Sanatate Sfaturi si sugestii

Tu cat de bine iti cunosti slabiciunile?

Tu cat de bine iti cunosti slabiciunile?Știm deja cât de dificil poate fi ritmul alert al fiecărei zile. Fie că ești încă studentă, mămică full time sau lucrezi, tendinţa de a pune pe primul plan orice altă activitate în loc de a pune propria persoană devine un obicei. De aceea, de cele mai multe ori semnele pe care organismul ţi le transmite trec în plan secund odată cu amânarea vizitei la medic şi a analizelor, atunci când este cazul.

 

Interpretează corect semnalele date de corpul tău

Care este primul gând care îți vine în minte atunci când auzi de oboseală cronică, stare de amețeală, senzaţia de slăbiciune, căderea în exces a părului sau dereglări menstruale? Dacă te-ai gândit la anemie, mai mult ca sigur răspunsul este unul corect, deoarece acestea sunt doar o parte dintre simptomele pe care le poți avea atunci când suferi de anemia prin carență de fier. Pentru a atrage atenţia specialiștii din Asociația Anemia Working Group au lansat o inițiativă de informare sub numele: „Anemia este slăbiciunea ta! Testează-ţi fierul!”.

 

Prima componentă a acesteia a fost studiul pentru evaluarea cunoştinţelor cu privire la anemie a femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani, adică exact categoria cea mai predispusă la această afecţiune. Deși, potrivit rezultatelor, persoanele în vârstă ar fi mai cele predispuse la astfel de probleme, medicii subliniază faptul că, dimpotrivă, persoanele aflate în zona de risc sunt femeile tinere, active care nu au ajuns încă la menopauză, în special gravidele. Explicația lor este argumentată de diminuarea rezervelor de fier ale organismului care este determinată de factori precum alăptarea, sângerările menstruale, curele de slăbire greșit urmate, alimentaţia dezechilibrată, stilul de viaţă alert, care, de multe ori, presupune şi perioade insuficiente de odihnă.

 

„În cazul femeilor gravide, nu numai ele sunt predispuse la anemie ci și bebelușii lor, a căror dezvoltare poate fi tulburată de carența de fier, care, dacă există, poate fi transmisă de mamă copilului în special în al doilea trimestru de sarcină. Aceasta este perioada în care bebeluşul se dezvoltă cel mai mult şi de aceea, pentru a preveni sau corecta anemia prin carenţă de fier, femeile însărcinate trebuie să ia suplimente de fier încă din luna a patra, însă doar la recomandarea medicală. Netratată, anemia prin carenţă de fier poate duce în cazul copiilor la performanţe şcolare scăzute, la afectarea capacităţii de concentrare şi a echilibrului emoţional.” declară Dr. Alin Stănescu, medic primar pediatru Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu”.

 

Testează-ţi anual nivelul de fier din organism

Ce se întâmplă mai exact cu organismul tău când eşti anemică? Unul dintre rolurile fierului în organism este să ajute la transportul de oxigen către țesuturi și la formarea rețelelor neuronale. Cu alte cuvinte, există o legătură strânsă între cantitatea de fier din organism, oxigen şi energia de care avem nevoie pe parcursul unei zile. Lipsa unui nivel optim de fier din organism îți provoacă toate simptomele enumerate mai sus, îngreunându-ți activitatea de zi cu zi și punându-ți în pericol sănătatea.

 

Metoda cea mai simplă pentru a nu ajunge aici este consumul de alimente bogate în fier și grija față de alimentație chiar și în zilele în care simți că nu ai timp de nimic. Tocmai pentru că anemia prin carenţă de fier este depistată, de cele mai multe ori, într-un stadiu avansat, tratamentul devine adesea o necesitate. Acesta este unul eficient, simplu şi are la bază administrarea de fier. Soluţia imediată sunt medicamentele cu administrare intravenoasă, însă există şi alternativa tratamentului pe cale orală, care va fi urmat minim trei luni, în funcţie de sfatul medicului. Faptul că, potrivit studiului, 80% dintre femei ajung la doctor doar în situații urgenţe este o situaţie îngrijorătoare pentru medici, care recomandă consultații periodice şi verificarea anuală a nivelului de fier din organism.

 

Tu cât de bine îți cunoști organismul? Simptomele mici pot ascunde probleme mari, așa că înfruntă-ţi slăbiciunile şi nu lăsa ca anemia să fie una dintre ele.

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu