Sanatate Sfaturi si sugestii

Unt sau margarina? Ce alegem?

DISABLE_WORD_ADS=1;

In
multe din mancarurile pe care le pregatim, si mai ales
atunci cand e vorba de dulciuri, folosim unul din produsele
de mai sus, si de fiecare data ne lovim de problema
pe care din ele sa il alegem? Oare este untul mai sanatos
decat margarina sau invers? Dar in ceea ce priveste
silueta?

A. Untul
Este un produs de origine animala, consumat in cantitati
mari sau de catre persoanele sensibile, determina blocarea
arterelor cu grasime, provoaca aparitita colesterolului
si creste riscul aparitiei bolilor si atacurilor de
inima. Iar in ultima perioada au inceput sa apara si
ingrijorari cu privire la faptul ca exista posibilitatea
ca sa contina hormoni si antibiotice remanente din dieta
animalelor. Dar ca un plus pentru acest produs trebuie
sa mentionam ca untul este o buna sursa de grasime solubila
si contine vitaminele A, D, E si K.
Insa un unt facut "ca la bunica acasa" da
o savoare deosebita prajiturilor si a altor mancaruri
la care este folosit.

B. Margarina
Este un produs obtinut din uleiuri vegetale, are o cantitate
scazuta de grasime saturata si nu determina
cresterea colesterolului. Dar deoarece uleiul vegetal
lichid trece printr-un procesc numit hidrogenare produce

grasimi-trans acide.

Pe piata acum exista numeroase sortimente de margarina
cu procentaj mic de grasime (de exemplu 20%, fata de
80% ale untului), insa aceasta veste imbucuratoare pentru
silueta este trista pentru gustul mancarii, care sufera
mult, facind astfel aceste produse dietetice sa nu fie
bune la gatit.

Ce sa mancam?
Atunci cand mancam in cantitati mari, de exemplu sandvisuri
sau gem cu unt/margarina pe paine, mai indicata ar fi
margarina, din mai multe puncte de vedere. Are mai putine
lipide (grasime), astfel incat combinate cu glucidele
din maine nu provoaca dezastre in silueta, dar nici
in alte probleme medicale (cum ar fi colesterolul).
Insa in prajituri, unde de fapt ajungem sa mancam o
data o cantitate mica, alegeti untul, insa unul de calitate
si cu o sursa de incredere, pentru a elimina riscul
prezentei de hormoni de crestere sau de antibiotice
daunatoare. De asemenea, incercati variante mai slabe
de unt, cum ar fi cel pe baza de iaurt (si nu smantana
cum este traditional), pentru a fi mai fideli siluetei
voastre.

Raluca Rusu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu