doua doze din vaccinul contra infectiei cu HPV. O vaccinare corecta presupune administrarea a trei doze de vaccin care sunt injectate in brat intr-o perioada de 6 luni pentru aceasta fiind necesara o prescriptie medicala de la medicul de familie sau de la un medic specialist in ginecologie sau un medic pediatru.

Perioada propice pentru administrarea vaccinului contra infectiei cu HPV este situata in intervalul de varsta 9-26 de ani, rezultate mai bune aparand atunci cand vaccinarea se face inainte de implinirea varstei de 12 ani adica anterior declansarii pubertatii la adolescenti. Sustinute de o parte dintre membrii comunitatii medicale si disputate de alti specialisti in medicina, concluziile studiului intreprins in Suedia sunt totusi datatoare de speranta, prin administrarea  vaccinurilor contra infectiei cu HPV tinerii putand fi protejati nu doar de cancer cervical ci si de herpes genital, un motiv in plus pentru a va vaccina copiii, protejandu-i astfel de doua afectiuni periculoase care fac ravagii in noul mileniu atat in tarile sarace cat si in tarile dezvoltate.

 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu