Lifestyle Tehnologie si internet

Probleme IT: De ce nu trebuie sa lasam calculatorul sa se supraincalzeasca


 
Foarte multi dintre utilizatorii de computere au auzit despre temperaturile destul de mari la care poate ajunge un procesor atunci cand capacitatea sa este folosita intensiv insa la fel de multi dintre acestia prefera sa ignore acest aspect atat timp cat calculatorul pare sa functioneze in conditii optime. Procesorul reuseste sa ramana la o temperatura constanta gratie unei combinatii inspirate, cel putin la vremea inventarii ei, dintre un radiator si un cooler, care daca sunt amplasate profesional vor face o treaba destul de buna ajutand la racirea multumitoare a procesorului.

In prezent se foloseste cam aceeasi formula de racire a procesorului inclusiv la calculatoarele de ultima generatie desi se cam ascunde de catre producatori faptul ca cu cat se creste viteza de lucru a unui procesor cu atat mai multa caldura va genera acesta atunci cand e folosit intensiv fiind deci nevoie nu doar de un cooler ceva mai puternic, dar si de inventarea unor alte forme de racire a unor procesoare totusi foarte diferite de cele folosite cu ani in urma. Au aparut astfel propuneri de racire a procesorului prin instalarea unor dispozitive pe apa sau alte lichide care ajuta la mentinerea temperaturii la un nivel scazut si constant insa ele se afla abia in faza de inceput.

Ceea ce putem face atunci cand ne aflam in posesia unui calculator de ultima generatie si dorim sa mentinem temperatura procesorului la cotele recomandate de catre producatori este sa amplasam in primul rand calculatorul intr-un loc suficient de larg si bine aerisit unde aerul cald din interiorul carcasei sa poata fi eliminat usor, iar aerul rece de la exterior sa fie absorbit de catre coolerul de sistem facilitand astfel o buna circulare a aerului in interiorul carcasei. Din pacate insa multe dintre unitatile oferite noua spre vanzare nu poseda acest cooler de sistem preinstalat si multi dintre noi nu stim ca, la achizitionarea calculatorului, ar fi bine sa cerem vanzatorului sa ne doteze dispozitivul nou cumparat si cu asa ceva pentru a fi siguri ca nu vom avea mai tarziu probleme in exploatarea corecta a calculatorului.

In al doilea rand nu trebuie uitat faptul ca prin trecerea timpului atat coolerul procesorului cat si cel destinat racirii sistemului si a sursei de alimentare se pot incarca cu praf gros fapt care va ingreuna simtitor racirea optima a procesorului si ne va cauza frustrari serioase in ce priveste buna functionare a acestui dispozitiv. De aceea, o data la maximum doua luni, este de preferat sa folosim un aspirator special destinat curatarii calculatorului de praf pentru a elimina cat mai mult din ceea ce impiedica buna circulatie a aerului. Nu trebuie uitat nici faptul ca este complet gresit sa plasam calculatorul chiar langa fereastra de aerisire, acolo unde este mai mult praf, ci e de preferat sa ii gasim un loc unde aerul este circulat multumitor, dar cantitatea de praf din atmosfera este mai redusa.

Foarte multi utilizatori de PC plaseaza de multe ori tot felul de obiecte in imediata vecinatate a sitelor de aerisire a calculatorului blocand aproape complet circulatia aerului ceea ce conduce automat la cresterea temperaturii procesorului si uzura sa crescuta odata cu trecerea timpului. Altii, dimpotriva, prefera sa lucreze cu carcasa deschisa, mai ales pe timp de vara, insa nici intr-un caz nici in celalalt nu se vor respecta instructiunile de utilizare asa cum trebuie fiind intotdeauna de preferat sa se urmeze recomandarile care privesc facilitarea unei bune circulatii a aerului si eventual instalarea unor coolere suplimentare atunci cand cele existente nu reusesc sa faca o treaba buna. Pentru acest lucru este de asemenea indicat sa se apeleze la ajutorul unor profesionisti si nu sa ne montam singuri un sistem nou de aerisire a calculatorului deoarece putem face mai mult rau decat bine intr-o asemenea situatie.

Pe langa masurile mentionate mai sus este bine ca, suplimentar, sa verificam periodic temperatura procesorului nostru si aceea a sistemului si a dispozitivului HDD fie apeland la informatiile furnizate de catre BIOS fie instaland un program special destinat acestui lucru. Prin monitorizarea periodica a temperaturii vom fi siguri ca nu se produc schimbari importante de-a lungul timpului si ca am luat toate masurile necesare prelungirii vietii calculatorului nostru asa cum cu siguranta ne si dorim cu totii.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu