Se crede despre masline ca ar proveni din zona muntilor Caucaz, de unde mai apoi s-au raspandit in toata aria Marii Mediterane, ajungand in prezent sa fie cultivate pe o scara foarte larga in intreaga lume. In ce priveste productia mondiala de masline, se face intotdeauna diferenta intre maslinele cultivate pentru obtinerea uleiului vegetal si cele destinate servirii la masa sau ornarii preparatelor culinare.
Maslinele cultivate pentru obtinerea uleiului vegetal nu trebuie introduse la masa deoarece contin mai multe lipide decat celelalte, sunt si mai mici ca dimensiuni si nu vor oferi aceleasi beneficii nutritive precum suratele lor mai mari, destinate consumului la masa. Uleiul de masline este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri vegetale si, fapt foarte imbucurator, nu necesita tehnologii complicate de rafinare ci poate fi obtinut simplu, prin presare la rece.
In intreaga lume, acolo unde se cultiva maslinele pentru consum, recoltarea lor nu se face decat atunci cand fructele au ajuns la anumite standarde de coacere, avand deci in compozitia lor toate nutrimentele utile care le fac atat de sanatoase pentru consumul lor chiar si zilnic. Cele mai cunoscute sortimente de masline de acest fel sunt maslinele negre, maslinele verzi, maslinele grecesti, maslinele siciliene, maslinele Gaeta si maslinele Cerignola.
Ca ingredient culinar sau pentru ornare maslinele se folosesc intr-o mare varietate de aperitive, sosuri si salate sau chiar la prepararea de feluri principale, unde vor condimenta placut mancarea. Din punct de vedere al beneficiilor pentru sanatate, toate sortimentele de masline sunt bogate in proteine, lipide si carbohidrati si, suplimentar, contin o gama foarte variata de minerale precum calciul, fierul, zincul, magneziul, cuprul, potasiul sau fosforul. Dintre vitaminele prezente in maslinele pentru consum amintim pe cele din gama complex B, pro-vitami…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro
Articol oferit de
Citeste mai multe Sfaturi si sugestii pe coolinaria.ro
Adauga comentariu